-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Katılım Bankası Nedir?

ads
ads

“Pek çok insan bankalarla çok sık iletişimde kalıyor olsalar dahi bankalar arasında yeni bir tür olan ‘katılım bankası’ hakkında net bilgileri maalesef ki bulunmuyor. Katılım bankaları son dönemde İslami hassasiyeti yüksek olan insanlarımız için ortaya çıkmış olduğunu ifade edebileceğimiz bir banka türü. İşlevi ve fonksiyonları tamamen normal bankalardan farklı olsa dahi aslında yaptıkları iş bir noktada aynı diyebiliriz. Bugün katılım bankalarını çok farklı yönlerden ele alıyoruz. İlk olarak katılım bankalarının ne gibi faaliyetleri olduğu ve dini hassasiyeti olan insanlara ne gibi farklı yaklaşımlar sunduğu hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızı dikkatle okumanız halinde aklınızda bulunan katılım bankaları ile ilgili tüm soruları yanıtlamış olacağız. O halde buyurun hep birlikte yazıya geçelim ve başlayalım.”
-          Katılım Bankası Nedir?

Katılım bankası, normal faiz sistemi ile çalışan bankalardan farklıdır. Bunun sebebi ise faiz olan hiçbir işi yapmıyor olmalarıdır. Kısacası katılım bankaları sizden para aldığında buna karşılık olarak paranızı kullanıp size faiz ödemesi yapmazlar. Bunun yerine katılım bankaları sizden aldıkları paraları farklı işlerde kullanarak buradan elde edecekleri kâr veya zarara sizi ortak etmiş olurlar. Bu durum kişinin banka ile yaptığı işlemde net bir kâr (faiz) kazancı olmadığının göstergesidir.

a)      İslami Hassasiyet ve Katılım Bankası

İslam dininde, paranızı birine vererek faiz ile geri almanız haram – yasaktır. Bunun sebebi ise hiçbir risk olmadan kısacası yatırım yapmadan paranız ile net bir kazanç sağlamanızdır. Bu hakkınız olmayan para olarak ifade edilir. Katılım bankalarına ödeme yaptığınızda ise bu durum gerçekleşmez. Katılım bankaları sizden aldıkları paraları farklı yatırımlarda kullanırlar. Size belli bir süre vererek bu süre içerisinde kullandıkları paranızın durumuna göre size geri ödeme yaparlar.

Kısacası katılım bankası sizden aldığı para ile; arsa, arazi, konut, taşıt alabilir. Farklı yatırımlar yapabilir. Sizden aldığı para miktarına göre iş sonunda size kâr verir. Kısacası siz bir ortak ile birlikte yatırım yapmış olursunuz ve iş sonunda duruma göre para kazanmış olursunuz. Bu da İslam dininde yasak olmayan bir durumdur.

-          Türkiye’de Katılım Bankaları Hangileri?

Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda katılım bankalarının sayısı çok az iken son dönemlerde katılım bankalarının sayılarında bir artış söz konusu. Bunun nedeni ise insanlarımızın İslami hassasiyetlerinin son dönemde bir artış göstermesi. Geçtiğimiz yıllarda açılan katılım bankalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

a)      Ziraat Katılım Bankası
b)      Kuveyttürk Katılım Bakası
c)      Vakıf Katılım Bankası
d)      Albaraka Türk Katılım Bankası
e)      Türkiye Finans Katılım Bankası

Finansbank’ın katılım şubesi, Vakıfbank’ın katılım bankası son birkaç yıl içerisinde açılmış olan bankalardandır. Yoğun talep üzerine bu bankalar tarafından açılmışlardır.
Eğer sizde katılım bankaları ile çalışmak istiyorsanız bu bankaları tercih edebilirsiniz.



ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.