-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mezuniyetten Sonra Meslek Seçimi Nasıl Olmalıdır?

ads
ads
Üniversite her zaman mezun olduktan sonra kendi mesleğinizi yapacağınızı ya da kendi mesleğinizle ilgili hedeflerin olmasını tanımlamanızı ön gören bir kuruluş olabilmektedir. Ancak global alanda da Türkiye’de de her meslekten olabildiğince mezun olabildiği gibi mesleki alan kısıtılaması da oldukça büyüyebilmektedir. Öyleyse boşuna mı okudunuz ya da neden bu bölümü seçtiğiniz üzere umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Şunu bilmeniz gerekir ki bugün dünya üzerinde diplomadan çok, öz geçmişiniz önemli bir yere gelmenizi sağlayabilmektedir.

Mezuniyet Sonrası Meslek Yanılgısına Düşmeyin!

Genel olarak mezun olur olmaz, dolgun bir maaş ve giderek yükseleceğimiz bir meslek alanının bizi beklediğini düşünürüz. Oysaki dünya genelinde de ülkenizde de herhangi bir meslek dalında böyle bir şey mümkün olmayabilir. Alanınızda tecrübe kazanmanız ve mesleğiniz üzerinden ilerlemeniz uzun yıllar alabilir. Bunun için ilk hedefiniz size çalışma hayatının neler kazandırdığına odaklanmanız olacaktır. Mezuniyet sonrası meslek seçimi sizin yetenekleriniz hakkında fikir sahibi olmanız aynı zamanda mesleğiniz üzerine yeni tanımlamalar yapabilenizi sağlayacaktır.

Mezuniyet Sonrası Nerelere Başvuru Yapılmalıdır?

Okuduğunuz üniversite ve not ortalamanız sizi hedefiniz konusunda fikir sahibi yapabilir. Ancak bazı meslekler çıraklık mertebesinden başlanması gereken hedeflere odaklanmanız gerektirebilir. Bu mesleğinizin kötü olduğu ya da değersiz olduğu anlamına gelmemekle birlikte sizi motive edecek bir kademe kademe ilerlemeye başlatabilir. Şu sözü her zaman duyarız ‘’İşin mutfağından başlamak’’ bu aslında bütün meslekler için geçerli bir tanımdır. İşinizin en düşük ve göz önünde olmayan tarafından başlamanız size tecrübe kazandıracaktır.

Mezuniyet Sonrası Mesleki Tecrübenin Önemi

Mesleğinizle ilgili tecrübeyi hiçbir zaman akademide kazanamazsınız. Akademi sadece mesleğiniz hakkında literatür ve bilgi edinmeniz için size destek olmaktadır. Genellikle üniversite bittiğinde çoğu mezunun düştüğü yanılgı ‘’Okulda böyle öğretilmediğidir.’’ çünkü eğitim sadece teorik ve uygulamalı olarak mesleğinizle ilgili idmanlar yapmanıza katkıda bulunacaktır. Ancak asıl mesleki tecrübe iş sahasına başlayacak size hangi alanlarda yetenekli olduğunuz konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Mezuniyet sonrası tecrübe edinmeniz için hedefinizi büyütmek yerine sizin için en uygun olan mesleki alanı seçmeniz aynı zamanda bu alanda olabildiğince ilerlemeyei hedeflemeniz daha doğru olacaktır. İş seçerken, iş başvurusu yaparken meslek tanımızı değerlendirmeniz, alanınızla ilgili yeteneklerinizi tespit etmeniz ve çalışacağınız alanın size katacağı tecrübeyi de göz önünde bulundurmanız bu aşamada oldukça önemli olacaktır. Bu değerlendirmeleri yaparken aynı zamanda CV hazırlama aşamasında da dikkat etmeniz gereken unsurlar yer alabilir.

Mezuniyet Sonrası CV Hazırlama

Üniversiteden mezun dolduktan sonra dolgun bir maaş ve kademe kademe ilerlemeyi hayal ediyor olabilirsiniz. Bunun için sizi parlatan, mesleğinizle ilgili yaptığınız stajlar hakkında bilgi verici bir CV hazırlama yolunda ilerleyebilirsiniz. Ancak birçok işveren sizden sadece tecrübe isteyecek, sizin yaş ve mesleğinizle ilgili değerlendirmeler yapacaktır. Profesyonel bir CV hazırlayarak, mesleğinizle ilgili tecrübelerinizin, size kattığı yeteneklerin neler olduğunu ilk iş deneyiminiz olsa bile belirtebilirsiniz. https://www.cvmaker.com.tr adresindeki  hizmet      bu aşamada, profesyonel bir CV hazırlayarak, sizi ve mesleğinizle ilgili önemli noktaları tanıtacaktır. Mezun cvsi hakkında daha fazla bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

İş Başvurusunda Diplomanın Önemi Ve Değeri

Diplomanızın önemi iş başvurusunda bazı meslekler için üniversite odaklı olabilmektedir. Ancak sizin değerinizi ve kendinize kattığınız mesleki tecrübeleri önem sırasına göre CV üzerinden vermek çok daha başarılı bir adım olacak, iş görüşmesine çağrılmanız için önemli bir etki yaratacaktır.

Üniversite Mezunları İçin İş Başvuruları

Üniversite mezunları için iş başvurularına bakarken, alanınızla ilgili farklı meslek gruplarına dahil olabilirsiniz. Sizi geliştirecek ve tecrübe kazandıracak iş başvurularını elemeden önce size neler katacağına dikkat etmeniz kariyerinizde oldukça önemli bir aşama olacaktır. Hem tecrübe hem de deneyim kazanmanız için her başvuru ilanını iyi değerlendirmelisiniz.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.