-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mümin Edep Sahibidir

ads
ads
"Hiçbir baba, çocuğuna güzel edepten daha üstün bir hediye veremez!"


Mümin Edep Sahibidir
Edep, "görgülü olmak, terbiyeli davranmak, nezaketle muamele etmek, saygı ile karşılamak, sınırı aşmamak, hakları korumak, her konuda haddi bilmek, Hakk'a ve halka karşı sadakatli olmak, onlara karşı nasıl davranacağını bilmek, bütün hallerde istikamet ve iyilik üzere bulunmak, hayata düşmekten sakınmak, yüz kızartacak ve pişmanlık verecek şeylerden uzak durmaktır.

Hadiste de ifade edildiği gibi edepten daha üstün bir hediye yoktur. Zira kazanılacak bütün zahiri ve manevi hediyeler edeple elde edilir. Dünya ve ahiret saadetine edeple varılır. Hak yolcusu ancak edeple yol alır. İlim edeple güzel ve tam olur. Zikir ancak edeple fayda verir. İbadet edeple yapılırsa Allah'a ulaşır. Tövbe edeple kabul edilir. Bunun için her şeyde edep istenir, edep beklenir.

Edep, aynı zamanda ihsan mertebesine ermenin adıdır. Yani her  zaman ve her yerde Allah'ı görür gibi davranmaktır, bu şuuru taşımaktır. Dahası her hususta Hz. Peygamber'i (s.a.v.) örnek alıp ona ibadet etmektir. Zira edebi son şekliyle temsil eden Allah Resulüdür. Yüce Allah, onu en güzel şekliyle terbiye etmiş, sonra da insanlığa örnek model olarak göndermiş ve şöyle buyurmuştur.

"Allah'ın resulünde sizin için güzel örnekler vardır" (Ahzab 33/21). Kendisi de bu hususa işaret ederek şöyle buyurmuştur: "Beni Rabbim terbiye etti, ne güzel terbiye etti!"

İşte mürebbisi yüce Allah olan Hz. Peygamber (s.a.v.) böyle bir edebin zirve noktasındadır. O halde edep öğrenmek isteyen ona bakmalı ve o endam aynasında edebi kendi kametine uygun şekilde seyretmelidir. Zira Hak Teala, onu yüce bir ahlak üzere yaratmış, mükemmel bir edebple terbiye etmiş, sonra da insanlığa en güzel örnek ve rahmet vesilesi olarak gönderilmiştir.

Her yerin, her meclisin ve her makamın kendine göre bir edebi vardır. Edep her yerde ve her şeyde lazımdır. Edebin olmadığı yerde selamet değil, sefalet olur. Huzur değil, husumet olur. Edebin önemsenmediği yerde ilim değil, cehalet, ilerleme değil, gerileme; imar değil, çöküş olur. >Zira edep ve adaptan mahrum olan fert ve cemiyetler, hüsrandan kurtulamaz ve huzurla yaşayamazlar. Ama edep ve irfan sahibi olanlar, hayatını nizam ve intizam içinde geçirir, huzur ile yaşarlar.




Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.