-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Solucan Deliği Ne Demek?

ads
ads
Solucan Deliği Ne Demek?
Çok uzun süren yolculuklar için uzay-zaman içindeki kestirme ve kısa yol anlamına gelen kavramdır.  Bu teoriyi ilk ortaya atanlar ise "Albert Einstein ve Nathan Rosen" bu yüzden buna Rosen-Einstein köprüsü de denilmektedir.

Beyaz delikler ile  kara delikler arasındaki yola solucan deliği denilmektedir.  Bu teori sonucunda kesin olmamakla birlikte olabilecekleri düşünülmektedir. Şu zamanda varlıklarına henüz denk gelinmemiş ancak gelecek zamanda  var olabilme ihtimalini de unutmamak gerekir.

Kısa bir örnekle anlatmak gerekirse:  "Bir solucanın karpuzun etrafında gezintiye çıkmış ise, tüm karpuzun etrafını  dolaşmak yerine ortadan bir yol bulup içinden geçmesidir" Yani bu şekilde kestirme yol bulmuş ve etrafını gezmeden  daha kısa sürede hedefine ulaşmıştır.


Bu teori ilk olarak 1935 senesinde ünlü fizikçiler Einstein ve Rosen tarafından öne sürülmüştür.  Solucan deliklerinde iki kısım vardır.  Giriş-çıkış veya Çıkış-giriş olarak bu ağızların birbirlerine bağlandığı boğazlar bulunmaktadır. Ancak bunlar kesin olarak kimse tarafından bilinmediği için bu söylemler sadece teorik bulgulardır.


Teoriye binaen her solucan deliğinin iki ucu da kara deliğe çıkmaktadır. Ancak bazı bilim insanları bunların birinin beyaz delik birinin kara delik olduğunu düşünmektedirler. Bunun dahilinde bir yıldızın ömrünün bitmesi ile oluşan kara delik tek başına solucan deliğini oluşturamaz.

solucan deliğinin ortası ise  durak noktadır, yani buraya  giderken spagettileşme denmekte olan  bir olaydan sonra takılırsınız ve yıldızların bir ömrü bitirmesini 10 saniye içinde görebilirsiniz. Oradan çıkmak için ışıktan hızlı yani düşünce dalgaları hızında olmalısınız. Çıkamazsanız karadelik yok olurken enerji veya gaz kütlesine dönüşürsünüz.


Bir önceki yazımız >>   Semptomatik Nedir?

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Solucan deliği olduğunu bile bilmezdim ben kara delik sanırdım onu. :D

    YanıtlaSil
  2. Interstellardan sonra herkes bir şey diyor solucan delikleri için ama çoğu yanlış şeyler. Hawking'İn kitapları tavsiye olunur.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.