-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads
İdrar Rengi ve İşaretleri
İdrar renginin çeşitli olması vücudumuzda ki bazı nedenlerin işareti olarak bilinir. Renkler hayatta birçok şeyi ifade eder  vücut  sağlığı açısından da idrar renginde anlamlar vardır. 

Örnek olarak, sarılık hastalığına yakalanmış kişinin  göz akı ve derisi sarı renk olur. Bundan dolayı idrar renklerine dikkat etmek gerekir. Uzun süreli renk değişimlerinde aşağıda sıraladığımız renkleri dikkate almanız lazımdır. 

Bu renk değişimleri kişiden kişiye  değişir, idrardaki renk değişimleri kesin olmamakla birlikte herhangi bir hastalığın göstergesi olabileceğini de unutmamak lazım.  Bunun için bir hastalık olup olmadığını renklerin çeşidinden yola çıkarak erken teşhis ile erken tanı konulabilmektedir. 

Böbreklerimiz vücudumuzun idrar üretimini üstlenen en önemli organlarımızdandır.  Böbrekler sürekli biçimde süzgeç görevini görür ve kanı süzer. Böbreklerimiz birçok maddenin kana geri dönüşümünü süzgeçten geçirerek geri dönüşümünü sağlar. Bu şekilde kan zararlı maddelerden arınmış olur. 

Genel olarak normal olarak görülen idrar rengi çok açık sarı renginde olur. Bazı hastalık belirtisi durumlarında idrar rengi değişimler gösterir. Bu bozukluklara bağlı olarak kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, proteinler ve boyalar gibi maddeler idrara geçebilir. Bunlar da idrar renginde farklılıklara neden olur.


Koyu sarı idrar ve altın renginde idrar ne anlama gelir?

Koyu sarı renkte olan idrar, insan vücudunun susuz kaldığını gösterir. Dikkat ederseniz genel olarak sabah kalkıldığında  idrar renginin koyu sarı olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu nedenle insan  vücudunun su eksikliği var demektir. Ancak bazı besinler ve ilaçlarda koyu sarı ve altınımsı renge denk gelinebilir. 

Parlak sarı idrar ne anlama gelir?

Günlük alınan bazı vitaminlerden dolayı parlak sarı renkte idrara rastlanır. Bu vitamin takviyeleri nedeniyle oluşmaktadır. 

Kırmızı ve pembe idrar ne rengi ne anlam ifade eder?

Bu renklerden korkmamız gerekir. Kırmızı renkte olan idrar bir tehlikenin yani herhangi bir hastalığın habercisi olabilir.  Fakat bazı gıdalardan dolayıda bu idrarın bu rengi alması doğaldır. Önemli olan sürekli olarak görülen bu renktir. Uzun süreli böyle durumla karşı karşıyaysanız kısa zamanda bir hekime gözükmeniz de fayda vardır.

İdrara kırmızı ve pembe rengi veren bazı gıdalar, Böğürtlen ve pancar gibi gıdalardır. 

Açık renkli idrarın ne anlama geldiği?


Eğer günlük olarak çok su tüketiyorsanız idrarınız çok açık renkte  su renginde olacaktır. Fakat bununla birlikte hepatit veya karaciğer sirozu gibi herhangi bir karaciğer rahatsızlığında, diabetes insipidus yahut diabetes mellitus’da da idrarınız açık renkte görülebilir.

Turuncu renkte olan idrar neyin işaretidir?

Aşırı susuz kalan insanlarda idrar rengi turuncu olarak görülmektedir. Aynı zamanda bazı ilaç kullanımından da bu renge dönüşebilir. 

Bazı durumlarda olduğu gibi turuncu renkte tüketilen gıdalardan kaynaklamaktadır. 

Yeşil ve mavi renk idrarın nedeni?


Metilen mavisi içeren herhangi ilaçlar haricinde boya içeren gıdalar veya tıbbi testlerde kullanılan boyalar genel olarak mavi veya koyu yeşil idrarın çıkmasına olanak tanır.

Mor renkli idrarın belirtisi?


Koyu mor renkte olan idrar, Porfiri sinir sistemi yada cilde etki eden çok az görülen bir tıbbi durum anlamına gelebilir. Porfirinler adı verilen vücut kimyasallarının yaydığı genetik bir rahatsızlıktır. Bu tür rahatsızlığın bazı belirtilerinden birisi de  koyu mor idrar olarak bilinmektedir.

Sonuç olarak insanlarda görülen idrar renkleri ve neye işaret ettiklerini anlaşılır şekilde ifade ettik. Fakat bu tür renkleri fazla  kafaya takmamak gerekir. İdrar renginin herhangi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, normal olarak, tüketilen gıdalar, ilaçlar ve bunun gibi maddelerden de kaynaklı olduğu günümüzde daha sık şekilde görülmektedir. Bundan dolayı idrar renginizi düzenli olarak kontrol etmeniz ve süreklilik arz ediyorsa herhangi bir hastalık belirtisi olabileceği düşüncesi ile gerekli önlemleri almak için bir hekime danışmanızda fayda vardır. 




Bir önceki konumuz olan "kalp krizi anında yapılması gereken" kalp krizi geçiren kişiye ve kişinin o anda ne yapması gerektiğini maddeler halinde konumuzda yazdık. Bu faydalı yazıyı okumanız tavsiye edilir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.