-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » MAHPEYKER KÖSEM VALİDE

ads
ads
MAHPEYKER KÖSEM VALİDE
Son yıllarda tarihimiz ve tarihi şahsiyetlerimiz yeni ve ağır bir iftira dalgasına maruz kalmaktadır. Evvelce ideolojik sebeplerle maksatlı bir karalama kampanyasına maruz kalan tarihimiz  en mümtaz şahsiyetleri bu kez ideolojinin yanında reyting kaygılarına da feda edilmektedir.

Bu saldırılar diziler, filmler ve romanlar yoluyla bir linç kampanyası gibidir.

Son birkaç yıldır Kanuni Sultan Süleyman, Hurrem Sultan, İbrahim Paşa, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Barbaros Hayrettin Paşa ve daha niceleri bundan nasibini aldı. Şimdi de Kösem Sultan ve o dönemin tarihi şahsiyetleri bu linç kampanyasına maruz kalmaya başladılar.

Reytingimiz birinci geldi şu kadar ülkeye dizimizi sattık diyerek ellerini ovuşturan gafiller, tarihlerini katlettiklerinin farkındalar mı bilmiyorum. Fakat onların masum olduklarını da düşünmüyorum. Zira bilginin meydanda  olduğu her şeyin güneş gibi açık olduğu bir zamanda kafasına göre tarih oluşturmak ve bunu gerçek kişiler üzerinden yapmak tam bir ahlaksızlıktır.

Öyleyse bize düşen de her tür iftiranın ve saldırının odağında kalan ecdadımızı doğru bir şekilde bilmek ve yeri geldikçe sahip çıkarak anlatmaktır. Zira onların saldırılarının aslına inilecek olursa bunlar onların şahsında bizzat bize onları sevenlere ve değerlerine saldırmaktadırlar. 

Bu itibarla bu yazımı Mahpeyker Kösem Sultan'a ayıracağız.

Kösem Sultan  I. Ahmed Han'ın eşi ve daha sonra arka arkaya tahta çıkacak olan Sultan IV. Murad'ın ve Sultan İbrahim'in validesidir.


Hayatının ilk yıllarına dair bilgiler mevcut değildir. Saraya ne zaman ve nasıl alındığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Sicilli Osman'i de 1585 yıllarında doğduğu, bir Rum rahibinin kızı olup asıl adının Anastasya yazılıdır. Ufak yaşta yetim kalan bu kız bir akın sırasında Bosna Beylerbeyi Hüsrev Paşa'nın eline geçmişti. Hüsrev Paşa sarayında İslam terbiyesi ile yetişen ve son derece yetenekli olan bu kızı Paşa, daha sonra hediye olarak Osmanlı sarayına göndermiştir. Aslında kendisinin I. Ahmed Han'dan bir yaş büyük olduğu göz önüne alınırsa 1589 yılında doğduğu anlaşılmaktadır.

Saraya geldiğinde güler yüzü, güzelliği ve güzel konuşmasıyla dikkat çekmiş ve kendisine Mahpeyker ismi verilmiştir. Kösem adının ise, çok güzel, tüysüz bir cildi olduğundan veya sarayda diğer hasekilere göre önde olduğundan ve gayet yetenekli olmasından dolayı verildiği rivayet edilmektedir. 

Kaynaklarda uzun boylu, zarif, cazibeli, yol yordam bilen, zeki bir kız olarak tarif edilmiştir. Saraya geldiğinde zekâsı, ahlakı ve güzelliğiyle I. Ahmed Han’ın hemen dikkatini çekti ve 1604 tarihinde onun haremine girdi. On beş yaşlarındayken I. Ahmed Han’ın hasekisi oldu. Sırasıyla 1606 yılında Fatma Sultan’ı, 1608’de Ayşe Sultan’ı, 1611’de Şehzade Murad’ı, 1612’de Şehzade Süleyman’ı, 1613’de Şehzade Kasım ve 1615 yılında Şehzade İbrahim’i dünyaya getirmiştir. Kösem Sultan, kocası I. Ahmed Han’ın vefatı üzerine Topkapı Sarayı’ndan ayrılarak Beyazıt’taki Eski Saray’a gönderildi. I. Mustafa Han ve II. Osman Han’ın saltanatları süresince toplam altı yıl Eski Saray’da ikamet etmek zorunda kaldı. 10 Eylül 1623 tarihinde Oğlu IV. Murad’ın tahta çıkışı ile Topkapı Sarayı’na, geri dönmemek üzere yerleşti.

Yazar:  Prof. Dr. Ahmet ŞİMŞİRGİL

Kaynak ve devamı >> http://ahmetsimsirgil.com/kosemsultan/

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.