-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » İman Nedir?

ads
ads
İman, kelime olarak bir şeyin varlığını kabul etmek, doğruluğunu tasdik etmek, güvenmek, itimat etmek anlamlarına gelmektedir.

Dinimizde iman, Yüce Allah'ın (c.c) varlığına ve birliğine O'nun yarattığı meleklerine, gönderdiği kitaplarına ve peygamberlerine , öldükten sonra dirilmeye, ahiret gününe, hayr ve şerrin Allah'ın yaratmasıyla olduğuna yani kadere inanmaktır.

İman esasında kalp ile olur, dil ile ifade edilir. İmanın merkezi kalptir. İman, daha çok görünmeyen şeylere olur. Buna ğayb denir. Ğagyba iman farzdır. Ğayb, yok olan, varlığı bulunmayan değil, dünya şartlarında görünmeyen şey demektir.


İman Nedir?


Ğayba imanın başında yüce yaratıcımız Allahu Teala'ya iman gelir. Allah'a imanın özü şudur:

Allahu Teala vardı, birdir, eşi, benzeri, ortağı yoktur. Bütün alem ve içindekiler O'nun yaratmasıyla vücut bulmuştur. Hayat ve ölüm O'nun elinde ve iradesindedir. Her şey O'na muhtaçtır. O hiçbir varlığa muhtaç değildir. Diğer iman esasları Allah'a imana bağlıdır.

Akide, inanılacak esas ve inanma şekli demektir. Akaid, akide kelimesinin çoğulu olup "inanç esasları" manasına gelir. 

Yüce varlığa  inanma duygusu, hürmet hissi, her insanın içinde vardır. Yaratılışında saklıdır. İnsan, kendisini ve şu alemi yaratan güç sahibini, onları şekillendiren, hayat veren, öldüren, sevk  ve idare eden zatı tanımak ister. Akıl, onu arar, vicdan ondan sorar, insan benliği sonuçta bir hiç olmaktan ve yokluğa gömülmekten korkar. İnsan güçlü birisine sığınmak, onunla yalnızlıktan ve yok olmaktan kurtulmak ister. Zor anlarında dayanacak bir yer, tutunacak bir dal arar. Bunlar hep Yüce yaratıcıyı arayışın bir sonucudur.

Yüce  yaratıcıyı tanımayı, O'na ne şekil iman ve ibadet edeğimizi sadece kendi aklımız, hissimiz ve tecrübelerimizle öğrenemeyiz. Bunun için Allah'ın (c.c.) göndermiş olduğu peygamberlere muhtaçız. Peygamberleri özel olarak seçip terbiye ettiği ve insanların terbiyesi için görevlendirdiği kimselerdir.

Sonuç olarak iman, Peygamberin (s.a.v) getirdiği ilahi emir, hüküm ve bilgileri samimi olarak kabul ve tasdik etmektir. İnsanı gerçek saadete ulaştıran iman bu şekildedir.  Allah Teala'nın kulunu sevmesi bu imana bağlıdır. Bunun iman esasları doğru güzel ve tam bir şekilde  öğrenilmeli ve gereği yerine getirilmelidir.


Kaynakça:

Yazar: Dr. Dilaver Selvi

Ehl-i Sünnet İnancı -  [ Semerkand ] - Pozitif Dağıtım

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. iman tanımı gerçekten güzel bir şekilde yapılmış, günümüzde birçok insanda görmediğimi iman değerlerini ve gereklerini yerine getirmek en güzel duygulardan birisi. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Herkesin bildiği fakat cümlelere dökmekte zorlandığı bir kelimeyi çok güzel izah etmişsiniz.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.