-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Gürcüce Karadeniz Bölgesinde Yaygınlaşıyor

ads
ads
Türkiye’de Gürcüce bilenlerin sayısı son yıllarda artmaya başladı. Özellikle sınır kapılarından geçişlerde sağlanan kolaylıklar sonrası Türklerin Batum’a sık geçmeleri genelde bu geçişler turizm ve ticari amaçlı olmaktadır. Ve aynı şekilde Gürcülerin özellikle Trabzon ve Rize bölgesine gelmesi Gürcüce Türkçe arasındaki bağı güçlendirmiş ve Gürcüce konuşan sayısı Karadeniz’de artmaya başlamıştır. Gürcüler ile anlaşırken tercüman bulmak isteyen insanlar artık Gürcüce tercümeye ihtiyaç duymadan sınır komşu ülkemiz vatandaşları ile rahatlıkla anlaşabilmektedir.

Gürcüce Karadeniz Bölgesinde Yaygınlaşıyor


Gürcüler Fındık ve Çay İşçisi Olarak Çalışıyor

Gürcülerin son dönemde Türkiye’ye gelişleri artarken gündelik işlerde çalışarak ülkelerine para götürmektedirler. Özellikle Nisan ayı itibari ile Karadeniz’e gelen Gürcüler Ekim sonuna kadar gündelik işlerde çalışmaktadırlar. İlk önce çay işçiliği yapan Gürcüler sonrasında Fındık mevsiminde Fındık yine fındık sonrası çay işçiliğine geçerek aralarda da bağ bahçe işlerinde çalışarak yevmiyelerini çıkarmaktadırlar. Artık o kadar ki Gürcüler o bölgede yaşayanlar gibi olmuş ve hayatın her alanına katılmışlardır. Gürcüce Türkçe bilenler yeni gelenlere Gürcüce tercümanlık yaparken iletişimde bir birleri ile yardımlaşmaktadırlar.


Gürcistan’da Ekonomi Zayıfladı

Gürcülerin ülkemize gelmesindeki en büyük etken son Rusya ile girdikleri savaşta ağır yara almaları ve zaten güçsüz olan ekonomilerinin iyice zayıflaması olarak gösterildi. Rusya öyle bir saldırganlık düzenledi ki Gürcüler  hareket alanı bile bulamadan ağır darbe aldı. Gürcü gazetelerinden Gürcüce Türkçe tercüme yaptığımızda özellikle Türkiye’nin yardımı olmasa çok ciddi sıkıntı yaşayacaklarından bahsetmektedirler. Gürcistan ekonomik olarak son dönemde Türkiye’den giden turistlerin katkıları ve Türk iş adamlarının yatırımları sayesinde biraz nefes aldı. Aynı zamanda Gürcülere devletin çalışma için yani geçici işlerde izin vermesi de onlara büyük katkı oldu. Çay – Fındık gibi ürünlerin mevsimlik olması da Gürcüler için büyük avantaj oldu.


Yerel Halk Gürcüce Konuşuyor


İnsanlar sürekli Gürcülerle karşı karşıya gelince işlerinde bu arkadaşlardan yardım alınca bu dile olan merakta arttı. Bir çok kişi artık Gürcülerle rahat rahat anlaşabilmekte ve dertlerini söyleyebilmekte. Gürcüce Türkçe yeminli tercüme yapan bir tercüman arkadaşın anlattığına göre halk dilinde gerçekten kısa zamanda tüm vatandaşlar ciddi bir ilerleme kaydetti görüşü hakim. Yine halk dilinde Türkler Gürcülerle anlaşırken Gürcülerde Türkçe konusunda hayli azimliler. Türkçe Gürcüce tercümeye gerek kalmadan işlerini halleden misafirlerimiz iki dil ve toplum arasındaki bağıda kuvvetlendirdiler. 

Yazar: Ekrem ÖZER

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. gürcüler karadenize gidiyor tamam ama aynı şekilde türkiyeden de inanılmaz bir akım var. Geçen yıl gittim gürcistana emin olun türkiye gibi olmus orasıda istediğin gibi türkçe konuş anlıyorlar

    YanıtlaSil

  2. Gürcüce Karadeniz Bölgesinde Yaygınlaşıyor gayet doğru bir tespit çok yoğun bir geliş var çünkü

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.