Mutlak ve Mukayyet Sular Nedir? Sular ve Kısımları Hakkında
Birinci Kısım sular: Dini açıdan sular, iki kısımdan oluşmaktadır. Su denilince ilk akla gelen suya mutlak su denir. Mutlak su birinci kısımdır. Bu sulara örnek verecek olursak: doğal olan sular, yağmur, kar, pınarlardan akan sular, ırmak, göl ve kuyu suyu kısımlarını kapsamaktadır.
İkinci Kısım Sular: Herhangi bir şeyin suya karışmış olması nedeniyle öz halini kaybetmiş ve değişime uğramış sulara ile mukayyet sular denilmektedir. Mukayyet sulara örnek olarak: gül suyu, et suyu, asma ve üzüm gibi sulara verilen kısımdır.

Mukayyet sularda iki kısma ayrılmaktadırlar. Bunlar ise; asli ve asli olmayan olarak iki kısımdır. Asli olanlara örnek: Karpuz suyu, asma, üzüm suyu, kavun gibi meyvelerin sularıdır.
Asli olmayanlar ise; Aslında bu sular ilk başta mutlak sudur ancak içine herhangi bir maddenin karışması ile mukayyet sular kısmına giren sulardandır. Örnek olarak bir kuyuya herhangi bir şeyin düşmesi ve orada çürümesi sonrada bu madde ile karışıp farklılık göstermesi ve bozulması ile akıcılık aynı zamanda inceliğini de kaybeden bu sebeple bozulan sulara asli olmayan sular sular denilmektedir.
Ancak şu da bilinmelidir ki mutlak suyun içinde yosun bağlamış olsa veya içine rengi ve kokusu değişerek ancak tadını değiştirmeyecek oranda içine yaprak, toprak, sabun gibi benzeri temiz sayılan şeylerin katılması veya düşmesi ile mutlak su olmasına mani değildir.
Bir önceki İslam - İlmihal Konumuzda "Bazı Dini Tabirler" ile ilgili açıklamalarda bulunduk dilerseniz konumuza göz atabilirsiniz.
ads
Hiç yorum yok: