-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Ağır ve Hafif Necaset Miktarları Nelerdir?

ads
ads

Temiz olmayan şeylere ait hükümler nelerdir?




Necaset temiz olmayan anlamına gelmektedir. Bu yüzden   herhangi bir necaset isterse hafif olsun ister ağır olsun aynı durumdadırlar. Bunların eşit olma durumu ise: Hafif veya ağır bir necaset bir suyu kirletmeye yeter. Bu nedenle necasetlerin ağır ve hafif olma durumu ortadan kalkar. Fakat namaz konusunda bu durum daha farklıdır. Bu yüzden hafif ve ağır necasetler olarak iki kısma ayrılırlar. 

  • Temizlenmesi gereken yani temizlenebilecek derecede ki ağır bir pislik. Katı durumda ise bir miskal,  sıvı durumda olan necaset ise  el ayasını geçtiği takdirde namazın kılınmasına engel olur.  Yani namazın sıhhatine engeldir diyebiliriz. El ayasından daha küçük olan necasetler ise hafif necaset olarak kabul edilerek, bu sebeple namaz kılınmasına izin verilmiş ve namazın sıhhatine bir sorun  oluşturmamaktadır. Ancak  hafif olsun ağır olsun her iki durumda da bunu elimizden geliyorsa  temizlemek en güzeli tabi bu ağır necaset mutlaka temizlenmeli, hafif ise de temizlenmesi daha efdaldir.
Namaz kılarken  ayağımızın bastığı yer ve alnımızın değdiği yere kadar temiz olması gerekir. Bu sebeple namazını eda edecek olan kişinin elbisesinde yahut namızını kılacağı yerde bir miskalden fazla katı olarak pislik bulunursa namazına engel olur. Bir miskal eski ağırlık ölçüsüdür. Katı cisimler için kullanılmaktdır. bir miskal yaklaşık 4.009 değerindedir. Bazı durumlara göre bu değer tabi değişmektedir. 

Secde ettiğimiz yerde bulunan  necaset hakkında  farklı iki görüş bulunmaktadır. Bunlardan biri İmam Muhammed'e göre bu durumda namaz fasit olmaktadır. Ancak İmam Ebu Yusuf' göre namaz fasit olmamaktadır. Rahimehullah...

Bu durumda bizlerin yapması gereken  iki durumdan da kurtulmak için orayı temizlemek en iyi seçenek olacaktır. İhtilaftan kurtulmanın en iyi yolu budur. Ve insan genel olarak vesveseye ve şüpheye kapılabilir. Bu sebeple bu vesveselere aldırmamak gerekir. Çünkü şeytandan gelir. Ancak hafif ve ağır necasetler konusuna çok dikkat etmek gerekir. Biz Müslümanlar bu bilgileri bilmek zorundayız. 

  • Hafif necasetler hakkında ise; durum biraz  farklıdır. Üsütünüzdeki elbisenin  yahut benimizin herhangi bir yerinin  4/1'ne bulaşmış olan  hafif necaset affedilmiştir. Ve bu şekilde namaz kılınabilmektedir. Namaz sahih olur. Ancak bu ölçüden fazla ise muhakkak bu necaset giderilmesi gerekir aksi takdirde namazın sahihliğine engeldir.
Mest kullanıyorsunuz bu durum için ise şunlar geçerlidir: Mestinize bulaşmış olan hafif pislik mestin  tabanına doğru yani topuklarından aşağıda bulunan bölüme kadar olan kısımda 4/1'nden az olduğu takdirde namazın sahihliğine engel olmaz ve affedilmiştir. Ancak bu miktarın fazlasının temizlenmesi mutlaka gerekir. 

Son sözler: Hafif ve Ağır necasetler hakkında kısa ve ön bilgi olarak bu kadarının yeteceğini düşünüyoruz. Ama her ne olursa olsun ister hafif isterse de en ağır olsun bu yüzden bunları temizlemek en iyisidir. hafif necasettir deyip namazın sahihliğine engel olmayan affedilmiş necasetleri de  mutlaka temizlemek daha doğrudur. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi hafif necasetler belirtilen miktarları geçmediği zaman namaz kılınabilmektedir. Fakat "temizlik imanın yarısıdır" bunu düşünerek imkan dahilinde her an temiz olmalı ve abdestli olmaya özen göstermeliyiz. 

Ağır ve Hafif Necaset Miktarları Nelerdir?


Allah temiz olanı sever ve bizlerinde tertemiz olması gerekir. Bir Müslüman ne kadar temiz olursa insanlara da o kadar örnek olur. Ancak kirli ve üstü başı pislenmiş, saçları dağılmış şekilde olması ise hiç hoş karşılanmaz ve her zaman ve her yerde örnek bir Müslüman olmaya çaba sarf etmemiz lazım ki insanlar Müslümanları kötü görmesin.  Çünkü çoğunluk iyi olsa da bir Müslüman zat en hafif bir hata yaptığı zaman bunun cezasını  tüm insanlara yani Müslümanlara kesiyorlar. Tabi bunun gibi durumlar o insanların cahilliğinden kaynaklanan durumdur. Bir kişinin hatası herkesle suçlanamaz. Ayrıca her insan hata yapar. Bunu da göz önünde bulundurarak. Allah'a emanet edin. Dualarınızı Beklerim. 

Abdestin sevabı hakkında  ki yazımızı da okumanız tavsiye edilir bunun için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ediniz.

http://www.ibrahimfirat.net/2018/01/abdestin-sevab-ve-faydalar.html


Bir önceki konumuzda arifin nuru hakkında kısa ve öz bilgi içeren güzel bir yazımız var okumanız tavsiye edilir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.