-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Arif

ads
ads
Arife denir ki: Fikir elini, kalbinin içine sok; parlak nurani şekilde çıksın; nurları beşeri varlığını sarsın; o zaman beşeriyetin, mana aleminin nurları altında gizlenip kalır. Sonra bu nurlar bütün vücudu kaplar. O zaman bütün vücut, ceberut  ve melekût alemine ait bir nur olur. 

Bu nur, en büyük nura ve her şeyi saran mana denizine bitişik bir haldedir. Bu durum tövbe, takva, istikamet, ihlas, sıdk, huzur, murakebe
muhabbet ve müşahede makamlarını elde ettikten sonra gerçekleşir. O zaman arif, yüce Allah'ın (c.c) apaçık ayetlerinden biri olur; kulları Allah (c.c)'a yönlendirir; basiretle O'na davet eder. 

Bu hali inkar eden Neml sûresi 14. Ayette belirtilen kimselerden olur: "Kendileri bunların hak olduğunu  kesin olarak bildikleri halde, sırf zulüm ve kibirler onları inkar ettiler. Bozguncuların sonunun nasıl olduğuna bir bak!

Bu makamlara erişmek aslında o kadar kolay değil. Bunun için çok çaba sar etmek lazımdır ve tam teslimiyet ve yukarıda belirtiği gibi hususları yerine  getirmemiz lazım. Sağlam bir tövbe ve günahlara bir daha dönmemek, takva sahibi olmak, istikamet, ve ihlas ile hayırlı işler yapmak, doğruluk, dosdoğru olmak vb. gibi.  

Arif


Ve aslında bir o kadar da kolay  yukarıda belirttiğimiz gibi yaparsak ve çaba gösterirsen zamanla ve tam teslimiyet ile bu makamlara erişmek genel olarak kolay her ne kadar nefse ağır gelse de nefsi yenmek zorundayız.  Ona biz boyun eğmek yerine biz ona boyun eğdirtmemiz lazım. 

Günahlardan kaçınmak, farzları yapmak ve Allah'ın bizlere haram kıldıklarından uzak durmak gerekir. Allah'ın emir ve yasaklarına tümüyle uymak lazım gelir. Aksi halde doğru istikamette olamayız. 

Konumuzu bir hadis-i şerif ile bitirelim: 

"Akıllı kimse nefsini ıslah edip ölümden sonrası için çalışandır. Ahmak kimse ise nefsine uyup Allah Tealadan kendisini hayal ettiği şeylere kavuşturmasını bekleyendir." 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.