-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Visual Basic .NET Formlarla Çalışmak

ads
ads
Form:

Form, VB .NET’te kullanıcı arabirimini oluşturan kontrollerin tümü için bir kapsayıcı (container) rolünü üstlenir.


Anchor ve Dock özellikleri
AutoScroll özelliği

Formların Özellikleri:

AcceptButton ve CancelButton

Bu iki özellik, varsayılan Tamam ve İptal butonlarını belirlemek için kullanılır.

Tamam –Enter tuşu
İptal—Esc tuşu

AutoScale

Bu özellik, form üzerindeki kontrollerin boyutunun, o an seçilen font bilgilerine göre otomatik olarak ayarlanıp ayarlanmayacağını seçmek için kullanılır. Varsayılan değeri True’dur

AutoScroll

True olarak seçildiğinde, formun boyutu, içerisindeki kontrollerin tamamının görüntülenemeyeceği şekilde ayarlandığında, kaydırma çubuklarının (Scroll Bars) otomatik olarak görüntülenmesini sağlar.


AutoScrollMargin

Form içerisindeki kontrollerin etrafına ilave edilebilecek bir çerçevedir. Bu özellik Width (Genişlik) ve Height (Yükseklik) olmak üzere iki boyutludur.


AutoScrollMinSize

Kaydırma çubuklarının görüntülenmesinden önce formun alabileceği en küçük genişlik ve yüksekliği belirlemek için kullanılır. Kullanılabilmesi için AutoScroll özelliğinin True olarak ayarlanması gerekir.

AutoScrollPosition

Bu özellik, kaydırma çubuklarının başlangıç pozisyonlarından pixel cinsinden ne kadar uzakta olduklarını okumak (Read) ya da bu mesafeyi değiştirmek (Set) için kullanılır. Bu özellik kullanılmadığında, kaydırma çubukları, o anda odakta (Focus) olan kontrolü formda görüntüleyecek şekilde otomatik olarak pozisyon alırlar.


FormBorderStyle

Bu özellik, formun sınırları ile görünümünü değiştirmek için kullanılır. Formun alabileceği 7 farklı görünüm vardır. Bunlar aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

FormBorderStyle




ControlBox

True ya da False değer alabilir. Eğer False ise Kontrol Menü ve formun sağ üst köşesindeki 3 adet buton görüntülenmez.


KeyPreview

True ya da False değer alır. True ise, o anda odak hangi kontrolde olursa olsun, klavyeden bir tuşa basıldığında, önce formun tuş basılmaya ilişkin olayı tetiklenir. Ardından odaktaki kontrolün ilgili olayları tetiklenir. Klavyeden basılan tuşu form seviyesinde kontrol etmek için kullanılır.


MinimizeBox, MaximizeBox

Varsayılan değerleri True’dur. Başlık çubuğundaki Simge Durumuna Küçült ve Tam Ekran butonlarının görüntülenip, görüntülenmemesini ayarlarlar.


MinimumSize, MaximumSize

MinimumSize özelliği, formun kullanıcı tarafından ayarlanabileceği en küçük ölçüyü, MaximumSize özelliği ise, formun kullanıcı tarafından ayarlanabileceği en büyük ölçüyü tayin eder.


SizeGripStyle

Formun sağ alt köşesinde, formun boyutlandırılabildiğini gösteren bir sembolün tarzını belirler.


Top, Left

Bu iki özellikten Top özelliği, formun ekrana göre üstten uzaklığını, Left özelliği ise soldan uzaklığını pixel cinsinden verir ya da ayarlar


TopMost
True değeri aldığında, diğer tüm formların üzerinde görüntülenir.

Width, Height
Formun genişlik ve yükseklik değerini okumak ya da değiştirmek için kullanılır.


TabIndex Uygulaması


Anchor ve Dock Özellikleri

visualbasicdersleri

Anchor ve Dock Uygulaması

Form nesnesi, bir çok olay tetikleyebilir. Burada bu olaylardan en sık kullanılan birkaç tanesi anlatılacaktır. Formun tüm olaylarını görmek için, kod sayfasından formu seçtikten sonra, yan tarafa gelen Form Events açılır kutusuna bakabilirsiniz.


Activate ve Deactivate Olayları

Bir uygulamanın içerisinde birden fazla form olabilir. Bu formlar arasında gezinmek için, ilgili forma fare ile tıklamak ya da Alt+Tab tuşlarına beraber basmak gerekir. Bir form bu iki işlemden herhangi biri ile seçili duruma getirildiğinde Activate olayı tetiklenir. Tersi durumda da Deactivate olayı tetiklenir.


Closing Olayı

Kullanıcı Kapat butonuna bastığında, form kapanmadan önce tetiklenen olaydır.


Resize Olayı

Kullanıcı formun boyutunu değiştirdiğinde tetiklenen olaydır.
Load Olayı

Load olayı program çalıştırıldığı anda, form görüntülenmeden önce, form nesnesi yaratılırken tetiklenir.


Uygulamaya yeni bir form eklemek 2. formu açmak


visualbasicdersleri

Birden Fazla Form İle Çalışmak

Bir formu görüntülemek için;

Form2.Show


Diyalog Pencereleri (Dialog Boxes) Olarak Formlar

Standart diyalog pencereleri
Kaydet

Yazdır
Renk


Formlara Menülerin İlave Edilmesi

MainMenu kontrolü
MenuItem Object

VB. NET’te yeni bir uygulama açılıp, Araç Kutusu üzerinden MainMenu kontrolüne çift tıklanırsa, formun alt kısmında MainMenu1 adında bir bileşen ve formun sol üst kısmında Type Here şeklinde bir yazı görülür.



ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.