-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Visual Basic Uygulama Dersi

ads
ads
Uygulama - 1

Amaç: Etkin bir form tasarlanırken, kontrollerin TabIndex özelliklerinin ayarlanması.

İşlem Basamakları
1- File/New Project tıklayarak, TabIndex adında yeni bir Windows Forms türünden proje oluşturun.
2- ToolBox üzerinden üç adet Label, üç adet TextBox ve iki adet Button alarak forma yerleştirin. Bu kontrollerin Name özelliğini aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi değiştirin.

visualbasicdersleri

3- Bu kontrollerin özelliklerini aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi ayarlayın.

Kontrol(ler)
Özellik
Değer
Tüm Kontroller
Text
Formda görüldüğü gibi
lblAd, lblSoyad, lblMail, btnTamam, btnIptal
Font
Kalın (Tıklanarak seçilir)
lblAd, lblSoyad, lblMail
TextAlign
MiddleRight
txtAd, txtSoyad, txtMail
Text
“”

4- View menüsünden Tab Order seçeneğini tıklayın. Form aşağıdaki gibi görüntülenmelidir. Tab Order görünümünde her kontrolün yanında, TabIndex numarası görüntülenir. Bu durumdayken, kontrollerin üzerine tıklayarak, TabIndex numaraları değiştirilebilir. Numaraları aşağıda görüntülendiği şekilde ayarlayın. View menüsünden tekrar Tab Order seçeneği tıklanırsa normal tasarım görünümüne geçilebilir.


visualbasicdersleri

5- lblAd kontrolüne fare ile tıklayarak, Properties penceresinden Text özelliğini seçin. Ad yazan string ifadede, A harfinin başına & işaretini koyun. Bu işaret ile bir kontrole, klavye üzerinden kısa yol tuşu atamak mümkündür. Çalışma zamanında Alt tuşu ile birlikte A harfine basınca, odak bu kontrole gelecektir. Label kontrolleri, kullanıcının değerini değiştirebileceği bir özellik içermediğinden dolayı, odak önce bu kontrole gelir, ardından TabIndex numarasına göre sıradaki kontrole geçer. (Burada txtAd kontrolü) Diğer kontrollerin de Text özelliklerinden, yukarıdaki şekle göre, ilgili harflerin başına & işareti koyun. Button kontrollerine konan kısayol tuşları klavyeden tuşlandığında, o kontrolün Click olayı tetiklenir.

6- Uygulamayı çalıştırın. Odak txtAd adlı kontrolde olacak şekilde formun açılması gerekir. Tab tuşuna basarak odağın hangi sıra ile gezdiğini kontrol edin. Odak txtAd kontrolünde iken, Alt tuşu ile E (Alt+E) tuşuna basın. Odağın txtMail adlı kontrole geçmesi gerekir.

Not: Eğer herhangi bir kontrolün Text özelliği içinde & karakterini görüntülemek isterseniz && yazmanız gerekir.

Uygulama - 2



Amaç: Birden fazla kontrol içeren bir formda Anchor özelliğinin kullanılması

İşlem Basamakları

1- Yeni bir proje oluşturarak ToolBox üzerinden bir TextBox bir de Button kontrolünü form üzerine yerleştirin.
2- TextBox1 adlı kontrolün MultiLine özelliğini True olarak ayarlayın. Bu özellik TextBox1’in boyutlarını istediğiniz gibi ayarlayabilmenizi sağlayacaktır.
3- Botton1’in Text özelliğini “Kapat” olarak ayarlayın.
4- Button1’i formun sağ alt tarafına doğru sürükleyin.
5- TextBox1’i form içerisinde fazla boşluk kalmayacak ve Button1’i kapatmayacak şekilde boyutlandırın.
6- TextBox1’in Anchor özelliğini tıklayarak dört tarafını da seçin. Seçtikten sonra bu özelliğin yanında Top,Bottom,Left,Right yazması gerekir.
7- Button1’in Anchor özelliğini tıklayarak sağ ve alt tarafı seçin.
8- TextBox1’in içerisine uzun bir metin kopyalayıp yapıştırın.
9- Programı çalıştırarak formun boyutlarını değiştirin. Aşağıdaki şekildeki gibi bir çıkış elde etmelisiniz.


visualbasicdersleri

Not: Eğer form belli bir ölçünün altına indirilirse, kontroller istenildiği gibi görünmeyebilir. Bunu önlemek için, yine bu kısımda anlatılan formun MinimumSize özelliği kullanılarak kullanıcının formu belli bir ölçünün altına indirmesi engellenebilir.


Uygulama - 3



Amaç: Dock özelliği ile yeniden boyutlandırma probleminin giderilmesi.

İşlem Basamakları

1- Yeni bir uygulama açarak, bir TextBox kontrolünü forma sürükleyin. TextBox’ın MultiLine özelliğini True olarak ayarlayın. Dock özelliğini ise Left (Sola) olarak ayarlayın.
2- ToolBox üzerinden Splitter kontrolünü forma sürükleyin. Form üzerinde sola yuvalanmış bir kontrol olduğundan, Splitter bu kontolün sağ tarafına gelecektir.



3- ToolBox üzerinden bir TextBox’ı forma sürükleyin. MultiLine özelliğini True, Dock özelliğini ise Top (Üste) olarak ayarlayın.
4- Son konan TextBox’ın yüksekliğini biraz arttırdıktan sonra, ToolBox üzerinden yine bir Splitter kontrolünü forma sürükleyin. Bu durumda form aşağıdaki gibi görünecektir.

visualbasicdersleri

5- Splitter kontrolü, varsayılan olarak Vertical Splitter (Dikey Ayırıcı) olarak gelir. Bunu Horizantal Splitter yapabilmek için, Properties penceresinden bu kontrolün özellikleri içerisinden Dock özelliği Top olarak ayarlanmalıdır. Aşağıda bu özelliğin ayarlanması ve ayarlandıktan sonraki formun alacağı şekil gösterilmiştir

6- ToolBox üzerinden bir TextBox’ı daha forma sürükleyin. MultiLine özelliğini True, Dock özelliğini ise Fill (Kapla) olarak ayarlayın.
7- Programı çalıştırarak tüm TextBox’ların içerisine bir miktar metin kopyalayın. Ardından formun boyutunu değiştirerek görünümdeki değişiklikleri gözlemleyin. TextBox’ların aralarındaki sınır çizgisine fare ile gelip, tıklayarak sürükleyin. Yine görünümdeki değişiklikleri gözlemleyin. Aşağıda bu form için iki farklı görünümün şekli görünlmektedir.

visualbasicdersleri

Uygulama - 4



Amaç: Bir Diyalog Penceresinin Tasarlanması

İşlem Basamakları

1- Yeni bir uygulama açarak, form üzerine bir Button kontrolü taşıyın.
2- Bu kontrolün Text özelliğini aşağıda görüldüğü gibi ayarlayın.


visualbasicdersleri

3- Projeye yeni bir form ekleyin. Bu formun üzerine bir Label, bir Textbox ve iki de Button kontrolü ekleyin. Özelliklerini aşağıda görüldüğü gibi ayarlayın.

visualbasicdersleri


4- Diyalog Penceresi formundaki Tamam butonunun Click olay yordamı içine, aşağıdaki kod satırını yazın.

Me.DialogResult = DialogResult.OK

5- Diyalog Penceresi formundaki İptal butonunun Click olay yordamı içine, aşağıdaki kod satırını yazın.

Me.DialogResult = DialogResult.Cancel

6- Form1’deki Diyalog Penceresini Göster butonunun Click olay yordamı içine aşağıdaki kodları yazın.


Diyalog Penceresini Göster butonunun Click olay yordamı içindeki kodlar
Dim yfrmDlg As New Form2
yfrmDlg.ShowDialog()
If yfrmDlg.DialogResult = DialogResult.OK Then
MessageBox.Show("Tamam tıklandı. İsim=" & yfrmDlg.TextBox1.Text)
ElseIf yfrmDlg.DialogResult = DialogResult.Cancel Then
MessageBox.Show("İptal tıklandı. İsim= Geçersiz")
End If


Burada önce Form2 sınıfı türünden yfrmDlg adında bir nesne türetilmiş, ardından bu formun ShowDialog metodu çağırılarak bu form görüntülenmiştir. Formun kapatılması ile dönen DialogResult özelliğine göre ekrana mesaj yazdırılmıştır.
7- Programı çalıştırarak Dialog Penceresini Göster butonuna basın. Gelen penceredeki Textbox’a adınızı yazın ve Tamam butonuna basın.
8- Aynı işlemleri İptal butonu için tekrarlayın. Ardından İptal butonu yerine formun sağ üst kısmında yer alan kontrol kutusundan Kapat butonuna basarak programın çalışmasını gözlemleyin.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.