-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Grafik tablet

ads
ads

Grafik tablet günümüz de tasarımcıların çizim veya boyama ile uğraşanların yanı sıra fotoğraf işlerinde de merak etmiş olduğu ve kullandığı ekipmanların başını grafik tablet çekmektedir. Grafik tabletler sektörde standart olmuş firmaların yanı sıra uygun fiyatlı kaliteli tabletler sunan firmalar aracılığı ile her bireyin alım güçlerine uygun olarak bir tablet modeli piyasaya girmiştir.


ps

Peki nedir bu grafik tablet?
Neden fare değilde grafik tablet kullanılmalı?
Resim yapılırken grafik tabletin ne gibi faydaları bulunmaktadır?
Fotoğraf işleme sırasında grafik tabletin sağlayacağın faydalar nelerdir? sorularını cevaplayalım...

ps

Grafik tablet, bilgisayarda imleci fare yerine kalem kullanarak kontrol edilen girdi aracı olarak kullanılır. Biraz daha basite indirgeyebiliriz ama öncelikle grafik tabletin bileşenlerinden bahsedecek olursak;
Grafik tableti özel kalem (İngilizce ‘stylus’ olarak geçmekte) ve kalem ile birlikte kullanmamız gereken çizim yüzeyinden oluşur. Kalem herkesin tahmin edebileceği gibi çizme işine yararken, çizim yüzeyi, bilgisayar ekranını temsil etmektedir. Kalem çizim alanında hareket ettirildiğinde bilgisayar ekranındaki fare imlecinin de hareket ettiğini göreceksiniz, yani pratikte fare gibi çalışır.

Neden fare değilde grafik tablet sorusuna gelecek olursak;
Günümüzde insanlar yıllarca kalem kullanarak çizim yaptığından, bilgisayar üzerinde fare ile çizim yapmaya çalışmak zor gelmektedir. Özellikle Adobe Photoshop, Corel Painter, Autodesk Sketchbook vb. gibi çizim, boyama yazılımlarında kalem fareye göre daha doğal bir kullanım sunmaktadır. Kısa bir alışma sürecinden sonra daha hızlı ve etkili çizim yapılabilmektedir.
Mause ile tablet arasında ki önemli farklar ise kalemin sahip olup da farenin sahip olmadığı basınç ve eğim algılama yetenekleridir. Çoğu grafik tasarım yazılımı basınca duyarlı tabletleri desteklemektedir. Bu özellikle sayesinde kalemi ne kadar çok bastırırsanız yapmış olduğunuz çizgilerin de ona göre değişiklik göstermektedir. Çizgilerin nasıl değişeceği yazılıma ve sizin tercihinize göre değişebilir ki fırça boyutunu ve şeffaflığı değişebilecek özelliklere örnek olarak verilebiliriz. Fare ile ise bunları simüle etmek imkansızdır.

Bu bilgilerden sonra akıllara, basınca duyarlılık modelden modellere göre farklılık gösteriyor mu sorusu gelmektedir. Kimi tabletler 1024 basınç seviyesini desteklemektedir. Yani kalemi tablete bastırdığınızda 1024 farklı seviyeyi algılayabilmektedir. Önemli özellik ise kullanılan fırçanın özellikleri buna göre ayarlanabilmektedir. Kimi tabletler ise 512/1024 seviye, kimi tabletlerde ise ileri seviye olarak adlandırılan 2048 basınç seviyesi bulunmaktadır.

Buradaki basınç aslında kalem ucunun sahip olduğu özellikten kaynaklanmaktadır. Çizim yüzeyinin görevi kullanmış olduğunuz kalemin nerede bulunduğunu belirlemektir. Yani belirli bir konumla sınırla ama bundan çizim alanı olmadan da kalemin kullanılacağı bir sonuca asla varılmamalıdır. Çizim yüzeyi bilgisayara bağlı bir elektronik parça olduğu için bu alan olmadan kesinlikle olmamaktadır.

Çizim alanında eğim algılama yine kalemin bir özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanmış olduğunuz kalem ile çizim alanınızda ki dik düzlem arasındaki 0 ile 60 derece arasındaki açıyı algılayabilen kalem sayesindeki kaligrafi gibi alanlarda çalışma yapanlar, bir nevi gerçek kalem simülasyonuna bir adım daha yaklaşmış olmaktadırlar.

Tabletleri incelediğiniz zaman raporlama hızı olarak bir bilgi vardır ve genelde merak edilmektedir. Grafik tabletlerde raporlama hızı bilgisayara ile arasındaki iletişim hızı anlamına gelmektedir. Saniyede rapor sayısı olarak ölçülmektedir. Rps olarak da adlandırılır. Örnek verecek olursak, 300 rps demek 300 kere bilgilerin bilgisayarınıza iletilmesi anlamına gelmektedir.

Tablet yüzeyi ile ekran arasında ki ilişki biraz kafaları karıştırmaktadır. Tabletin aktif yüzeyi ekranı bire bir kapsıyor yani kalemi tabletin sağ üst köşesine getirildiğinde fare imleci de ekranın sağ üst köşesinde oluyor. Kalem karşı köşeye yani sol alt köşeye getirildiğinde de fare imleci ekranın sol alt köşesine geliyor. Kalem tabletin merkezinde olduğunda da fare imleci ekranın merkezinde oluyor. Tabletin geniş, ekranın 4:3 formatında olması ya da ekranın geniş, tabletin 4:3 formatında olması durumu değiştirmemektedir. Tabletlerin aktif alanı da beraberinde gelen yazılımlarla değiştirilebiliyor yani isterseniz geniş tabletin aktif alanını 4:3 formatında olacak şekilde küçültüle bilmekte ama buna gerek yok çünkü bu şekilde sorunsuz kullanılabilmektedir.

Peki bu grafik tablet nasıl kullanılır?
Grafik tablet klavye ve fare ile beraber kullanılabileceği gibi işletim sistemi desteklerse ikisinin yerine de kullanılabilir. Nasıl kullanacağınız tamamen sizin zevkinize ve tercihinize kalmaktadır.

Yazar: srcncan

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.