-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » Alerji Tanısı

ads
ads
Alerji türleri içerisinde en yaygınlarından biri olan ilaç alerjisi; bazı ilaçlara karşı gelişen beklenmedik reaksiyonlara verilen addır. Bu ilaçlar; antibiyotik, ağrı kesici, lokal ve genel anestezi ilaçları, radyolojide kullanılan radyon kontrast maddeler ve benzeri olarak isimlendirilebilir.
Alerji Tanısı

Bağışıklık sisteminin ilaçlara karşı verdiği istenmeyen reaksiyonlar sonucunda kullanılan ilaçların bırakılması ve yerine alternatif bir tedavinin başlatılması söz konusu olabilir. İlaca karşı duyarlı olmak yaşam kalitesini azaltıcı bir rol oynamaktadır. Bu hem hastayı hem de yakınları psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. İlaç alerjisi teşhisi koyulmadan alternatif tedavilerin uygulanması oldukça yanlıştır. Çünkü hastalığın tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir veya sürecini uzatabilir. Bu nedenle ilaç alerjisi tanısının test yapılarak uzmanlar tarafından koyulması gerekmektedir. Özellikle çocuklara koyulacak tanılara ve alternatif tedavi yöntemlerine çocuk alerji uzmanlarının karar vermesi hayati önem taşımaktadır.
İlaç alerjisinin belirtileri kendini farklı şekillerde gösterebilir. Bu belirtiler sadece ateş olabileceği gibi, ciltte dökülme, eklem ağrısı, lenf bezlerinde şişme de olabilir. Vücudun ilaca verdiği tepkiler ilaç alınmaya başlandıktan iki veya altı gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Ciddi ilaç alerjilerinde ise nefes sıkışması, kramp girmesi,  karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler kendini gösterebilir. Bu belirtiler alerjik şoka neden olarak ölümle sonlanabilir.
Genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, ilacın alınma yöntemi, ilaçların özellikleri, ilacın verilme süresi gibi özellikler ilaç alerjisi riski taşıyan kişileri belirlemede önemli rol oynar.
Çocukların ilaca karşı duyarlı olup olmadığını anlamak için en önemli bilgi ailelerden sağlanır. Bu nedenle ailenin çocuğa verilen ilaçlar, verilme süreleri ve ilaca karşı verdiği tepkileri ayrıntılı bir şekilde doktora anlatması oldukça önemlidir.
Çocuğun muayenesinde en önemli bilgiler deriden elde edilmektedir. Deride sürekli kaşıntı ve döküntü alerjik bir reaksiyon göstergesidir. Derideki belirtiler en geç üç hafta içinde kendini gösterir ve genellikle gövde etrafında görülür.

Çocuklarda alerji testi bir yaşından sonra yapılabilmektedir. Alerji testi için doğru zaman ise alerji düzeldikten sonra bir veya bir buçuk ay içerisinde yapılmalıdır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.