
Takva, "Haram ve şüpheli şeylerden çekinmek ve sakınmaktır. Dinin tehlikeli ve sakıncalı gördüğü şeylerden korunmak ve uzak durmaktır. Allah'ın emir ve tavsiyelerine uymak, nefsin kötü arzu ve isteklerini terketmektir.
Bir mümin için en büyük saadet, Allah'ın sevdiği kulları arasına girmektir. İşte takva, insanı Allah'ın sevgilisi olma derecesine yükseltir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur.
"Allah, takva sahibi olanları sever" (Al-i imran 3/76);
"Allah'ın velileri ( gerçek dostları )ancak takva sahipleridir, ama çoğu bilinmez" (Enfal 8/34). Bu makama ulaşan bir kimse, dünya ve ahiret korkularından emin olur. Rabbimiz şöyle müjdeler: "Salah ve takva üzere olanlara ne korku vardır nede hüzün..." (A'raf 7/35)
Görüldüğü gibi takva ehli Allah'tan başka kimseden korkmayan, korkusuz ve yürekli insanlardır. Çünkü hakiki cesaretin kaynağı takvadır. Takva ehli bilir ve inanır ki; "Allah takva sahipleriyle beraberdir" (Bakara 2/194; Tevbe 9/36)
Şunu da ifade edelim ki İslam'da üstünlük takvaya göredir, üstünlük ölçüsü de takvadır. Allah katındaki üstünlük, bir insanın malına, mevkiine, güzelliğine veya sahip olduğu herhangi bir şeye göre değil, yalnızca Allah'a olan yakınlığına yani takvasına göredir.
Yazar: Siraceddin Önlüer
Kaynak >> Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]
ads
Hiç yorum yok: