
Kısacası salat, Allah'tan rahmet, meleklerden istiğfar, müminlerden hayır dua manasına gelir.
İslam kelimesi ile aynı kökten gelen selam ise "selamet, esneklik, emniyet, güven, huzur, rahatlık, sağlık, barış, iyi netice ve kurtuluş" gibi manalara gelir.
Selam, Allah'tan kişiye hem barış, huzur ve güven dileği hem de dostane bir ilişki teklifidir. Yani selam veren kişi şunu demek istiyor: "Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerine olsun, Allah'ın koruması ve muhafazası üzerine olsun; Allah seninle olsun; Allah'la beraber olasın; ben müslümanım, benden sana zarar gelmez, benden yana selamettesin ve benden sana hiçbir kötülük dokunmayacaktır.
Böylece müminler arasında dostluk, güven ve karşılıklı iyi niyet gerçekleşmiş olur. Çünkü selam aynı zamanda duadır, bir müslümanın diğer müslüman kardeşi için hayır temennisinde bulunmasıdır. Zira kişi bir başkasına selam verdiği zaman bununla onun kalp huzuruna, sevinç ve sükünete kavuşmasını istiyor demektir.
Keza Allah'ın güzel isimlerinden biri "es-Selam"dır. Cennette de " Darü's-selam" denmiştir. Cennet ahalisi de birbirleriyle karşılaştıklarında söyleyecekleri ilk şey "selam" olacaktır.
Yazar: Siraceddin Önlüer
Kaynak >> O'nu Selamlamak - Salatü Selam Getirmenin Faziletleri [ Semerkand ]
ads
Hiç yorum yok: