
Rahmet, "acımak, esirgemek, korunmak, sevgi göstermek, yardım etmek, affetmek, bağışlamak, nimet vermek" gibi anlamlara gelir.
Hadis-i şerifte merhametin ehemmiyetine ve umumiyetine vurgu yapılmıştır. İnsan-hayvan, ehli-vahşi, salih-facir, mümin-kafir, zengin-fakir, küçük-büyük, kadın-erkek, yaşlı-genç ayrımı yapılmaksızın bütün mahlükatı kapsamıştır.
Elbette ki Allah Rahman ve Rahim'dir. Rahmet ve merhametin kaynağıdır. Alemin düzeni O'nun rahmetiyle kaimdir. Canlılardaki merhameti, O'nun rahmet ve merhametinin bir tecellisidir. Annenin çoğuğuna sevgisi, eşlerin birbirine muhabbeti, müminlerin birbirlerine kol kanat germesi hep O'nun rahmetindendir.
Allah'ın (c.c.) rahmeti sonsuzdur, her şeyi kuşatmıştır. Eğer Allah Teala rahmetiyle deil de kullarının haline göre muamele etseydi hayatın devamı mümkün olmaz, Allah korusun insanların birçoğun helak olurdu. Fakat, "Allah, insanlara karşı çok esirgeyici, çok merhametlidir" (Hac 22/65)
Rahmetini kullarından esirgemeyen Allah, bizim de birbirmize şefkat ve merhametle muamele etmemizi emretmiş, birbirine merhametle muamele eden müminleri cennetle müjdelemiş ve yüce kelamında müminlerin birbirlerine karşı merhametli olduklarını belirtmiştir: "Sonra iman edenlerden, birbirlerine sabrı tavsiye edenler ve merhameti tavsiye edenler. İşte bunlar amel defterleri sağdan verilenlerdir" (Beled 90/17-18).
Yazar: Siraceddin Önlüer
Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]
ads
Hiç yorum yok: