-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mümin Geçim Ehlidir

ads
ads
Mümin Geçim Ehlidir
"Mümin, insanlarla ülfet eden, kendisiyle de ülfet edilendir. Başkasıyla ülfet etmeyen ve kendisiyle ülfet edilmeyen kimsede hayır yoktur. İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydalı olandır."

Ülfet, "uygun kimselerle görüşmek, herkesle güzel geçinmek, insanlarla konuşmak, anlaşmak, uzlaşmak, kaynaşmak ve dost edinmek" gibi anlamlara gelir.

Hadiste de ifade edildiği gibi hakiki mümin ülfet eder, insanlarla dostluk kurar, herkese güler yüz gösterir, insanlarla iyi geçinir, anlaşma yoluna gider. Bu da imanın gereğidir.

Zaten mümin, iman etmekle ülfet ve ünsiyet temelini atmış demektir. O, en başta Rabb'i ile arasını düzeltir, gönlünü O'na bağlar, O'na itaat ve ibadet etmekle yakınlık bağını kurar, sonra da diğer varlıklarla ülfet etmeye çalışır. Çünkü müminin derdi. Allah ile ülfet ve ünsiyet kurabilmektir. Onun en büyük hedefi de ülfetle dostluk makamını elde edebilmektir. Sonunda öyle bir noktaya varılır ki Allah'ın düşmanları hariç tüm insanlarla, hatta tüm varlıklarla ülfet kurar. Ülfet ehli müminlerde sevgi, merhamet, tevazu, cömertlik ve fedakarlık gibi vasıflar öne çıkar. Böyle bir karaktere sahip olan bir kimse, daha dünyada iken gönlü ile cennetin kokusunu hisseder.

Görüldüğü gibi gönülleri ısındıran, kaynaştıran Allah'tır. Yüce Allah, onların kalplerine ülfet verdi. Kalplerini uzlaştırıp hepsini kardeşler yaptı. Onları birbirlerine ısındırdı. Yüzyıllardan beri aralarında kin, nefret ve düşmanlık bulunan Evs ve Hazrec kabilelerini birleştirerek birbirlerine gönülden bağlı insanlar haline getirdi. Artık hepsi iman bapıyla kardeş olmuşlardı. 

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in etrafında sahabe olmuşlardı. Birbirlerine kin ve nefret değil, sevgi ve saygı ile bakar olmuşlardı.

Unutmamak gerekir ülfet ve kardeşliğin temeli sevgidir. Temelinde sevginin bulunmadığı kardeşlik geçici ve yüzeyseldir. Maddi değerlere belki kalp ısınır, ama ülfet gerçekleşmez. Onun için her mümin, sevgi ve şefkatle insanlara yaklaşmalıdır. Ve her daim, "Allahım! Kalplerimizin arasına ülfet ihsan eyle ve gönüllerimizi kaynaştır" diye dua etmelidir.



Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.