Tetanoz basili bakterisi dış ortamda her yerde bulunabilir, toprakta da spor dediğimiz formları ile çok uzun süre birçok zorlu şartlara, dayanıklı bir şekilde yaşayabilirler. Bu bakteriye karşı koruma amacıyla yapılan uygulamaya ise tetanoz aşısı denilmektedir. Tetanoz sanılanın aksine sadece paslı metallerden değil, toprakla her türlü iletişimden geçebilir. Cildinizdeki ufak bir yaradan bile bu bakteriyi almamız son derece mümkündür. Bu durumda çiftçiler ve toprakla uğraşan herkes risk altındadır. Tetanoz bakteriyel ve bilinen en eski hastalıklardan biridir, antibiyotiklerle tedavi edilebilir olmasına rağmen günümüze kadar gelebilmiş, olması çok dayanıklı olmasıyla ilişkilendirile bilinir.

En riskli gurupta olanlar yeni doğanlardır. Yeni doğanlarda göbek kordonu, usulüne uygun temiz kesilmezse, tetanoz sporlarıyla karşılaşabilir ve yeni doğan Tetanos’u denen korkunç bir tabloyla, bebek kaybedilebilir. Tetanoz hastalığının en çok görüldüğü sınıf elli yaş üzeridir, bu gurubun düzenli olarak Tetanoz aşılarını yaptırması gereklidir. Tetanozun belirtileri sinsidir kısa bir süresi vardır. Üç ila sekiz gün süren bu süreçte uyuşukluk ve his kaybı görülebilir. İlerleyen durumlarda da kas spazmları başlar. Tetanoz tanısı konulmuş hastaların, mutlaka hastane ortamında tedavi edilmeleri gerekfmektedir. Genellikle yoğun bakımda tedavi edilen hastaların kaybedilme riski de vardır.
Tetanoz da korunma esas olandır. Çocukluktan itibaren belirli aralıklarla Tetanoz aşısı yaptırılmalıdır, bu aralık beş yılda bir olarak belirlenmiştir. Tetanoz aşısı nedir sorusunun basit yanıtı, tetanoz hastalığından korunmak. Çocuklar da bakanlık tarafından, beş doz olarak uygulanmaktadır. DBT (difteri, boğmaca, tetanoz) halk arasında karma aşı olarak adlandırılır. İkinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ilk 3. doz, on altıncı ve yirmi dördüncü aylarda 4. doz, okul çağında birinci sınıfta 5. doz yapılarak, uzun süreli koruma sağlanmaktadır. Bebek tetanozlarının engellenmesi açısından, anne adaylarına iki doz aşı yapılmalıdır. Yaralanmalarda, doktorlar tarafından hastanın aşı durumu değerlendirilmelidir. Tetanoz aşıları eksiksiz olanların, yaraları kirli ise aşıların üzerinden 5 yıl, yaraları kirlenmemiş olanların ise üzerinden 10 yıl geçmişse, tekrar tetanoz aşısı yapılmalıdır. Tetanoz’un iyileşmiş olması bağışıklık sağlamaz. Hastalığa karşı çocuklukta 3 doz tetanoz aşısı tam korunmayı sağlayacaktır. Her 10 senede tekrarlanan tetanoz aşısı sayesinde tam korunma sağlanacaktır.
ads
Hiç yorum yok: