-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Cemre Düşmesi Nedir?

ads
ads
Cemre Düşmesi Nedir?

Cemre Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Cemre kelimesinin kökeni Arapça'dır. Cemrenin anlamı ise sıcaklık, kor, ateş gibi anlamları ifade eder.  Cemre düşmesi veya cemre düştü gibi sözleri duymuşsunuzdur. 

Cemre Kelimesinin kısaca hikayesi:

Araplar havalar çok ısındığı vakitlerde yüksek yerlere çıkarak oralarda yaşarlarmış. Havaların soğuduğu zaman işe alçak yerlere inerek hayatlarını devam ettirirlerdi. Düzlük yerlerdeki yaşamlarında ise büyük bir çadır kurularak hep birlikte burada günlerini geçirirlerdi.  Çadırın etrafına halka şeklinde küçük baş hayvanları koyarlar ve bunların dışına da develeri yerleştirirlerdi.  Bununla birlikte 3 ateş yakılır, ilk ateş kendileri 2 ve 3. ateşler ise hayvanlar için yakılırdı.  Havalar ısınmaya başladığı zaman ise  3 ateş dıştan içe doğru sırasıyla söndürülmüştür.  Ve böylece havaların ısınması anlamı halk dilinde böyle ifade edilir.


Cemre Ne Zaman Düşer?


İlkbahar zamanı  7 gün aralıklarla ilk olarak havaya sonra suya ve son olarak da toprağa düştüğüne inanılır. Bu düşmeler neticesinde ise sırasıyla hava,su ve toprak ısınır. 

"19-20 Şubat tarihlerinde havaya 26-27 şubat tarihinde suya 5-6 mart tarihinde cemrenin toprağa düştüğü inanışı vardır."

Cemre düşmesi halk arasında yukarıda anlatılanlar gibidir. Fakat bilimsel olarak çelişki vardır. Çünkü güneş ışınları ilk olarak toprağı ısıtır. Ve buna bağlı olarak yerden havaya çıkan sıcaklık ise havayı ısıtır. 

Bizim kültürümüzde de önemli yeri olan cemre düşmesi Osmanlı döneminde şairler tarafından "cemreviye" ismi verilen divan şairlerince değerli kişilere şiirler yazılırdı.

Bilimsel olarak cemre düşmesi

Bilimsel olarak cemre olayı zıt düşmektedir. İlk olarak toprak, hava ve su ısınmaktadır. Cemrenin düşmesi olayı tecrübeye dayalı olarak halk arasında inanılır şekildedir ancak cemrenin düştüğü bazı zamanlarda havaların soğuk olduğu da görülmektedir. 

Küresel ısınmanın yoğun olduğu bu zamanlarda cemre artık önemini yitirmek üzeredir. Mevsimler eskisi gibi olmadığından bir bakıma gerçekliğini yitirmiş fakat uzun yıllardan beri halk arasında adı geçen isimlerden biridir. 

Bir önceki yazımız >> Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? bermuda şeytan üçgenini anlatan konumuzdur.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. cemre bakarın müjdesici gayet güzel bir konu doğayı tanımak bilmek lazım

    YanıtlaSil
  2. cemre düşme olayını çok severim çok nadir olur ama unutulmaz oluyor.

    YanıtlaSil
  3. cemre baharın müjdecisi olarak halk arasında öyle kabul edilir bizlerde öyle öğrendik

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.