-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Gelgit Nedir?

ads
ads

Gelgit Olayı Nedir? Gelgit Nasıl Meydana Gelir?


Ay ve güneşin çekim gücü olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu çekim gücü denizleri ve okyanusları etkilemektedir. Bu çekimden kaynaklanan suların geri çekilmesi ve çoğalması meydana gelir. Biz buna gelgit olayı diyoruz. Gelgit olayının bir diğer ismi ise medcezirdir.   Med cezir kelimesi Arapça kökenli olup med gel cezir ise git anlamını ifade etmektedir.



Med-Cezir olayı özellikle en çok okyanusları etkiler. Hemen hemen her gün 2 kez gelgit olayı tekrarlanır. her yeni günde 50 dakika farkla bu olay gerçekleşir. Bu durumun en büyük etkenleri ayla güneş arasındaki zaman farkından kaynaklanmaktadır.  Ay'da bir gün 24 saat 50 dakika olması ve güneşte ise 24 saat olması nedeniyle 50 dakikalık bir gecikme gelgit olayında gerçekleşir.

Ayın dünya yüzeyinde döndüğü zaman bir bölümü aya daha yakın olur.  Bu bölgeler aya yakın olduğu için ayın çekim gücü ile birlikte bu suları kendine doğru çeker ve suların geri çekilmesi bu nedenledir.  Ve dünyanın aya bakan bölümündeki okyanus veya deniz suları yükselirken, diğer bölgelerde azalma meydana gelir.



Gelgit Nedir?


Güneş sayesinde olan gelgit olayı da vardır. Dünyanın arasında ay ve güneş olduğu zaman güneşin gel-git olayına etki etmesi daha fazla olur.  Ay dolunay ise bu zamanlarda gel-git olayının daha şiddetli olduğu gözlemlenmiştir.

Ay her 100 senede bir med-cezir olayı yüzünden 3.8 cm kadar uzaklaşır.


Bir önceki yazımızda nafile namaz nedir? nafile namazlar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.