-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Nafile Namaz Nedir ve Türleri Nelerdir?

ads
ads

Nafile Namazlar ve İsimleri


Bu konumuz tüm İslam alemi Müslümanları ilgilendiren faydalı konulardan biridir. Bu yazımızda nafile namazlardan bahsedeceğiz. Nafile namaz nedir, kaç tür nafile namaz vardır. Nafile namazların kılınış şekli. Hepsini yazımızda okuyabilirsiniz.


Nafile Namaz Nedir ve Türleri Nelerdir?


Farz olan 5 vakit namazların yanı sıra sünnet olan namazlar vardır. Bunların dahilinde ise nafile kılınan namazlarda vardır. Bu namazlara Tatavvu namazı da denmektedir. Bu kılınan namazlar müstehab ( sevilen şey anlamına gelir, dinde ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in bazen yaptığı ve bazende terk ettiği ibadetlerdir) ve mendub ( sevilen, yapılması hoş karşılanan ve örnek olunan anlamlarını ifade eder. Dini olarak ise yapılması iyi olan ancak yapılmadığı takdirde ise sakınca olmayan ibadetlere denir)

Nafile namazlar ile Allah (c.c.)'a daha yakın olunur ve her nafile namazın kendine göre dereceli sevapları vardır.



Nafile Namazlar Nelerdir?

1) Tahiyyetü’l-Mescid Namazı

Bu namaz ziyaret ettiğiniz herhangi cami veya mescide girildiğinde kılınan namazlardandır. Müstehab namazlardandır. Bu namaz Allah (c.c.)'a şükür için eda edilir. Bu namazı kılarken dikkat edilmesi gereken husus, camiye yahut mescide girildiğinde herhangi bir yere oturmadan direk şekilde niyet edilip kılınması gerekir. Unutmamanız gereken herhangi bir yere oturup da kılınabilir fakat faziletli olan oturmadan kılınmasıdır.



2 ) Boy Abdesti ve Normal Abdest Aldıktan Sonra Kılınan Namaz

Bu namaz mendub namazlardandır. Abdest veya Gusul ettikten sonra ıslaklık tam olarak kurumadan kılanan 2 rekat namazdır. Bunun amacı ise diğer nafile namazlar gibi Allah'a şükretmek ve abdest ve gusule şükretmek için kılınmaktadır. Bunu alışkanlık haline getirmeniz çok faydalı ve fazileti olacaktır.

3 ) Duha Namazı

Bu nafile namazının diğer bir ismi ise kuşluk namazıdır. Birçok defa bu ismi duymuşsunuzdur ve kılanlara denk gelmişsinizdir. Sabah namazından sonra güneş doğduğu andan itibaren biraz yükseldiği anda 2,4,6,8 veya 12 rekat olarak kılınan ve çok faziletli nafile ibadetlerdendir.



4 ) Teheccüd Namazı

Çok faziletli olan bu namaz yatsı namazını kıldıktan sonra sabah namazına kadar ki olan vakitlerde eda edilen nafile ibadettir. Burada ki en önemli husus ise uyuyup, uyandıktan sonra kılınmasının çok faziletli olmasıdır. Teheccüd namzı 2, 4 , 6 ve 8 rekat olarak kılınabilir.

Gece uykusunu bölüp Allah'ın rızasını kazanmak için kılınan bu namaz çok faziletli nafile ibadetlerdendir. Çünkü tatlı olan uykuyu bölüp namaza kalmak kolay bir iş olmadığından ve gece vakti kimsenin Allah'tan başka kimsenin ibadetinizi görmediği için ve içinde riya olmayacağı için en faziletli nafile ibadetlerden biridir.

5) Regaib Gecesi Namazı

Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip kandilidir. Bu gecede Peygamber Efendimiz (a.s.v.) birçok manevi hal ve ikramlara kavuştuğu alimlerce söylenmektedir. Bu gecenin de diğer geceler kadar fazileti ve önemi Müslümanlar için vardır. Bu yüzden Efendimiz (s.a.v.) Allah'a şükür için 12 rekat olarak namaz kıldığı bilinmektedir. Regaibin anlamı, çok değerli olan, ikramlı, ihsan ve bağış gibi manalara gelmektedir.



6) Mir’ac Gecesi Namazı

Mirac kandili Recep ayının 27 gecesine denk gelmektedir. Bu gecede en faziletli olarak 12 rekat kılınan nafile namazdır. Bu rekatlar 2'şer olarak eda edilir. Her rekatta Fatihe suresi ile bildiğiniz herhangi bir sureyi okuyabilirsiniz. Sonra 100 defa ” Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” denmeli daha sonrada 100 defa istiğfar edilmeli ve 100 defa Salat-ı Selam getirmek gerekir.

7) Berat Gecesi Namazı

Berat gecesi Şaban ayının 15. gecesine denk gelmektedir. Bu gece çok önemli gecelerdendir. Tüm yaratılmışların bir sonraki berat gecesine kadar, ölüm, hastalık, sağlık, fakirlik, zenginlik gibi bilgilerin meleklere bildirildiği gündür.

Bundan dolayıdır ki bu gecenin çok iyi geçirilmesi lazımdır. Allah'a yalvarmalı, günahlarının bağışlanması dilenmeli vb. gibi.

8 ) Kadir Gecesi Namazı

Kadir gecesi çok çok önemli bir gecedir. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmektedir. Aslında tam olarak Kadir gecesinin zamanı bilinmemektedir ancak en kuvvetli ihtimal tek günlerdedir. Bu yüzden Kadir gecesinin 27. geceye denk geldiği İslam alemi tarafından kabul edilmektedir.

Bu gecede bir an vardır ki, tüm edilen dualar o ana denk gelirse kabul olur. Kadir gecesinin bol bol ibadetle, Kura-ı Kerim okumakla ve diğer ibadetlerle geçirenlere ne mutlu

9 ) Yolculuk Namazı

Adından da anlaşıldığı gibi yolculuğa çıkan veya yolculuktan gelindiğinde kılınan namazdır. Mendub namazlardandır. Yola çıkmadan önce 2 rekat olarak kılınır veya yolculuktan dönüldüğünde 2 rekat olarak kılınan nafile ibadettir. Fakat yolculuğa çıkacak kişi bu namazı evde dönecek kişi ise camide kılması daha efdaldir.



10 ) Tesbih Namazı

Tesbih namazının her rekatında 75 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” diye tekbir alınan 4 rekatlı bir namazdır.

11 ) Tevbe Namazı

Günahsız insan yoktur. Muhakkak her insan günah işler Peygamberler hariç, Allah'ın bize verdiği en büyük nimetlerden biri ise tövbe kapısının kıyamete kadar açık olmasıdır. Ölmeden önce tövbe etmek ve bir daha o günahları işlememek ve gerçekten pişman olmak ne güzel.

Bir daha günah işlememek için tövbe edildiğinde yani nasuh tövbesi ile, tüm günahları affedilir ve geçmişinde yapmış olduğu tüm günahları da sevaba çevrilir. İşlemiş olduğu çok büyük günahları da çok büyük sevaba çevrileceğini unutmayın ve en kısa zamanda ve her an her zaman tövbe edin.

Tövbe etmek çok önemlidir. İlk tövbeyi Hz. Adem (a.s.) etmiştir. Ve uzun yıllar sonra tövbesi kabul olunarak Hz. Havva Annemizle bugün Müslümanların bir araya geldiği yer olan arafatta buluşmuşlardır.

Bu yüzden tövbe sonraya saklanmamalı, ne zaman öleceğimiz belli değil, tövbesini sonraya saklamak şeytanın aldatmacasıdır. Bazı kimseler vardır ki, tövbe ettikten sonra bozarsam daha büyük günaha girerim o yüzden tövbe etmiyorum..... Bu düşünce yanlış bir düşüncedir. İnsanoğlu nefsine yenik düşerek günah işleyebilir her günahının arkasından pişmanlık duyarak tövbe etmeli, (Hiç tövbe etmemekten, tövbe edip, istemeyerek, şeytana uyarak tövbenin bozulması) daha iyidir diyebiliriz.

Yanlış anlaşılmasın tövbe bozmak iyidir demiyoruz. Tövbe etmemekten iyidir. Sonraya saklanan tövbe şeytanın hilesidir ve insanı belkide ölüm gelene kadar oyalayacaktır. Bu yüzden ben, bozarım, günaha girerim denmemeli derhal tövbe edilmeli ola ki tövbe kapıları kapanmadan.

Bunun içinde abdest alınıp sakin bir mekanda 2 rekat tövbe niyetiyle namaz kılınmalıdır. Allah (c.c.) günahlarımızı Affetsin.

12 ) Hacet Namazı

Bu dünyaya ve ya ahirete ait bir dileği olan bir kimse hacet namazını kılar. Hacet namazını 4 veya 12 rekat olarak kılınabilir.

13 ) İstihare Namazı

Bu namaz bir şeye başlarken örneğin evleneceğiniz zaman, işe başlayacağınız zaman, sizler için hayırlı mı? hayırsız mı? gibi durumlar için kılınan namazlardandır. İstihare namazı da 2 rekat olarak kılınmaktadır. Detaylarını sağlam kaynaklardan araştırarak bulunuz.

14 ) Katil Namazı

Bu namazı herhalde daha önce duymamış olabilirsiniz. İslam dinine göre kısas helaldir. 2 rekat olarak kılınır ve bu Allah katında affedilmek için yapılan nafile ibadetlerdendir.

15 ) İstiska Namazı

Bu nafile namazın diğer adı yağmur duası namazıdır. Bazı zamanlarda yağmur az yağabilir, geçmiş zamanlarda kıtlık vb gibi durumlar yaşanmıştır. Bu gibi durumlarda kılınan namazdır.



16 ) Kusuf Namazı

Bu nafile namazın diğer ismi güneş tutulması namazı manasına gelir. Güneş tutulduğu anda , cuma namazını kıldıran hoca ezansız aynı zamanda kametsiz olarak iki rekat namaz cemaate kıldırır. Her rekatında bir ruku ve iki secde yapılır. Namazdan sonra da güneş açılıncaya kadar kıbleye doğru ayakta yahut insanlara yüzünü dönerek Allah'a dua eder.



17 ) Hüsuf Namazı

Bu nafile namazın diğer adı ise Ay tutulması namazıdır. Ay tutulduğu zaman Müslümanlar evlerinde kendi başlarına 2 yada 4 rekat olarak kılınan nafile ibadettir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.