-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Yıldırım Nedir?

ads
ads

Yıldırım Nedir? Ve Türleri Kaçtır?

Yıldırım Nasıl Meydana Gelir?


Güneşin yaydığı ışınlar nedeniyle hava yükselişe geçmektedir. Bu ısınma nedeniyle yeryüzünde bulunan su buharlaşarak yukarı doğru çıkmaya başlar.  Bu hava yükseldikçe soğuk katmana doğru yol alır. Oratlama 3 km kadar yükseklikte bu seviyeye ulaşır.   Buna bir örnek verecek olursak, soğuk havalarda nefes alış verişlerimizde buhar şeklinde çıkışlar olur. Buda aynı şekilde yüksek katmanlarda buharlaşan hava bulut şeklini almaktadır.


Bilim insanlarının dediklerine göre bulutların içinde buz kristalleri oluşmakta ve bu kristaller birbirlerine hızlıca sürtünmeleri sonucunda statik elektrik enerjisi meydana gelmektedir. Bu meydana gelen elektrik enerjisi üst bölgelerde pozitif alt ı ise negatif olarak belirirler. Bundan dolayı bulutların içinde meydana gelen hava ve yük nedeniyle yıldırım meydana gelmektedir.

Yıldırımın Kaç Türü Vardır?


Yıldırım türü 3 tanedir. buluttan toprağa, buluttan buluta ve buluttan kendi çevresindeki havayadır. 3 yıldırım türlerinden en fazla  bilinen tür ve bizler için en tehlikeli olan   yıldırım türü buluttan toprağa olan gelen yıldırımdır.  Buluttan toprağa tür yıldırımın meydana gelişi, oluşan fazla elektrik yüküyle birleşmiş olan bulutla, elektriksel anlamda nötr işlevini üstlenen  toprak arasında bir elektriksel gerilim oluşumunu meydana getirir.



Yıldırım Nedir?


Bulut ve toprağın arasında olan uzaklık düştükçe elektriksel mesafe çoğalmakta ve  normal olarak yalıtkan olan hava elektriksel olarak kırılma aşamasına geçmektedir. Bundan dolayı iletken duruma geçer. Bunun soncunda ise, buluttan toprağa çok yüksek miktarda bir akım yüklenmektedir. Bu akım neticesinde toprağın bulutla aynı elektriksel oluşuma sahip olana kadar devam etmektedir. Daha açık bir ifade ile, bulut elektriksel yükünü azaltıp nötr durumuna gelene dek devam etmektedir.


Yıldırımın Çarptığı Yeler Nerelerdir?


Gökyüzüne en yakın mesafelere yıldırım daha çok çarpar.  Genel olarak cami minareleri, telefon direkleri ve antenlere yıldırımın çok  düştüğü yani çarptığı görülmüştür.  Bundan dolayı yağışlı ve yıldırımlı günlerde televizyonların kapalı olması daha uygun görülmektedir.  Elektrik ile çalışan araçlarınızı bu tür havalarda kapatmanız gerekir.


Bir önceki ne nedir konumuzda "Asit Yağmurları Nedir ?" asit yağmurları nasıl meydana gelir, asit yağmurları hakkında detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Yıldırım ve şimşek farklı şeyler olduğunu öğrendik doğa kanunları teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  2. Yıldırım çok farklı bir hava olayı sağanak yağışlarda dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.