-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Dilekçe Nasıl Yazılır?

ads
ads
Günümüzde doğru ve kurallara uygun dilekçe yazımı oldukça önemli bir hale gelmiştir. Çünkü gerek devletle, gerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerekse de özel şirketlerle yapılan yazışma, talep ve isteklerin geçerli olabilmesi içi dilekçelerin uygun formatta ve standartlarda yazılmış olmaları gerekmektedir. Uygun ve gerekli standartlarda yazılmayan dilekçelerin işleme konmaması ve kanun önünde geçerliliğinin olmaması riski oldukça fazladır. Bu sebeple nereye yazılırsa yazılsın önceden belirlenmiş çerçeveler ve standartlar doğrultusunda profesyonel bir şekilde yazılması son derece önemlidir.

Bu şekilde yazılmayan dilekçeler için hak iddia etmek son derece zordur. Özellikle devlet ve kanun ile direkt ilgili iş ve işlemlerde dilekçenin üslubu, yazım yanlışları ve genel hatları son derece önemlidir.

Farklı kurumlara çeşitli sebeplerden dolayı resmi evrak sunmak gerekebilir. Örneğin öğrencilerin nakil, izin ve devamsızlık gibi işlemler için başvuru yapması gerekir. Bu durumda okula dilekçe nasıl yazılır , kime verilir gibi konularında bilgi sahibi olmak gerekir. Hangi kuruma yazarsanız yazın temelinde resmi evrakınızın sahip olması gereken bazı nitelikleri vardır. Şimdi onları inceleyelim:

Dilekçede Bulunması Gereken Temel Unsurlar

Dilekçelerden bulunması gereken bazı hususlar vardır. Eğer bu hususlar dilekçede yer almaz ise dilekçenin geçerliliği ve hukuki bir değeri kalmamaktadır. Dilekçede bulunması gereken temel hususlar ise şu şekildedir;

·         Dilekçede tarih kısmı kesinlikle bulunmalıdır. Tarih kısmı dilekçede sağ altta yer alan ad, soyad ve imza kısmının hemen üzerinde yer almaktadır.
·         Makam adı dilekçenin en üst kısmında yer almalıdır.
·         Konu metni ise makam yazının hemen altında yazılan ve dilekçenin yazılma amacının belirtildiği metindir.
·         İmza kısmı sağ altta adı ve soyadı kısmının hemen üzerine atılmalıdır. Dilekçe sahibinin kendi orijinal imzası olmalıdır.
·         Dilekçe sahibinin adı ve soyadı dilekçenin sağ alt kısmına yazılmalı ve soy isim tamamen büyük harflerle yazılmalıdır.
·         Dilekçeyi yazan kişinin açık adresi dilekçenin sol alt kısmına ev sağ tarafta yer alan ad, soyad ve imza kısmının tam karşınına gelecek şekilde yazılmalıdır. Adreslerin doğru olması özellikle dilekçelerin cevabının yollanabilmesi anlamında son derece önemlidir.
·         Bir de özellikle dilekçede belge belirtilmişse sol alt kısımda ekler kısmına belgeler sırası ile yazılmaktadır.

Dilekçe Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

            Dilekçenin doğru, anlaşılır ve sorunsuz bir şekilde yazılması için bazı kurarlarla uymak gereklidir. Özellikle resmi kurumlara yazılan dilekçelerin işleme konması için yazılan dilekçenin bu kurallar çerçevesinde ve anlaşılır bir dille yazılması son derece önemlidir. Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar ise şu şekildedir;

·         Dilekçe çizgisiz, beyaz ve tam bir kâğıda yazılmalıdır. Dilekçenin uzun olması halinde kâğıdın arka kısmı kesinlikle kullanılmaz. Bunun yerine yeni bir kâğıda devam edilir.
·         Mavi ve siyah kalemlerle yazılabildiği gibi bilgisayar üzerinde de yazılabilmektedir.
·         Dilekçede belirtilen konu yasal kurallar çerçevesinde aktarılmalıdır.
·         Çok fazla uzun olmamalı anlatılmak istenen kısa ve net ifadelerle anlatılmalıdır.
·         Nesnel bir anlatım tarzı ile yazılmalıdır.
·         Dilekçelerde duygulara yer verilmemelidir.
·         İlgili kuruma hitap ederek başlanmalı ve hitaptan sonra virgül konmalıdır.
·         Dilekçe herhangi bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amacıyla yazılıyorsa "Bilginize arz ederim", üst makamın sorunun çözmesi bekleniyorsa "Gereğini saygılarımla arz ederim", yapılacak bir işlem için izin istendiğinde "İzninizi saygılarımla arz ederim" ifadeleri ile dilekçeler bitirilmelidir.
·         Dilekçelerde yazım ve noktalama kuralarına dikkat edilmelidir.
·         Dilekçede tek bir imza bulunmalıdır.
·         Dilekçeler sadece makamlara hitaben yazılmaktadır. Kesinlikle kişilere hitaben dilekçe yazılamaz.
·         Dilekçede yer alması gereken tüm temel unsurlar olması gerektiği yerde ve hepsi olacak şekilde bulunmalıdır.
·         Sadece genel kısaltmalar kullanılabilir. Onun dışında kişi kendi kısaltma yapamaz.

Bu kuralarla uyulduğu zaman sorunsuz dilekçe yazımı gerçekleştirilmiş olmaktadır. Ve yazılan bu dilekçeler yasalarca işleme konma zorunluluğu bulunmaktadır.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.