-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Dini Sorulardan deleme Soru - Cevap

ads
ads

Soru ve Cevap ile İslami Bilgiler..


Merak edilen ilmihal bilgileri 

SUAL : Peygamberimizin mezhebi mi vardı? diye soranlara ne cevap verebiliriz?

ELCEVAP : 4 mezhebin yolu Efendimiz( sallallahü aleyhi ve sellem)'in yoludur. Örneğin; Şafii mezhebine göre kişinin hayatında 1 kere umre yapması farz-ı ayndır. Bu hükmün delilini hadisi şeriften almışlar. Hanefi mezhebi ise sünnet-i müekkede diyor. Hanefiler de başka bir hadisi şerifi delil alıyorlar. Hepsi ayetlerden hadislerden delil çıkarmışlar.

SUAL : Nafile namazın vakitleri ne zamandır ?

 ELCEVAP : İşrak namazı güneş doğduktan 45 dk sonra başlar, kuşluk namazı işrak namazını kıldıktan sonra öğle namazına 45 dk kalana kadar kılınır, evvabin namazı akşam namazından sonra kılınır, teheccüd namazı yatsıyı kıldıktan sonra imsağa kadar devam eder. Bu namazların kazası yoktur.

SUAL : Arkadaşıma kredi kartımı verdim. Taksitli alışveriş yaptı. Borcunu peşin olarak bana ödeyebilir mi?

 ELCEVAP : Diyelim ki arkadaşınız 5 bin lira borç istedi sizden. Siz de nakitiniz olmadığı için kredi kartınızı verdiniz. Arkadaşınız kartı kullandı, taksitli alışveriş yaptı. Netice olarak siz ona 5 bin lira borç vermiş oldunuz. Her ne kadar taksitli alışveriş yapmış olsa da kendisine ait olan paradan yapmıştır. Bu 5 bin lirayı size gelip nakit olarak ödeyebilir.

SUAL : Üzerinde necaset olan bir peçete halıya düştü. Nasıl temizlememiz gerekir?

 ELCEVAP : Değdiği yeri güzelce yıkayın. Fazla içeriye sirayet etmemişse üzerine köpüklü bir bezle güzelce silin.

SUAL : Ezan okunurken o vaktin namazı kılınabilir mi ?

 ELCEVAP : Sünnete uygun olan ezanı takib edip ezan duasını okuduktan sonra namaz kılmaktır. Dinlemeden, ezan okunduğu gibi kılacak olursanız da namaz sahihtir. Ama sünneti terk etmiş olursunuz.


SUAL : Namazda okuduğumuz sureyi karıştırırsak ne yapmalıyız?

 ELCEVAP : Şaşırdığınızda baştan alırsınız. 1-2 defa olmasında sıkıntı yoktur. 3-4 ü aşarsa tekrar baştan okuyup en son sehiv secdesi yaparsınız. Yaptığınız hata manayı değiştirecek olursa tekrardan kılmak güzel olacaktır.

SUAL : Kasko, sigorta yaptırmak caiz midir?

 ELCEVAP : Çoğunluk ulemaya göre isteğe bağlı sigorta, kasko yaptırmak caiz değildir. Meseleyi ele alan İbn-i Abidin Hazretleri buyuruyor ki; burada kumar vardır, haksız yere mal alıp-verme vardır. Çoğunluk alime göre böyle bir kazanç Allahü Teala'nın(celle celalüh) razı olduğu bir kazanç değildir.

SUAL : Cami içinde gülüp birbirine vuran çocukları uyardım ama yine bildiklerini yapıyorlar. Bu çocukları dövmem caiz midir?

 ELCEVAP : Mümeyyiz olmayan, isteğini söyleyecek kadar, namazda sessiz durulacağını bilmeyecek kadar aklı başında olmayan çocuk camiye getirilmez. Sizin bahsettikleriniz büyük çocuklar. Kendilerini uyarıp ailelerine söyleyin. Hocası değilseniz, babası değilseniz çocuğu dövme hakkınız yoktur. En fazla uyarabilirsiniz.

SUAL : Eşim memlekete babasının yanına gidecek. Gideceği mesafe seferi mesafesi. Gitmesi caiz midir?

 ELCEVAP : Kadın 90 kmyi aşıp sefere çıkacaksa erkek bir mahremi(en az 12 yaşında) yanında olmalıdır. Olmadığı takdirde çıkamaz. Zaruret varsa, mesela cenaze, ölüm kalım meselesi, dava meselesi varsa kadın topluluğuyla Şafii mezhebini taklid ederek yol güvenliği olan yerden gidebilir.

SUAL : Geçmiş cahiliye dönemimizde bozduğumuz yeminlerin keffaretleri var. Bunları ne yapmalıyız ?

 ELCEVAP : Kişi tevbe-istiğfar ettiğinde kul hakkı varsa yerine getirip vermemiz lazımdır. Cahiliye döneminde kasten oruç yenildiyse bunun tevbesi keffaret tutularak olur. Bozulan yeminlerin tevbesi de yemin keffaretini yerine getirmekle olacaktır.

SUAL : Namazda sözle veya beden hareketi ile selam alınabilir mi?

 ELCEVAP : Kişi, selamı sözle alırsa namaz bozulur, hareket ile alırsa bozulmaz.

SUAL : Abdest alırken ayağı yıkamamak, sadece mesh etmek yeterli midir?

ELCEVAP : Ehli sünnet alimlerine göre caiz değildir. Bu şia'ya göre caiz olan birşeydir.

SUAL : Kerahat vaktinde uyumak caiz midir?

 ELCEVAP : Kerahat vakitlerinde uyumak mekruhtur.

SUAL : Seyyid olan kişilere karşı sıradan insanlardan farklı mı davranmalıyız?

ELCEVAP : Tabiki edebimizi göstermemiz gerekir. Edeben sıradan insanlardan farklı olması gerekir.

Ağız alışkanlığıyla "Vallahi bunu yapacağım" diye bir cümle kurulsa, yani şuursuz bir şekilde, yemin geçerli midir?

 ELCEVAP : Ağız alışkanlığıyla yapılan yeminlere yemin keffareti gerekmez.


SUAL : Ortaklaşa alınan bir kurbanın 20 günlük gebe olduğu öğrenildi. Yavrunun henüz kalp atışları başlamamış. İğne vurarak gebelik sonlandırılabilir mi ?

 ELCEVAP : İğneyle gebelik sonlandırılabilir veya o şekilde kurban kesilebilir.

SUAL : Seferi olduğu için 2 rekat kılması gereken namazı, unutarak 4 rekat kılan kişinin ne yapması gerekir?

 ELCEVAP : 2 tane kerahat işlemiş olur. Birincisi 2. rekatta selam vermeliydi, ikincisi de Allahü Teala'nın ikramını geri çevirmiştir. Namazı kerahatle sahihtir, baştan kılmasına gerek yoktur.

SUAL : Doğum gününde mumlu pasta kesmek caiz midir?

 ELCEVAP : Mumlu pastalar yaptırmak, mumları söndürmek gibi hadiseler İslamiyette yoktur. Bu tür uygulamalar mekruh görülmüştür.

SUAL : Trenle yolculuk yaparken kıbleyi nasıl tayin edip namaz kılabiliriz ?

ELCEVAP : Görevlilere sorulur, telefonla bakılır vs. Bu şekilde kıbleyi bulup ayakta kılmaya gayret edilmelidir. Ayakta kılınamıyorsa, yer yoksa oturarak kılınır.


Ehlisunnet Fetva Hattı:  Hasan Çıttır HocaHalil İbrahim Aydın Hocaİslami konularda kendini  yetiştirmiş, İlahiyat fakültesi mezunu ve  fıkhi meseeler ve sorulan sorulara  "Ehlisunnet Fetva Hattı" grubu ile  araştırmalar ve en doğru bilgiyi vermek için emek harcayan İslam'a ve insanlara yardım etmek için sorularınıza cevapları  net şekilde öğrenmeniz mümkün. 


Dini Sorulardan deleme Soru - Cevap


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.