-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » 3D Yazıcılarda basılmış organlara kan damarları

ads
ads

3D Yazıcılarda basılmış organlara kan damarları eklemek


3 boyutlu  yazıcıdan organ üretmek iyi bir buluş gibi görünse dahi fakat  iç organ üretiminin  önünde bulunan en belirgin engel ise, organ içersinde  karma karışık bir ağ oluşturan kan damarlarının oluşturulmasıydı. Bu damarlar olmadığı sürece  üretilmiş olan iç organın hiçbir şekilde çalışması mümkün olmamaktadır. Sydney Üniversitesi, Harvard, Stanford ve MIT’den bilim adamlarının  yaptığı  araştırmalara göre   kan damarlarını oluşturmanın bir yolunu meydana çıkardılar..


Bilim insanları ekibi  gelişmiş bir biyoyazıcı kullanarak minik  birbirlerine  bağlı telcikler ürettiler.. Daha sonra bunları insan endotel hücreleriyle ve ışık altında sertleşen protein yapılı bir madde ile sarmaladılar. Hemen sonrasında ise  telcikleri çıkararak  bu durumdan sorna kılcal ağ damarları meydana geldi.

Grubun sözcüsü  Sydney Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Luiz Bertassoni şu şekilde açıklama yaptı: “Dokuların küçük parçalarını laboratuvarda oluşturmak bir süredir yapabildiğimiz şey olmasına karşın, fonksiyonel kan kılcallarına sahip üç boyutlu dokular üretmek bu alanda yeni bir dönem açacaktır.” Bu konuda kendisine katılmak işten değil.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.