-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Panik Atak Nedir?

ads
ads
SAĞLIK
Panik Atak; Toplumlarda oldukça fazla  görülen ruhsal bir hastalıktır.  Günümüzde  aslında bir çok insan hayatlarında bir  yada bir kaç kez    panik atak yaşamıştır.  Bu hastalığın bir çok nedeni olabilir.  Bunlardan bazıları şunlardır:  Depresyon, Kaygı bozuklukları, sosyal fobi, OKB, stres, şizofreni vak'aları, hipkodriasis hastalığı, agorafobi, alkol ve uyuşturucu kullanımı  panik atak hastalığına neden olabilen bazı durumlardır. 

Not: Uyuşturucu ve Alkol kullanımı panik atak hastalığına yol açan en büyük etkenlerin arasında yer
almaktadır. Belli bir  zaman içerisinde  madde ve alkol kullanımı   bu rahatsızlığa yol açabiliyor. Fakat madde kullanan kişi o anlarda pek bir şey anlamayabilir bir kaç gün ara verdiği zaman ataklar gelmeye başladığında, bu durumun madde yoksunluğundan olduğunu ( kriz ) varsayarak bu tür maddeleri sık sık almaya başlar. Bu durumdan dolayı iyileşme sürecini geciktirir ve   psikolojik başka sorunlara da yol açabilir. 


Panik Atak Hastalığına Neden Olan Kişilik Durumları

Detaycı, Kuralcı,Şüphecilik, Karamsar, Vesveseli, Takıntı, Kaçıngan ( çekingen ), obsesif kompulsif, uçlarda ( borderlayn ), Histrionik   atağa neden olan bazı  nedenlerin arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nedenler Nelerdir?

* Kansızlık ve  vitaminsizlik
* Gizli şeker
* Hormon bozukluğu
* Kalp ve Damar hastalıkları bazen neden olabilir.
* Bazı kişilerde ameliyat sonrasında oluşabilir.
* Solunum yolu hastalıkları
* Migren

Panik atak  rahatsızlığı oldukça  sıkıntı veren bir durumdur. Kişi  hastalığının farkında olmadığı anlarda bu durum fazlasıyla  insanı rahatsız edebiliyor. Kalp çarpıntısı, ölüm korkusu, akıl sağlığını kaybetme korkusu, göğsünde baskı, nefes alamayacak hissi, bayılma hissi, nabzını  her yerinde hissetme, mide bulantısı, terleme, ısınma, canınızın çekilmesi gibi his ve  aslında  saymakla bitmeyecek kadar daha fazla durumları yaşayabilirler genel olarak  panik atak hastaları bu tür   duygu karmaşalarını yaşarlar.  Ancak hastalığını bilmeyen kişi için korkular daha çok artar. Öleceğini düşünebilir o an. Kalp krizi geçirdiğini sanarak  hastanelere giden ve hiç bir şeyiniz yokmuş denilen onlarca kişi vardır. Fakat rahatsızlığının sebebi tam olarak ortaya çıkmadığından,   korkuları bir kat daha artarak acaba tekrar böyle olacak mı? ya bir şey olursa? gibi endişe, kaygı ve korku  bu durumu tetikleyerek ileri seviyeye  daha  sık görülmeye neden olabilir. 

Aslında bu durum sadece bir yanılgıdır. İnsan beyninin hep o an ve daha kötü durumları meydana gelecekmiş yanılgısı, korkusu. Yukarıda  anlattığımız korkular birikerek o andaki durumlar atağın ya ilerlemesine neden olabilmektedir.  Ancak bu durumu yaşayan kişiler  panik atak hastalığından olduğunu bilse  ileri derecede bu atak yaşanmaz. Örnek olarak korkmayı ele alalım. İnsan korktukça korkabilir. Korkuları arttıkça kaygıları da çoğalır ve birikir. Çünkü ne olacağını bilemez,  acaba bana bir şey mi? olacak korkusu, ölüm korkusu,  kötü bir hastalığa yakalandığını hissetme ve bunun gibi bir ton örnek ve düşünceler   hastanın aklına gelebilir.  Diğer yandan rahatsızlığını bilse anlık atak geldiğinde, bu kadar  yüksek derecede bir durum söz konusu olacağını sanmıyorum.  Çünkü biliyorsunuz ve bunun gerçek anlamda olmadığını biliyorsunuz ve  birazdan geçeceğini de bildiğinizden ( 5 ile 10 dk arası ) o anda belki hemen geçiyor ve  rahatlıyorsunuz.  

Bilmek, en önemli unsurlardan biridir. Araştırın  ve   bununla yaşamaya alışın,  kendinizi ikna edebilirseniz ( beyninizi ) bu duruma alıştırabilirseniz   bu hastalığı ya yenersiniz yada   sizin hayatınızda var olsa bile yokmuş gibi yaşamaya devam edersiniz. Ve bu durumdan hoşnut olursunuz. Yaşamınızı olumsuz   etkilemez, kaygılarınız, endişeleriniz, korkularınız sabit kalır.     Ancak uzun bir süre boyunca atak geçirip 2 ay, 6 ay ve daha fazlası zaman atağa yakalanıp ve durumun tam olarak neyden kaynaklandığını  bulunamayan ve bilmeyen hasta için durum çok farklı yönlere doğru ilerler.  Bu durumdan dolayı gerginlik,  sinir, stres her an bir şey olacakmış korkusu ve yanılgısı insanı yaşamını olumsuz etkiler.  Zaten beyin artık normal bir şeyi bile kötü bir şey olacakmış gibi algılar.  Bazı insanlar  günde 2 kere yakalanır, bazıları ayda bir kere, bazıları  10 senede  daha fazlası zamanlarda yakalanabilir.  Atağın derecesine göre durum değişir.  Bunu azaltmak veya çoğaltmak tamamen insanın elindendir. Düşüncelerin dendir.  Beyninize hükmetmeyi, söz geçirmeyi öğrenmelisiniz.  O size değil siz ona hakim olmalısınız.  Boş vermelisiniz. Ne olacaksa olsun diyebilmek, Korkuların üstüne gitmek,  bunun bir panik atak hastalığı olduğunu bilmek sizleri olumlu hale getirecektir.  En sık rastlanan durumlardan bir tanesi ise, kalp krizi geçirdiğini sanmak. Hastanede  hiç bir bulguya rastlanmadığından, bu  durum  o kişiyi olumsuz etkiler. Ya doktor     anlamadı sanar yada  ucuz kurtuldum diyerek bir daha ki seferin korkusuyla yaşar. Aslında  bir  diğer adı da panik atak hastalığının gereksiz korkuları beslemek. Küçükten başlayarak   olumsuz düşüne, düşüne korkuların üst üste binmesinden oluşan bir korku dağının adıdır.  

Bazı durumlarda ise  sadece düşünce, korku, kötü bir şey olacakmış hissi,  haricinde geceleri  uyurken uyuşma, karıncalanma, karabasan gelmiş   gibi bir durum,  uyku ile rüya arasında felç durumu ( öyle sanmak ), uykuda ölecekmiş gibi  hissetmek panik atak belirtileri arasında yer almaktadır. 

Panik Atak Tedavisi

Dünyada bilinen en iyi tedavi yöntemi 2 tanedir.


* İLAÇ
* PSİKOTERAPİ


Etiketler:  Panik atak, panik hastalığı, panik atak nedir, psikoloji, karamsarlık, sosyal fobi, agorafobi, panik atak hastalığı nedir, tedavi yöntemi, kötümserlik, uyuşma, baş dönmesi, kalp krizi geçirecekmiş hissi, ölüm korkusu

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.