
Not: Uyuşturucu ve Alkol kullanımı panik atak hastalığına yol açan en büyük etkenlerin arasında yer
almaktadır. Belli bir zaman içerisinde madde ve alkol kullanımı bu rahatsızlığa yol açabiliyor. Fakat madde kullanan kişi o anlarda pek bir şey anlamayabilir bir kaç gün ara verdiği zaman ataklar gelmeye başladığında, bu durumun madde yoksunluğundan olduğunu ( kriz ) varsayarak bu tür maddeleri sık sık almaya başlar. Bu durumdan dolayı iyileşme sürecini geciktirir ve psikolojik başka sorunlara da yol açabilir.
Panik Atak Hastalığına Neden Olan Kişilik Durumları
Detaycı, Kuralcı,Şüphecilik, Karamsar, Vesveseli, Takıntı, Kaçıngan ( çekingen ), obsesif kompulsif, uçlarda ( borderlayn ), Histrionik atağa neden olan bazı nedenlerin arasında yer almaktadır.Fiziksel Nedenler Nelerdir?
* Kansızlık ve vitaminsizlik
* Gizli şeker
* Hormon bozukluğu
* Kalp ve Damar hastalıkları bazen neden olabilir.
* Bazı kişilerde ameliyat sonrasında oluşabilir.
* Solunum yolu hastalıkları
* Migren
Panik atak rahatsızlığı oldukça sıkıntı veren bir durumdur. Kişi hastalığının farkında olmadığı anlarda bu durum fazlasıyla insanı rahatsız edebiliyor. Kalp çarpıntısı, ölüm korkusu, akıl sağlığını kaybetme korkusu, göğsünde baskı, nefes alamayacak hissi, bayılma hissi, nabzını her yerinde hissetme, mide bulantısı, terleme, ısınma, canınızın çekilmesi gibi his ve aslında saymakla bitmeyecek kadar daha fazla durumları yaşayabilirler genel olarak panik atak hastaları bu tür duygu karmaşalarını yaşarlar. Ancak hastalığını bilmeyen kişi için korkular daha çok artar. Öleceğini düşünebilir o an. Kalp krizi geçirdiğini sanarak hastanelere giden ve hiç bir şeyiniz yokmuş denilen onlarca kişi vardır. Fakat rahatsızlığının sebebi tam olarak ortaya çıkmadığından, korkuları bir kat daha artarak acaba tekrar böyle olacak mı? ya bir şey olursa? gibi endişe, kaygı ve korku bu durumu tetikleyerek ileri seviyeye daha sık görülmeye neden olabilir.
Aslında bu durum sadece bir yanılgıdır. İnsan beyninin hep o an ve daha kötü durumları meydana gelecekmiş yanılgısı, korkusu. Yukarıda anlattığımız korkular birikerek o andaki durumlar atağın ya ilerlemesine neden olabilmektedir. Ancak bu durumu yaşayan kişiler panik atak hastalığından olduğunu bilse ileri derecede bu atak yaşanmaz. Örnek olarak korkmayı ele alalım. İnsan korktukça korkabilir. Korkuları arttıkça kaygıları da çoğalır ve birikir. Çünkü ne olacağını bilemez, acaba bana bir şey mi? olacak korkusu, ölüm korkusu, kötü bir hastalığa yakalandığını hissetme ve bunun gibi bir ton örnek ve düşünceler hastanın aklına gelebilir. Diğer yandan rahatsızlığını bilse anlık atak geldiğinde, bu kadar yüksek derecede bir durum söz konusu olacağını sanmıyorum. Çünkü biliyorsunuz ve bunun gerçek anlamda olmadığını biliyorsunuz ve birazdan geçeceğini de bildiğinizden ( 5 ile 10 dk arası ) o anda belki hemen geçiyor ve rahatlıyorsunuz.
Bilmek, en önemli unsurlardan biridir. Araştırın ve bununla yaşamaya alışın, kendinizi ikna edebilirseniz ( beyninizi ) bu duruma alıştırabilirseniz bu hastalığı ya yenersiniz yada sizin hayatınızda var olsa bile yokmuş gibi yaşamaya devam edersiniz. Ve bu durumdan hoşnut olursunuz. Yaşamınızı olumsuz etkilemez, kaygılarınız, endişeleriniz, korkularınız sabit kalır. Ancak uzun bir süre boyunca atak geçirip 2 ay, 6 ay ve daha fazlası zaman atağa yakalanıp ve durumun tam olarak neyden kaynaklandığını bulunamayan ve bilmeyen hasta için durum çok farklı yönlere doğru ilerler. Bu durumdan dolayı gerginlik, sinir, stres her an bir şey olacakmış korkusu ve yanılgısı insanı yaşamını olumsuz etkiler. Zaten beyin artık normal bir şeyi bile kötü bir şey olacakmış gibi algılar. Bazı insanlar günde 2 kere yakalanır, bazıları ayda bir kere, bazıları 10 senede daha fazlası zamanlarda yakalanabilir. Atağın derecesine göre durum değişir. Bunu azaltmak veya çoğaltmak tamamen insanın elindendir. Düşüncelerin dendir. Beyninize hükmetmeyi, söz geçirmeyi öğrenmelisiniz. O size değil siz ona hakim olmalısınız. Boş vermelisiniz. Ne olacaksa olsun diyebilmek, Korkuların üstüne gitmek, bunun bir panik atak hastalığı olduğunu bilmek sizleri olumlu hale getirecektir. En sık rastlanan durumlardan bir tanesi ise, kalp krizi geçirdiğini sanmak. Hastanede hiç bir bulguya rastlanmadığından, bu durum o kişiyi olumsuz etkiler. Ya doktor anlamadı sanar yada ucuz kurtuldum diyerek bir daha ki seferin korkusuyla yaşar. Aslında bir diğer adı da panik atak hastalığının gereksiz korkuları beslemek. Küçükten başlayarak olumsuz düşüne, düşüne korkuların üst üste binmesinden oluşan bir korku dağının adıdır.
Bazı durumlarda ise sadece düşünce, korku, kötü bir şey olacakmış hissi, haricinde geceleri uyurken uyuşma, karıncalanma, karabasan gelmiş gibi bir durum, uyku ile rüya arasında felç durumu ( öyle sanmak ), uykuda ölecekmiş gibi hissetmek panik atak belirtileri arasında yer almaktadır.
Panik Atak Tedavisi
Dünyada bilinen en iyi tedavi yöntemi 2 tanedir.
* İLAÇ
* PSİKOTERAPİ
Etiketler: Panik atak, panik hastalığı, panik atak nedir, psikoloji, karamsarlık, sosyal fobi, agorafobi, panik atak hastalığı nedir, tedavi yöntemi, kötümserlik, uyuşma, baş dönmesi, kalp krizi geçirecekmiş hissi, ölüm korkusu
Etiketler: Panik atak, panik hastalığı, panik atak nedir, psikoloji, karamsarlık, sosyal fobi, agorafobi, panik atak hastalığı nedir, tedavi yöntemi, kötümserlik, uyuşma, baş dönmesi, kalp krizi geçirecekmiş hissi, ölüm korkusu
ads
Hiç yorum yok: