-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Muharrem Ayının Özellikleri

ads
ads
İslam

Muharrem Ayı

Muharrem ayının başlıca 3 özelliği vardır. 

1 - Oruç
2 - Hicri Takvim Başlangıcı
3 - Hz. Hüseyin ve Çocuklarının Kerbela'da Şehit edilmesidir.

Muharrem ayı sebebiyle tutulan orucun önemi büyüktür. Hz. Muhammed ( s.a.v.) Peygamber Efendimiz, Medine'ye hicretinden sonra medine bölgesinde yaşamakta olan yahudilerin oruç tuttuğunu öğrendi.


O gün Muharrem ayının 10. günü Aşura günüydü. "Bu ne orucudur?" diye sordu. Yahudiler, "Bugün, Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.), bir şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.

Hz. Muhammed ( s.a.v.) yahudilere, "Biz, Musa'nın sünnetini yaşatmaya sizden daha çok yakınız ve hak sahibiyiz"  sözlerini söyleyerek Peygamber Efendimiz ( s.a.v.)  ve Müslümanlar o gün oruçlu oldular. O Zamanlar henüz Ramazan orucu farz kılınmamıştı. Ancak gelecek sene Ramazan orucu farz olunca Müslümanların oruç ayı Ramazan oldu. Aşura günü oruc tutmak isteyenler ise Peygamberimiz ( s.a.v.)  bu ayda oruç tutmak isteyenleri serbest bıraktı, "İsteyen tutar, isteyen tutmayabilir" dedi. Bundan dolayı bu ayda tutulan oruç , müstehab ( sevilmiş şey anlamına gelmektedir ) bir oruç olarak kaldı.


Müstehab Oruç Nedir?

Kameri aylarının 13,14 ve 15. günleri ile haftanın pazartesi ve perşembe günleri ve Ramazandan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır.



Tanınmış sahabilerden olan, İbni Abbas'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte de buyrulmuştur ki; bir karışıklığa meydan vermemek ve Yahudilere benzememek için Aşura gününden önceki günle sonraki gün ilave edildi, böylece üç gün oruç tutmak sünnet olarak uygulanmakta oldu. Böylece ne Peygamber Efendimiz ( s.a.v.) , ne Sahabiler, ne de mezhep imamları ve müctehidler, ne de sonraki İslam âlimleri Muharrem ayının ilk on günü oruç tutulması konusunda bir açıklamada bulunmamışlardır.


Muharrem ayının özelliklerinden biri, İslam tarihinin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesidir.


Kur'ân-ı Kerim'de ise Muharrem'in ayı ile ilgli bir özellikten bahsedilmektedir. Tevbe Sûresinde (âyet:36), "Allah katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı gün Allah'ın yazdığı şekilde, on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır, dosdoğru hesap işte budur" şeklinde bildirildiği gibi, bu dört aydan biri de Muharrem ayıdır. Haram ayları, değerli, önemli ve bu yönüyle de farklı özelliği olan aylardır ve o aylara karşı saygılı olunması gerektiği söylenmiştir.


Muharrem ayı, fazileti, kerbela, Hz. Hüseyin, şehit, mertebe, oruç, farz, Hz. Muhammed ( s.a.v.), Allah, İslam, Alim, Sevap, Yahudi, benzemek,

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.