-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Elektrik Çarpmasına Karşı Önlemler

ads
ads
Elektrik, insan hayatına girdiğinde insanoğlu için oldukça önemli adımların başlangıcı oldu. Fakat her cismin kendine has güzel ve önemli özellikleri olduğu gibi kendine has bazı kötü ve tehlikeli özellikleri de mevcuttur ilkesi elektrik içinde işledi. Elektrik ile özellikle insan hayatını tehdit eden bazı unsurlar ortaya çıktı. Bu sorunlar içerisinde en önemli sorun kuşkusuz elektrik akımına kapılmaktır. Teknik anlamda elektrik akımına kapılmak sözü günlük dilde elektrik çarpması olarak da bilinir. Bu durum gerçekten de oldukça tehlikeli bir durumdur. Yayın kanalları aracılığı ile elektrik kazalarını sık sık görüyoruz. Yapısı itibari ile unutkan olan insanoğlu bu tür kazaların kendi başına gelebileceğini genellikle düşünmez yada düşünmek istemez. Ama ortada bir gerçek vardır ki dünyada ve ülkemizde her yıl binlerce bina elektrik yüzünden yok olduğu gibi binlerce insanda elektrik akımına kapılarak yaralanmakta yada ölmektedir.

Elektrik Çarpmasına Karşı Önlemler


1850 ve sonrasında kullanılmaya başlanan elektrik ile gelen sorunlar ise elektriğin keşfinden günümüze kadar sürekli giderilmiştir. Elektrik çarpması sonucu yaşanan bunca dramatik kazalar ve ölümler aslında bir kaç ufak önlem ile giderilebilir olsa da insanlar bu konuda yeterince haberdar değil. Peki elektrik arızası yada kaçağı sonucu oluşan tehlikeli kazaları nasıl giderebiliriz? sorusunun cevabını hiç kendinize sormayı düşündünüz mü?

En Büyük Sorun Topraklama

Her elektrikli cihazda elektrik kaçağı olabilir. Bu kaçaktan kurtulmak içinse yapılması gereken en temel işlemlerden biri topraklama tesisatıdır. Eğer bir binada topraklama hattı varsa elektrik kaçağı, yıldırım düşmesi gibi olaylardan korkmanıza gerek yoktur. Çünkü topraklama hattı bu tür kaçakları engelleyecektir. Bir binada ise 3 farklı topraklama tesisatı bulunur.

Bunlardan ilki binanın temelindeki demirler üzerine döşenmiş galvaniz şeritlerdir ki bu şeritler ayrıca bakır çubuk ile direk toprağa gömülerek bina üzerinde her hangi bir noktada elektrik yükü birikirse bu yük toprağa boşaltılır. Ayrıca bu sistem ile kısmen bina yıldırım gibi afetlerden korunmuş olur.

İkincisi, paratoner sistemleridir ki bu sistemlerin görevi bilindiği üzere yıldırım düşmesine karşı büyük yapıları korumak amaçlı kullanılır.

Üçüncüsü ise bina içindeki tüm elektrikle çalışan sistemleri ve bu sistemleri kullanan kişileri elektrik akımına karşı korumak amaçlı yapılan topraklama hattıdır. Bu topraklama hattı ile elektrikli bir cihazın şase noktalarında oluşan yükler insana ve cihaza zarar vermeden direk toprağa aktarılır.

Kaçak Akımı, Kaçak Akım Rölesi ile Durdurun

Son yıllarda ise kaçak akım ve kötü sonuçlarını engellemek için kaçak akım rölesi kullanılmaya başlanmıştır. Kaçak akım rölesinin temel amacı şudur. Faz ve nötr hattı üzerindeki gerilim farkını ölçen bir sistem yardımı ile evlerde 30mA iş yerlerinde ise 300mA üzerinde bir elektrik kaçağı oluşursa kaçak akım rölesi otomatik olarak atar ve insanları, cihazları ve binayı tehlikelere karşı korur.

Kaçak akım rölesi, biranda oluşan kaçak akımın toprağa aktarılmadan insana zarar verebilir. Bunu engelleyebilmek için kaçak rölesi kesinlikle gerekmektedir. Bu röle bilinenin aksine kesinlikle topraklama ile bağlantılı yada alakalı değildir. Bu röle üzerine sadece faz ve nötr bağlanır.

Bilimsel olarak kaçak akımın 30Ma düzeylerine ulaşması ile 4-5 saniye bu elektriğe kapılan insanın kalb ve/veya beyin fonksiyonlarının durma ihtimali oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda bu röle sürekli atar ve bu durum genellikle bir kaçak akım yada nadiren tesisat arızasından dolayı olur. Bu arızadan bıkan insanlar bu problemi çözecek birileri bulmak yerine basit yoldan bu röleyi iptal etmektedirler. Bundan dolayı kendi blog sayfamda bu durumun önüne geçmek için kaçak akım rölesi bağlantısı ve yaşanan problemleri çözmek için bir yazı hazırladım. Bu yazı ile insanları bilgilendirmeye çalıştığım gibi ayrıca sorusu olan kişilere bu sayfadan yardım etmeye çalışıyorum. Eğer kaçak akım rölesi ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz yukarıdaki linke tıklamanız yeterlidir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.