-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads
Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn Hastalığı, Şiddetli ishal ve karın ağrısı ile birlikte görülen Kronik iltihaplı bağırsak rahatsızlığıdır.  Crohn rahatsızlığı olan kişilerin tedavi yöntemi cerrahi müdahale ve ilaçlarla yapılmaktadır. Fakat iyi beslenme ve düzenli yaşam tarzı ile bu hastalığı azaltabilirsiniz. 

Bu hastalık için genel bir diyet formülü yoktur. Crohn hastaları kendilerine uygun besinleri deneme ve yanılma yöntemi ile en uygununu bulmaları lazımdır. Bunu yapmak ilk başlarda size zor gelebilir. Ancak ideal besinleri bulmanız için bu sıkıntıyı çekmeniz gerekmektedir. Bundan dolayı deneme yanılma yöntemleri ile kendinize bir liste oluşturacaksınız. Günlük aldığınız hangi gıdaların semptomları alevlendirdiğini not alarak olumsuz olanları eleyeceksiniz. Diğer yandan yapılan bu programlama ile doktorunuz veya diyetisyeninize yardımcı olmuş olacaksınız. 

İltihabi barsak hastalığı olduğundan kolon ve ileum olmak üzere sindirim sisteminin bazı kısımlarını da etkileyebilir.  Crohn rahatsızlığının şu zamana kadar hangi nedenlerden dolayı meydana geldiği bilinmemektedir. Fakat, Crohn hastalığı genetik ile bağlantılı olmuştur ve genel bir biçimde ailevi olarak görülmüştür.  Bunun yanı sıra  bazı  bakterilerin yada virüslerin, bu hastalığın oluşmasına yol açan anormal bağışıklık tepkisini tetikleyebileceği düşünülmektedir. Yahudi kökenli olan  doğu Avrupa’lılarda ve beyaz insanlar topluluğunda en fazla bu hastalık görülmektedir. Bundan dolayıdır ki insanın kökeni de bu hastalığı beraberinde getirebilir. Sigara ve non-steroid anti-inflamatuar ilaç kullanımı iltihabı çoğaltabilir ve bu hastalık seyrini daha kötü duruma sokabilir.


En çok görülen belirtiler bu hastalıkta yorgunluk, düşük az derecede ateş, ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma, kramp, dışkıda kan varlığı, iştah azalması, Kilo verme ve ağız içinde yaraların oluşması. Tam olarak bu rahatsızlığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan bu tedavinin amacı ise sindirim sisteminde bulunan iltihabi durumu en aza indirmektir. Bu hastalıktan dolayı zayıflama söz konusu olduğundan zayıflama nedenlerinden kurtulmak için en gerekli gıdaları alarak bu durumu ortadan kaldırabilmektir. Anti-inflamatuar ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, antibiyotikler, anti-diyaretikler, gıda takviyeleri ve ağrı kesiciler sınıfındaki ilaçların bir kombinasyonu semptomlarını tedavi etmek amaçlı kullanılmaktadır. Genel olarak bir ameliyat da sindirim sisteminin bozuk bir bölümünün çıkarılması için gerekli olabilmektedir. Fakat, Crohn hastalığını kontrolde tutmak için, gıdalarda değişiklik çok önemlidir. 


Crohn hastalığı nasıl ortaya çıkar?


Tüm sindirim sistemini tutan bir hastalık olan iltihaplı olan hastalık da, en çok karın ağrısı, ishal ve kontrol altına alınmayan ishal, sindirim bozuklukları, karın veya makattan akıntı sonucu meydana gelen durum.  Bu hastalığı olan kişilerin sürekli olarak ilaç kullanmak zorundadır. Bunun yanı sıra nadir olsa da cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir. 



Bir önceki sağlık konumuz olan "Kortizon Nedir?" Kortizon Nedir? Ne Tür Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? hakkında bilgileri bulabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.