-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Siroz Nedir?
Siroz hastalığı Nedir?

Siroz, en iyi teşhis etme yöntemi biyopsi ile gerçekleşmektedir. Karaciğerin dokularının tamamen bozulması, Karaciğerin dokularına başka dokuların yerleştiği görülmektedir. Aynı zamanda karaciğer hücrelerinin bazıların ölümü gözlemlenmektedir. Ve sirozun teşhisi mikroskopla incelenerek konulmaktadır. 

Siroz hastası olan kişide birçok sorunlar meydana çıkmaktadır. Bunlardan bazıları karaciğerde sertleşme, karaciğer bu durumdan dolayı dokuları yenilemek için çaba gösterir ancak bundan dolayı değişik şekiller almaya başlar. Bundan dolayı hasta tedavi edilmediği zaman ölümcül hastalık olarak kendini belli eder. Genel olarak ülkemizde hapatit B sonucu gelişen karaciğer hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Sonrasında hepatit C ve alkolik hapatitlerle devam ediyor. Doğuştan kaynaklı karaciğer hastalıkları da siroz hastalığı yapabilmektedir.


Siroz hastalığının belirtileri nelerdir?

Hastada en belirgin özellik olarak sarılık görülmektedir. Bunun yanında ağız yolundan gelen kanama, dışkılama sonucunda veya bağırsak yolu ile gelen kanamalar. Kusma şeklinde olan kanamalar, karında şişme belirtisi, bacaklarda ve bazen vücudun tüm bölgelerinde şişme meydana gelebilir. İştahsızlık, zayıflama, yorgunluk ve nefes alıp vermede zorluklar meydana gelebilir. İleri seviye sirozda ise hastanın dalağı büyür.  Kan pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin azalması görülür. Bu yüzden hastada kanamalar yoğun şekilde görülür. Eğer en ileri seviyeye gelirse bu hastalık tedavi edilmediği zaman koma durumu meydana gelerek hasta hayatını kaybedebilir.

Siroza neden olan etkenler hangileridir?

En çok görülen etken alkole bağlı olan nedendir. Bunun yanı sıra hepatit a,b,c'lere bağlı olarak gelişir. tylenol  ismindeki ilacın çok kullanılması sonucu karaciğer yetmezlikleri neticesinde siroz gelişebilir. Aynı zamanda bu durumdan dolayı siroza geçiş evresi bile gerçekleşmeden karaciğer yetmezliğinden hasta kaybedilmektedir. Bazı mantar tüketiminde oluşan karaciğer yetmezliklerinden dolayı siroz olmadan kişi kaybedilir. 

Kontrolsüz şekilde ilaç kullanımı ve özellikle karaciğeri etkileyen ilaç kullanımı sirozun oluşmasına temel hazırlar. Aşırı kilolu kişilerde yağlanma nedeniyle oluşabilmektedir. 

Siroz ve Tedavisi

Siroz tedavisinin en kolay yöntemi karaciğer nakli olduğunu uzmanlar bildirmektedir. Ancak siroz hastalığına yakalanmış kişilerde bazı değerler düştüğünden nakil bile gerçekleştirmek çok zor olabilmektedir.  Yukarıda belirttiğimiz gibi kesin tedavi yöntemi organ (karaciğer) nakli şeklinde olmaktadır. 

Diğer  tedavi yöntemleri hastanın sadece yaşamını uzatmaya yöneliktir. Kesin bir sonuç elde edilmediği gibi hastanın hayatını devam ettirmesi için idrar söktürücü ilaçlar kullanılır kişinin karnında asit birikmesi oluşuyorsa.  Eğer siroz hastasında kanamalar meydana geliyorsa yemek borusuna uygulanan cerrahi yöntemle kanamaya neden olan bölgeye bantlar yerleştirilir ve bu şekilde hastanın kanamaları önlenir. 

Ayrıca hastaya beslenme önerileri ve  vitaminler uygulanır. Hastada koma gözlemleniyorsa ona göre hekim tarafından gerekli ilaçlar verilebilir. 

Sirozdan korunmak için neler yapılmalıdır?

Bu hastalıktan korunmak için ilk olarak hepatit a ve b aşılarının yapılması gerekir.  Alkol kullanımından kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Siroza en çok  neden olan alkol olduğunu unutmamanız gerekir. Bunun yanı sıra beslenmenize dikkat ederek, düzeli beslenmeye özen göstermeli, tek çeşit gıda tüketmek yerine bir kaç çeşit öğünlerinizde bulunmalı, fazla kilo almamaya dikkat etmeli, vücudunuzun yağlanmasına neden olan yiyeceklerden uzak durmalı ve özellikle spor yapmalısınız. 

Bir önceki ne nedir konumuzda "GPS Nedir?" gps ne ise yarar, gps nasıl kullanılır, gps hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.