-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Talha ibni Ubeydullah (r.a.)

ads
ads
Talha ibni Ubeydullah (r.a.) Şura meclislerinin mümtaz ve değişmeyen üyelerinden biridir. Hz. Ebubekir (r.a.)'ın halifeliği döneminde, vefatona kadar müşavere ettiği kişiler arasında yer aldı.

Hz. Ebu Bekir (Radıyallahu Anh) hastalandığında, kendisinden sonra yerine halife olarak kimin geçeceği hususunda, sahabenin ileri gelenleriyle iştişare ederek onların fikirlerini almaya başladı. Bu konuya Talha ibni Ubeydullah ile konuştuğunda o, bu makama en çok layık olan zatın Hz. Ömer (r.a.) olduğunu ifade ederek Hz. Ebu Bekir (r.a.)'e;

- Cenâb-ı Hak sana "Müslümanların işini kime emanet ettin?" diye sorduğu zaman vicdanen müsterih olarak, "Hz. Ömer (r.a.)'e bıraktım" dresin, diye tavsiyede bulundu.

Hz. Ömer (r.a.) halife seçildikten spnra da "Şûra Heyeti"ndeki vazifesine devam etti. Meşverete getirilen meseleler hakkında isabetli fikirler serdederek görüşlerini beyan etti. 


Halifelikten Feragat Etmesi



Hz. Ömer (Radıyallahu Anh)'in vefat etmeden önce halife seçilmek üzere namzet olarak tespit ettiği altı kişiden birisi de, Talha ibni Ubeydullah (r.a.)'dır. Ama talha ibni Ubeydullah, adaylıktan feragat ederek Hz. Osman (r.a.) lehine halifelikten çekildi ve Onun halife seçilmesini destekledi.

Hz. Osman (Radıyallahu Anh) halife seçilince de ona biat etti. 

Talha ibni Ubeydullah'ın halifelik seçiminde adaylıktan feragat ederek çekilmesi, belki ilk anda basit bir olay gibi gelebilir. Fakat iyi düşünüldüğünde, hele hele günümüzün kısır siyasi çekişmelerini de dikkate aldığımızda, bunu yapmanın ne büyük bir erdem olduğunu daha iyi anlamak mümkün olur.

Talha ibni Ubeydullah, önüne kadar gelen devlet reisliğini, makam ve mevki sahibi olma fırsatını gönül rahatlığı içinde tek kalemde elinin tersiyle istmiş, tefrikaya düşülmemesi, ümmetin birlik ve beraberliğinin tesisi için tercihini nefsinden yana değil, İslam toplumunun düzeninden yana koymuştur. 


Çünkü halife seçiminin uzaması demek, bir müddet de olsa İslam devletinin başşız kalması manasına gelir ki, bu durum fitneyi körükleyip toplumu içinden çıkılması güç birtakım tehlikelere sürükleyebilir. 

Hz. Osman (r.a.) devrinde ilk 6 sene gayet sakin geçti, sessiz ve sükunet içinde bir hayat yaşandı. Ama daha sonraki yıllarda birtakım fitneler baş gösterdi. Bu fitne, yahudiler tarafından başlatılmış ve iş halifenin şehid edilmesine kadar varmıştı.

Hz. Osman (r.a.) asiler tarafından muhasara edildiğinde, O'nu korumak amacıyla Hazreti Talha da, hz. Ali ve Hz. Zübeyr (r.a.) gibi oğullarını gönderdi.

Oğlu Muhammed şiddetli bir şekilde asilere karşı mukabelede bulundu ama şehadetine engel olamadılar. Hz. Osman (r.a.)'ın şehit edilmesine hz. Talha çok üzüldü.

Hz. Ali Seçilince ona biat etti. Sonra Hazreti osman (r.a.)'ı şehit edenlerin bir an önce cezalandırılıp kısas yapılmasını istedi. Aslında bu konuda Ashab-ı Kiram arasında üç ayrı ictihad oldu. Şöyle ki:

Sahabelerden bir kısmı tarafsız kalmayı tercih ettiler. Fakat hz. Talha, hz. Zübeyr, Hz. Aişe ve Şam'da bulunan hz. Muaviye  (r.a.) gibi sahabeler, suçluların hemen bulunup derhal cezalandırılmasını istediler.

Hz. Ali (r.a.) ise, bu hususta acele edilmemesini, adaletin tatbikinde çok dikkatli ve tedbirli hareket ederek başka bir fitneye sebep olmaması için, ortalık durulduktan sonra suçluların cezalandırılması konusunda ictihad etti.

Suçlular hemen cezalandırılmayınca, Hz. Talha, Hz. Zübeyr ve Hz. Aişe (r.a.) Basra'ya gittiler. Daha sonra Hz. Ali (r.a.)'de, onlarla anlaşma sağlamak üzere adamlarıyla birlikte Basra'ya doğru yola çıktı.


Kaynakça: Lalegül - Aylık İlim- Kültür ve Fikir Dergisi: yıl,3 sayı:34, sayfa: 36,37 Aralık 2015

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.