-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Peygamberimiz (s.a.v) Bu Zamanda Yaşamış Olsaydı Ne Giyerdi.

ads
ads
Bu konu aslında çok  tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte tek bir sözle de bunu bitirmek mümkündür. Zamanımızda yüksek derecede olan din alimleri, mürşitler, müceddit olanlar ve Kur'an talebeleri, hafızlık eğitimi gören ve nice insanlar Peygamberimiz (s.a.v) nasıl giydiyse şu zaman da o şekilde giyerler.

Buradan da anlaşılıyor ki demek ki kılık kıyafetin zamanla alakası yok. Biz buna İslam'i ölçüden bakıyoruz.  Ve  Efendimiz  Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi vesellem)'i örnek alıyoruz. Çünkü onu çok seviyoruz ve ona benzemeye çalışıyoruz. Yaptıklarını yapmaya elimizden geldiğince özen gösteriyor. Kişi sevdiğine benzemek ister onun gibi olmak ister. 

Peygamberimiz (s.a.v) Bu Zamanda Yaşamış Olsaydı Ne Giyerdi.


Efendimiz (s.a.s) olmasaydı bizler olmazdık. Kainat olmazdı hiçbir şey olmazdı. Bunu herkes bilir. 

Şimdi şöyle bir tartışma, konuşma, ağızdan çıkan sorular var. Acaba Peygamberimiz bu zamanda yaşasaydı ne giyerdi. Takım elbise mi? giyerdi. Evet giyerdi veya giyebilirdi diyenler oldukça fazladır. 

Bende diyorum ki hangi zamanda yaşamış olsaydı gene aynı kıyafetleri giyerdi. Ve bunlar bizler için sünnet ve diriltilmesi gereken sünnetlerdir. 

İbn-i Abbas (ra) Hz. Peygamber Efendimiz(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: " Ümmetimin bozulduğu bir sırada kim sünnetime sarılırsa ona yüz şehid sevabı vardır. " (Beyhaki, Taberani).

Sarıktan başlayalım. Sarık İslam nişanıdır. "Kafir ile aramızda fark takkelerin üzerine sarılan sarıklardır." O zamanda evet müşrikler de buna benzer kıyafetler giyerdi. Ama tam olarak öyle değildi. Efendimiz (a.s.v) her zaman müşriklere karşı muhalefet etmiştir. Onlar bıyıklarını uzatırken, kısaltmıştır. Sakallar bir tutam olmuştur. Sakalın sünnet seviyesi bir tutamdır Bıyıkları kısaltmak sünnet, sakalın bir tutamdan fazlasını kesmek sünnet.

Bugün olsaydı dediğimiz gibi aynı kıyafetler giyilirdi. Eğer takım elbise  giyerdi diyenlere ise; bunlar Avrupa milletinin kıyafetidir. sar elbise, kravat bunlar bizlere yakışan şeyler değildir. Ve Kafirle Mümini nasıl ayırt edebilirsin. Bir yabancı ülkeye gittiğin zaman zaten onlar  gibisin.  Ancak sarık, salvar, cübbe ve sünnet olan bu  kıyafetler insanın İslam dininde olduğunun göstergesidir.

Ama bunları yapmakta sevap var yapmamak da herhangi bir beis yoktur. Herkes bunları giyecek diye bir kaide yok. Yapmak iyidir. Ve sarık çok önemlidir. Sarıkla kılınan namaz sarıksız kılınan namazdan kat kat daha çok sevaptır. Cübbe, salvar buna dahildir.

Diyelim ki bir Müslüman dar bir elbiseyle namaz kıldı. Haliyle avret yeri Namazın rükunların da bu belli olacaktır. Ve o namaz sahih olmamakla birlikte tekrar eda etmesi gerekecek ama bunun için bol elbise gerekli. Bu yüzden salvar bol olduğu için bir yerlerin belli olması mümkün değildir. 

Osmanlı döneminde isteseler takım elbise yapamazlar mıydı? Yaparlardı.  Ama ne yazık ki bizler savaşı kazandığımızı sanıyoruz  ama aslında kaybettik, çünkü onlara benzedik. Sarıklar zorla çıkarıldı. Şapkalar zorla giydirildi. Demek ki sarığın ne kadar önemli olduğu buradan da belli. Bizler  neden Avrupa milletine benzeyelim. Gelin Peygamber  Efendimiz'e (s.a.v) benzeyelim. Hem sevap kazanalım hem eda ettiğimiz ibadetlerden daha çok sevap alalım.

Ve sonuç olarak hangi zamanda olursa olsa olsun gene aynı kıyafetleri giyerdi. Çünkü Melekler bile gökten inerken sarıklı şekilde inmiştir. Bu Çanakkale zaferinde de yaşanmıştır. Bu demek oluyor ki sarığın ve bu kıyafetlerin Allah (c.c) nezdinde değeri çok büyük Müslümanların tacı, İslam nişanıdır.

Bununla birlikte sadece kıyafet önemli değil kıyafetle birlikte maneviyatta temiz olması lazım. kalp temizliği, ibadetleri yaparak, gıybet etmeyerek, yalan konuşmayarak, Allah'ın (celle celalühu) bizlere emrettiği emir ve yasaklara riayet ederek tas tamam bir mümin olmak gerekir. 

Kıyafetler  zaman göre uygulansaydı asrı sadette yaşayan validelerimiz bu zaman da yaşasa haşa kafirler gibi mi  giyinecek ti. 

"Kim bir kavme benzerse onlardandır."  Ebu Davud, 4031

Bu hadis tüm konuyu özetliyor. Her şeyin en iyisini Allah (c.c) bilir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. peygamber efendimiz (s.a.v) yaşasaydı bugün onun giydiklerinden ziyade ümmetinin ahlaklı oluşunu ele alırdık, şimdi bakıyorumda geçmişten günümüze değişen tek şey giysi değil, insanlık..

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.