-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

İyi Karpuz Nasıl Seçilir?


Karpuz ve karpuz alımı yaparken dikkat etmeniz gerekenler. İyi karpuz nasıl anlaşılır?, İyi olan karpuzu neresinden anlarım?, Karpuzun iyi olup olmadığını ve seçim yaparken dikkat etmeniz hususlar yazının devamında.

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmezi olarak bilinir genel olarak çok insan sever ancak sevmeyenlerde vardır elbette. Bunlar arasında bende varım fakat sevmemek değil de pek sık tüketmem. Şu zamanda yaz aylarındayız ve bitirmek üzereyiz ama karpuz bir süre daha tezgahlarda yerini almaya devam edecektir. 

Karpuz alırken bilmeniz gerekenler var. Aksi halde verdiğiniz para boşa gidebilir. Ama genel olarak bu meyve güzel çıkıyor. Nadirde olsa kabak olana denk gelebilirsiniz oda kısmet meselesi. İyi bir karpuzu seçebilmek aslında bu işten anlamak anlamına da gelebilir. Şöyle bir ses duyabilirsiniz mesela "Sen anlamazsın çekil bakayım sen köşeye" diyerek biri alır eline karpuzu etraflıca elinde gezdirerek içini dışarıdan kontrol eder. 

İyi Karpuzu Seçmenin Püf Noktaları


Genel olarak marketlerden temin edebileceğimiz iyi karpuzlar var. Ama bir manava denk geldiğiniz zaman dikkatinizi çekmiştir. 'Kesmece yahut Seçmece' olarak satanlar var. Bu sayede en azından insanın kendi tercihine göre seçmesi ve keserek daha iyi anlaşılır olmasıdır. En iyi yöntem tabi kesmece olanıdır. Bu şekilde satış yapan manav ve benzerleri ürünlerine olan güvenini de göstermiş olurlar ve güvendikleri için bu satış yöntemi ile müşteri çekerler. 

Seçmece olan da ise seçerek aldığınız kendi bilginiz ve deneyiminiz ışığında ne çıkarsa olacaktır. Seçmece karpuz alırken bilmeniz gerekenler vardır. Bunlarda ön bilgi olarak işinize yaracak cinstendir. 

Toprak Lekesi Olanlara Dikkat!


Doğal olan  doğada ki gibi gelir. Yani bazı insanlar  toprağa bulanmış, toprak lekesi veya bazı yerlerinde pürüzler olunca bunlardan sakınırlar. Ama yanlış yaptıklarının farkında değiller. En önemli nokta burasıdır. Yani bu karpuzlar olduğu gibi gelmiş herhangi bir cilalama, yıkama ve bunun gibi benzeri bir şey dahil edilmemiş güzel karpuzlar arasında yerini alır. 

Üzerinde  turuncuyu anımsatan ve beyaza yakın lekeler bulunur. Ve bu toprak gibi görünen turuncu renk ne kadar çok ise karpuz da o kadar iyi demektir. Aksi olursa, hiç leke falan yoksa bu ise daha  olgunlaşmamış ve kıvamına gelmemiş demektir. Üretici tarafından erkenden tarladan koparılmıştır. Bu türden olanın ise kabak çıkma ihtimali çok yüksek. 

İyi Karpuzu Seçmenin Püf Noktaları 1


Bununla birlikte dikkatinizi çeken ama uzak durduğunuz bir nokta daha var ki karpuzun üzerinde damarların olması yani bir ağ oluşumu görünümü vardır. Sizler bunu  kötü bir şey olarak algılıyor ve geri adım atıyordunuz. Aslında bu da tam tersine iyi bir şeydir, doğallık ve iyi olması açısından. Bu oluşum ise karpuzun henüz çiçek halinde iken arılardan dolayı  tozlaşma meydana gelir. Ve ne kadar ağ görünüyorsa o karpuz o nispetle o kadar tatlı olarak sofralarınıza gelecektir. 

Karpuzun Sapını İyice Kontrol Edin!

Eğer sapı yaş ise ve kurumamış ise o karpuzdan uzak durun. Çünkü henüz yeni tarladan gelmiş ve bekleme sürecine girmemiştir. Karpuzun beklemesi iyidir. Bu nedenle bir süre bekleyen karpuzların sapı kupkuru olur ve daha iyi olur. Sapının yaş oluşundan ve kuru oluşundan iyimi kötümü anlamanız mümkün. Yani kurumuş saplı olanı seçmenizde fayda vardır. 

Karpuzun Şeklinin Önemi

Allah (celle celalühu), canlıları çift yaratmıştır. Buradaki çift olmaktan maksat tabi ki de erkek ve dişi olarak. Bitkilerde de bu vardır. Sadece insanlara mahsus bir durum değildir. Karpuzun dişi olanı yuvarlak ve küre biçiminde olur. Erkek olanı ise  uzun yanlardan basık gibi durur. Erkek olanları genel olarak sulu olurlar ve aynı zamanda yavan (fazla tatlı olmaz) olduğu bilinmektedir. Tabi içlerinden tatlı ve sulu olanları da çıkabilir. Dişi olan karpuzlar ise oldukça tatlı oluyorlar.

Sonuç olarak,  boyuna dikkat etmeniz gerekli, boyu oldukça önemlidir. ne küçük ne büyük orta olanı seçiniz. Ve boyutunun orta olması halinde bile ağırsa o karpuz güzeldir. Ve karpuza vurduğunuz zaman içi dolu gibi ses gelmesi lazım tok bir ses yani. Ve hafif bir yankı ve çınlama meydana gelir. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. ne kadar anlatılsada ben buna birazda şans diyorum ne zaman secsem kelek çıkar yada içi geçkin

    YanıtlaSil
  2. bu yazıyı okuduktan sonra evel Allah kelek karpuz secmek yok bundan sonre.

    YanıtlaSil
  3. Geçenlerde internette görmüştüm; uzun ve yassı olanlar tatlı, yuvarlak olanlar sulu oluyormuş galiba.

    YanıtlaSil
  4. Yıllardır çocukluktan beri "nasıl seçiyorlar, sesinden nasıl anlıyorlar" dediğim durumdur. İnternette bunu anlatan da yoktur, kültürel şekilde babadan oğula geçen bir durum bu. O yüzden bu yazı bir ilk olma özelliği taşıyor.

    YanıtlaSil
  5. karpuz secmenin püp noktası gayet güzel izah edilmiş heralde işe yarar

    YanıtlaSil
  6. En iyi karpuzu elbetteki herkesin babası, amcası veya dayısı seçer. Bize bu konuda kaç yaşına gelirsek gelelim laf düşmüyor :)

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.