-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Pleistosen Arkeolojisi

ads
ads
Pleistosen, ortalama 2.5 milyon sene evvel başlayan ve yeniden yaklaşın 10-14 bin sene evvela bugün zarfında bulunduğumuz ve Holosen olarak adlandırdığımız dönemin başlamasıyla biten cümudiye çağları dönemidir. Bu dönemde âdemoğlu evrimsel gelişmesinde belki de en şanlı değişimlerden birisi olan taş aletler yapmaya başlamıştır.


Bu döneme ilişik kazı bilimsel buluntuları Paleolitik korkuluk arkeolojisi, yani buzul çağı arkeolojisi inceler. Paleolitik bu dönemin kültürel adıyken, Pleistosen, benzeri dönemi deyiş geçirmek için jeolojik bir adlandırmadır. Türkiye'ye Paleolitik Çağ'ın en skolastik dönemlerinden beri yoğun olarak yerleşilmiştir. ama buna rağmen Türkiye'de pleistosen arkeolojisi, henüz geç dönemlerin şaşaalı buluntularının indinde daha "sönük" buluntular vermesi dolayısıyla, ikinci planda kalmıştır. Türk arkeologlarının Paleolitik Çağ'a nispet duymamasına karşın, gene de, bütün kazı bilimi alanlarında olduğu gibi, buzul çağı arkeolojisinde de son 20-25 yılda stratejik değişimler oldu.

Ancak yine de kuruldukları günden bugüne derece İstanbul Üniversitesi literatür Fakültesi ve Ankara Üniversitesi zeban ve gün Coğrafya Fakültesi'nde pleistosen arkeolojisi uzmanı sayısı toplam olarak onu geçmedi. Buna rağmen son 35-40 yıl içre pleistosen arkeolojisi hakkındaki bilgiler arttı. 1960 öncesinde bir-iki düzineyle belirlenmiş olan Paleolitik cav buluntu yerlerinin sayısı -bazısı baraj alanlarındaki satıh araştırmaları bulunmak üzere- eke çaplı projelerin etkisiyle arttı [Arsebük 1995:18]. zaman 210'a doğru Paleolitik lavabo buluntu yeri bilinmekte. sondaj yetersizliğinden ötürü buzul çağı boyunca şişman olarak yerleşilen küçük asya ve Trakya'da malum yerleşimler makul beş altı bölgede toplanmakta bazı bölgeler ise hiç buluntu yeri yokmuş gibi gözükmekte.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.