-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Pirenin Anatomisi

ads
ads
Hayvanlar aleminden bugün ki konumuza misafir olan canlı "pire" 

Pirenin küçük olmasına karşın vücut yapısının ne kadar olağan üstü tasarımla donatılmış olduğunu göreceğiz.  Pirenin anatomisini inceleyecek olursak;

Bir pire kendi yüksekliğinin 30 - 40 cm yükseliğe kadar sıçrayabiliyor.. Bir çok kişiye çok itici gibi görünmekte olan bu canlıyı detaylı incelediğimizde bir sanat harikası olduğunu anlayabiliyoruz.  Pirenin tek sıçrayışta 30 - 40 cm uzaklığa gitmesinin nedeni bacaklarındaki özel tasarlanmış sisteme borçludur. 


hayvanlar


Sıçramanın etkinliği bacaklarındaki güç kaslarında değil sadece bacaklarına bağlı olan bir yay siteminden kaynaklıdır.  Bu sistemin canlıda çalışma potansiyeli ise, bir sapan düşünün belli bir kuvveti topladıktan sonra gerilerek serbest bırakıldığı zamanki gibi...

Günümüzde teknolojinin çok geliştiği çağda yaşamaktayız.  Ve buna binaen yapılan yay, lastik, sapan ve bunun benzeri araçlar bile depoladığı enerjiyi % 15'lik en az kayıpla   enerjiyi kinetik enerjiye çevirebilir.  Şaşırtıcı olan şu ki; Pire bacaklarındaki bu enerji kayıp  % 5'dir. 

Mühendislik harikası pire sıçradığında 70 - 80 kendi katından yükseğe sıçrayabilir ve hızlı bir şekilde yere düşer. Ancak bu düşüş durumdan dolayı en ufak şekilde bile zarar görmez.  Bunun en önemli nedeni ise pirenin vücudunda iskelet sistemi olmadığından ve pamuk tabakaların yer aldığındandır. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. pire ve bit nefret ederim

    YanıtlaSil
  2. oturduğum yerden kaşınmaya başladım. bu tip böcekler bende kaşıntı yapıyor. böcek olmasa da olur. konuşulması yeter.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.