Dövme yaptırmak, abdest, gusül ve diğer ibadetler için bir engel midir?

Cahiliye devrinde de araplar dövme yaparlardı. Ancak bunu süs için yapılan bu dövmenin şekillerinden güç kazanıldığına inanırlardı. Fakat günümüzde bu durum sadece bir özentiden ibarettir.
Arapça'da veşm kelimesiyle anılan dövme, Hz. Peygamber ( s.a.v.) Efendimizin Câhiliye devrinin bir uzantısı olarak özellikle kadınlar arasında yaygın olarak bulunmaktaydı.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v.) İnsanın en güzel biçimde yaratıldığı ve vücudunda bu tür değişiklikler yapmayı yasakladı. dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lanet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lanetlenmesi onun haram olduğunu gösterir. (bk. Buhârî, Libâs, 87; Müslim, Libas, 119-120)
Dövme Yaptıran kişi Ne yapmalıdır.
Sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmediği takdirde, vücudunda bulunan dövme işlemelerinin giderilmesi gerekmektedir. Günümüzde artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu işlemler artık kolay bir şekilde halledilebiliyor. Sağlık açısından veya deride herhangi bir hasara yol açacaksa dövme çıkarma işlemlerinde, kişi tövbesini ederek bu günahından kurtulacağını İmam Nevevi bildirmiştir.
Dövme Abdest ve Gusle Engel mi?
Abdest veya gusülde derinin ıslanması gerekiyor. Dövme ise derinin alt tabakasında bulunduğundan herhangi bir sorun olmuyor. Dövmeli olan kişilerin abdesti ve guslü geçerli sayılır. Abdest alırken derinin altının ıslanması değil üstünün ıslanması farz olduğu için gusül ve abdeste mani olmaz.
Son olarak dövme yaptıran kişiler ibadetlerini yapabilirler. Namaz kılabilir, camiye gidebilir, oruç vb. Allah'ın emrettiği ibadetleri yerine getirebilir.
ads
Hiç yorum yok: