-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Dövme Yaptırmak Günah mı?

ads
ads

Dövme yaptırmak, abdest, gusül ve diğer ibadetler için bir engel midir?


Dövme Yaptırmak Günah mı?
Dövme yaptırmak, eski çağlardan beri var olan bir şeydir. Eski insanlarda zamanında vücutlarına, belirli yerlere dövme yaptıranlar olduğunu bilmekteyiz.  Dövme deri altına boya ile kalıcı şekilde yapılan herhangi bir şekilden ibarettir. Günümüzde de insanlar vücutlarına kalıcı veya geçici dövme yaptırarak eskiden gelen bu adeti sürdürüyorlar.  

Cahiliye devrinde de  araplar dövme yaparlardı. Ancak bunu süs için yapılan bu dövmenin şekillerinden güç kazanıldığına inanırlardı. Fakat günümüzde bu durum sadece bir özentiden ibarettir. 


İlâhî dinler dövme yapmayı yasaklamıştır. Tevrat vücuda dövme yaptırmayı, ölü arkasından düzenlenen ağıt sırasında ağlayanın tırnaklarıyla yüzünü yırtması olayı ile birlikte ele almış ve, "Ölüler için bedeninizde yara açmayacaksınız, kendinize dövme işaret koymayacaksınız" (Levililer, 19/28) cümlesiyle her ikisini de yasaklamıştır.

Arapça'da veşm kelimesiyle anılan dövme, Hz. Peygamber ( s.a.v.) Efendimizin   Câhiliye devrinin bir uzantısı olarak özellikle kadınlar arasında yaygın olarak bulunmaktaydı.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v.) İnsanın en güzel biçimde yaratıldığı ve vücudunda bu tür değişiklikler yapmayı yasakladı. dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lanet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah ta­rafından lanetlenmesi onun haram ol­duğunu gösterir. (bk. Buhârî, Libâs, 87; Müslim, Li­bas, 119-120)


Dövme Yaptıran kişi Ne yapmalıdır.


Sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmediği takdirde, vücudunda bulunan dövme işlemelerinin giderilmesi gerekmektedir. Günümüzde artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu işlemler artık kolay bir şekilde halledilebiliyor. Sağlık açısından veya deride herhangi bir hasara yol açacaksa dövme çıkarma işlemlerinde, kişi tövbesini ederek bu günahından kurtulacağını İmam Nevevi bildirmiştir.

Dövme Abdest ve Gusle Engel mi?

Abdest veya gusülde derinin ıslanması gerekiyor. Dövme ise derinin alt tabakasında bulunduğundan herhangi bir sorun olmuyor. Dövmeli olan kişilerin abdesti ve guslü geçerli sayılır.  Abdest alırken derinin altının ıslanması değil üstünün ıslanması farz olduğu için gusül ve abdeste mani olmaz. 

Son olarak dövme yaptıran kişiler ibadetlerini yapabilirler. Namaz kılabilir, camiye gidebilir, oruç vb. Allah'ın emrettiği ibadetleri yerine getirebilir.  

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.