-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » » » » » » » Cahil Cesareti Nedir?

ads
ads

Cahil Cesareti Nedir?
Dunning Kruger Sendromu Ne Anlama Gelir?

Dunning Kruger Sendromu Nedir? adını araştırma yapan kişilerden almıştır. Bu isim verilen sendrom uzun zamandan beri ara sıra duyduğumuz terimdir. Dunning ve Kruger araştırmaları sonucunda adını alan sendrom ve teoriler neticesinde 2000 senesinde Nobel ödülünü hak etmiş ve bu neticede tarihe adını yazmışlardır.

Gündelik yaşamda bilgisiz, yetersiz, becerisi az olan insanların iyi seviyede mesleki hayatı olan kişileri mercek altına alan araştırma sonucu bazı teoriler ile bu tür olaylara netlik kazandırmışlardır. Halk dilindeki ismi cahil cesareti olarak adlandırılır. Birçok psikolog tarafından bu konu yıllar boyunca incelenmiştir. Psikolog araştırmacılar aslında o kişinin cesareti cahilliğinden geldiğini söylemektedirler. Cahil cesareti olarak kişilere "Dunning Kruger " sendromu yaşamakta olan kişiler olarak tanımlanır. Genel olarak bilgisi çok yetersiz olan kişilerin bazı alanlarda kariyer yapmış ve alanında uzmanlaşmış kişiler görebiliriz. Bu kişilerin bilgi yetersizliği olduğu halde nasıl bu seviyeye geldiklerini anlatmaktadır.  Örnek olarak: herhangi bir tv programında konuşmayı bilmeyen veya iki lafı bir araya getirmekte zorlanan kişilerin yahut oyunculuk ile uzaktan yakından alakası olmayan insanların bu seviyeye nasıl geldiklerini kendimize sormuşuzdur.  Bu örnekleri çoğaltabiliriz.  
"Dunning Kruger " bu tür olayları uzun süre gözlemleyerek ve araştırmaların sonucunda bazı  teoriler ile net şekilde anlamlandırılmıştır.

Bir deneyde  45 tane öğrenci Cornell Üniversitesinde incelemeye alınmıştır. 45 öğrencilerin her birine farklı sorular sorularak bilgi kapasitesinin ölçümü yapılmıştır.  Deney sırasında soruları az bilen öğrenciler daha çok soru bileceklerini ve daha rahat bir günde hepsini bileceklerini söylemişlerdir. Deney sırasında soruların büyük kısmını bilen öğrenciler ise az soru bildiklerini düşünmüşlerdir.   Deneyin sonucunda ise çok az soru bildiklerini düşünen kişiler neredeyse soruların % 80'ine yakını bilmiş ve çok soru bildiklerini açıklayan öğrenciler % 15'ine kadar soru cevaplayabilmişlerdir.

Öğrenciler arasında yapılan bu testin neticesinde psikologlar gerçekten bilgi sahibi olan öğrencilerin mütevazi olduklarının göstergesi olarak kabul etmişler. Aynı zamanda çok az soru bilmelerine rağmen çok soru soru bildiklerini iddia eden kişiler ise "cahil cesareti" sergilediklerini söylemişlerdir.  Yani cahil cesaretini bu şekilde ilk aşamada tanımlamışlardır. 

Çok bilgili olmalarına rağmen  az soru bilen öğrenciler gibi kendinden emin olmayan ve sınayamayan kişiler bu yüzden yüksek seviyede bir yerlere gelemiyor ve mesleki açıdan kariyer sahibi olma şansı geri planda kalıyor. Az soru bilerek kendinin yapabildiğine ve çok bildiğine inanan kişiler ise mesleki açıdan her ne kadar bilgisiz olsalar bile bu cesaret ile kendini ön plana çıkarabilmekte ve iyi bir seviyede olabilmektedir.  Ve bundan dolayı bilgisi çok az kişilerin iş hayatında kendisinin bilgili olduğu halde o kişinin yüksek seviyede olması biligili olan kişinin daha çok güvensizlik ve gerileme riski oluşturabiliyor. 

Araştırmacı psikologlar cahilliğin kendine güven duygusunu üst seviyelere getireceğini savunmaktadırlar. Cehalet güven duygusunu artırmaktadır. Bundan dolayı cahil olmayan kişilerin güven duygusu geri planda kaldığı için mesleki yaşamda birçok kişi cahil cesareti ve güveni ile saygın yerlere gelebilmekteler. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.