-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » » » » İyi Amel İşlemek

ads
ads
İyi Amel İşlemek
"İştihare yapan mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz."

İstihare, "bir şeyin hayırlısını Allah'tan istemektir." Diğer bir ifade ile herhangi bir işin hayır veya şer, faydalı zararlı olduğunu anlamak için Allah'a sığınarak hayırlısını veya doğrusunu talep etmektir.

İstişare ise "karşılaşılan müşkülü çözmek, doğruya ulaşmak veya yaklaşmak için ehil bir kişinin görüşüne başvurmaktır.

Hz. Muhammed (sallallahu aleyi vesellem) akıl ve zeka yönüyle insanların en mükemmeli olduğu halde, yüne de ashabı ile istişare ederdi. Zira Yüce Allah, O'nun ashabı ile istişare etmesini emir buyurmuştu:

"İş hususunda onlarla istişare et. (İstişareden sonra) bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et, (O'na dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever" (Al-i İmran 3/159).


Bu ayette Hz. Peygamber2in (s.a.v.) şahsında bütün müminlere istişare ile iş yapmalarını emretmiştir. Allah Resulü, ayetin nüzülünden sonra daima ashabı ile istişare halinde olmuştur. 


Bu itibarla mümin, bireysel ve toplumsal konularda ehil kişilerle istişare etmelidir. Ticaret, iş, evlilik, seyahat ve benzeri bir işe teşebbüs ettiği ve o işin kendisi için hayırlı olup olmayacağı hususunda tereddüde düştüğü zaman, çnce o işin meşru ve helal ve olup olmadığını araştırmalıdır. Sonra iş için gerekli inceleme ve araştırmalrı yapmalıdır, ardından da aile fertleri, büyükleri ve işi bilen kişilerle istişare etmelidir.

İstişarenin neticesinde iki rekat namaz kılmalı, sonra da istihare duasını okuyup istihare yapmalıdır. Yani işin hayırlı olanı ve hayır olmasını Allah'tan istemelidir. İstihare sünnettir, istişareden sonra gelir. Aynı iş için çok kişi ile istişare yapılabileceği gibi birden fazla istihare de yapılabilir. İstişare ve istihare sonucunda mümin, kalbinin kanaat ettiği ve gönlünün ısındığı işi tercih etmelidir. 

Nitekim Allah Resulü, Enes b. Malik'e, "Ey Enes! Bir iş yapmaya niyet ettiğin zaman o iş hakkında yedi defa istihare et. Sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbinde doğandır."

Ancak istişare edilecek kimsenin ehil, güvenilir, salih, akıllı, fikir sahibi, ileri görüşlü olması gerekir. 

İstilare edilen kişi de doğruyu söylemeli ve doğruya yönlendirilmeldir.

Her insan istişareye muhtaçtır. Unutulmamalıdır ki akıl akıldan üstündür ve, "Her bilenin üstünde bir bilen vardır" (Yusuf 12/55)

Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.