-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » » Karabasan Nedir?

ads
ads
Karabasan Nedir?

Karabasan Nedir? Karabasan Kimlere Gelir?

Hemen hemen çok insanın başına karabasan gelmiştir.  Uykudan uyanamamak, bağırmak yada bağıramamak, kalkmak isteyip kalkamamak vb. belirtilerin olduğu korkutucu bir durumun özetidir karabasan.  

Karabasanın tıptaki ismi geçici felç (izole uyku felci) olarak adlandırılır.  Uyku ile uyanıklık arasında kalınan noktada meydana gelir. Aslında hem rüyadasınız hemde yattığınız yerdesiniz.  

Aniden oluşan bu durumda hareket etmek imkansızdır. Gözlerinizi açabilirsiniz ama o anda ise karanlık siluetler görebilirsiniz. Buda sizi oldukça  fazla korkutabilir. Halk arasında  karabasan denir. Bilimin verdiği isim izole uyku felci (Rem uykusunda görülen davranış bozukluğudur).

Rem esnasında çizgili kaslar baskılanarak geçici felç ortaya çıkıyor. Bu durum genel olarak iyidir. Aksi olsaydı kendinize  zarar verme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.  Uykudan uyanan kişinin uyanmadan önceki saniyelerde kişinin kaslarında ki felç çözülmektedir. Bazı kişilerde ise felç geçmeden ani uyanma esnasında kişi felçli olduğu için o anlık  panik atak geçirdiğinden, korku, endişe ve halisinasyonlar görerek hareketsiz halde karabasana yenik düşüyor. 

Stresli olanlar, çalışan ve  uyku düzeni bozuk olan kişilerde karabasan daha sık görülmektedir. Depresyonlu kişilerde, gece ve gündüz değişimli çalışanlarda daha sık rastlanmaktadır. 

Bir önceki yazımız >>  Küresel ısınma nedir?

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.