-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » » » » ESP Nedir? Ne İşe Yarar?

ads
ads
ESP Nedir? Ne İşe Yarar?

ESP Nasıl Çalışır? ESP Ne Anlama Gelir?

Electronic Stability Program”ın kısaltılmış ismidir. Stabilite programının adıdır. stabilite ise denge, kararlılık ve sağlamlık manalarına gelir.

ESP , ABS ve ASR,  EPS sistemini desteklemektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere ASR ve ABS olmadığı sürece ESP'ın varlığı söz konusu olamaz.


ESP'yi Oluşturan Parçalar Hangileridir?


Teker hız algılayıcıları : Bir otomobilin teker kısmında yer alan ve aynı zamanda hızını farklı farklı ölçmeye yarayan algılayıcıdır.

Yanal hız algılayıcı : Araçların menzilinden ne kadar farklılık gösterdiği  ve yanal hızlarının ne olduğunu ESP’ye  bildirmekle görevlidir.

ABS hidroliği ve Fren Basıncı algılayıcısı : Araçlar yeri geldiğinde ani fren yaparlar ve bu anda ise  tekerleklere  uygulanan fren basıncını algılamakta  ve tekerlerin kilitlenmemesine olanak tanır.

Direksiyon Açısı Algılayıcısı: Aracı kullanan kişinin gitmek istediği yeri algılamaktadır.

Elektronik Kontrol Ünitesi : Tüm verileri algılar ve önemli durumlarda ESP devreye girer

ESP ve Çalışma Sistemi:


Otomobilin davranışlarını kontrol altına alır ve herhangi olumsuz bir durum olduğunda ise ESP hemen devreye girer. Bundan dolayı ESP sürekli işlem halindedir ancak arka planda durur kritik durumlarda ise hemen görevini yapar devreye girer.

Örneğin: Çok hızlı şekilde bir viraja girdiniz ve kontrolü kaybetmek üzere olduğunuz zaman düz bir doğrultuda araç kaymaya başladığında direksiyonu çevirseniz bile o yöne gitmeyecektir. Bu durumdan dolayı tekerlerin kontrolden çıkar ve otomobilin gitmek istediği yönle yanlış yönü algılayarak sağlam bir yol tutmanızı sağlar. Bu şekilde aracınız düzelir ve gitmek istenilen yola düz şekilde gidersiniz.

Kış aylarında oluşan durumlardan, yolun kaygan olması, denge kaybı gibi durumlarda da ESP devreye girerek hayati tehlikelerden kurtulmanızı sağlar.


Bir önceki yazımız >> Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? hakkında geniş bilgi veren yazımızdır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.