-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Zona Hastalığı Nedir?

ads
ads
Zona Hastalığı Nedir?

Zona Hastalığı ve Belirtileri Hakkında:

Zona, halk arasında gece yanığı olarak isimlendirilmektedir. Su çiçeği geçiren kişinin vücudu bu hastalığa tam olarak bağışıklık kazanmamışsa zona belirtileri bu tip kişilerde görülebilir.  Zonanın ilk belirtileri yanma, kaşınma ve batma hissi ile kendini belli eder. Aynı zamanda ateş ve baş ağrısı da belirtiler arasındadır.


Zona hastalığı genel anlamda sinir ucu iltihabı niteliğindedir. Aynı zamanda ağırlı ve döküntülü durumlarda gözlenmektedir. Genel olarak vücudumuzda omurilik tarafından çıkan tek bir sinirin beslemiş olduğu döküntü ve ağrılı bir rahatsızlıktır. Zona hastalığı her yaş grubunda görülebilmektedir. Genç bireyler zona rahatsızlığı hafif olarak seyrederken ileri yaşlardaki kişilerde şiddetli ağrılar ve gece yanığı ismiyle anılmaktadır. 

Hasta kişilerde bu durum oldukça acı verici ve rahatsız edici durumlar meydana gelir. Bundan dolayı bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tek bir bölgede değil vücudun birçok yerinde bu hastalık görülebilir. Genel olarak kulak siniri ve göz çevresinde çıkabilmektedir.  Bunun için detaylı bir araştırma ve tedavi gereklidir. 


Zona Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?


Bu hastalığın en iyi yöntemi, yatak istirahatidir. Bunun nedeni ise zonalı kişilerde bağışıklık sisteminde azalma meydana geldiğinden, iyi bir şekilde dinlenerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve  vücudun tekrar gücünü kazanması ön plandadır. Bunun yanı sıra hekimin size verdiği antiviral ilaç tedavisi uygulanır. Zonanın şiddetine göre bu tedavi yöntemi kişiden kişiye değişebilir. 

Tedavinin ilk  72 saati antiviral ilaçlarla sağlanmaktadır. Bunun haricinde sinir uçlarının beslenmesi için D vitamini uygulanır. Zonaya bağlı ağrıların azaltılması amacı ile ağrı kesiciler ile desteklenir. Döküntülerin engellenmesi için gerekli ilaçlar yardımı ile hastalık tedavi edilmektedir. 

Zona hastalığına yakalandıysanız, bu zamanlarda deri döküntüleri olacaktır ve kaşınma durumu oluşacaktır. Bu durumlarda döküntülü derilerin kaşınmaması uzmanlarca önerilmektedir. Kaşıma durumunda veya derinin kaldırılması durumunda tedavi süreci daha uzun zaman alabilmekte ve enfekte olma durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 


Zona Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Yaygın ağrılarla devam eden ve halk arasında sinir ucu iltihabı olarak tanımlanan zona, su çiçeği enfeksiyonu kalıcı bağışıklık yapar, fakat hayatında insan tek sefer su çiçeği geçirir ancak bu hastalık bazen yayılabilmektedir. 

Zona Tekrarlayan Bir Hastalık Mıdır?


Sağlıklı kişilerde zonanın tekrarlaması görülen bir durum değildir. Ancak bazı kişilerde zona tekrarlayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kemoterapi gören kişilerde tekrarlaması mümkündür. Stres, Tramva, yaşlılık bu gibi kişilerde ara ara görülebilir.  Ancak iyi bir tedavi ile bu durumu tamamen ortadan kaldırmak mümkündür. 

Tedavi edilen zona sonra ağrı yapar mı?


Zonanın tedavisinde erken tanı önemlidir. İlk 3 gün içinde tedaviye başlandığı sırada dermetom bölgesinde ağrılar yer yer şiddetli olabilir. Bu ağrılar genel olarak iğnelenme ve batıcı şeklinde görebilir. Ancak  erken tedavi sayesinde ağrıların tekrarlama oranı oldukça düşük olacaktır. 



Bir önceki konumuzda Lumion Nedir? Lumion hakkında bilmeniz gerekenler, Lumion Ne işe yarar, Lumion nerede kullanılır?

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.