-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Yazın Gölge Hoş, Kışın Çuval Boş

ads
ads

Yazın Gölge Hoş, Kışın Çuval Boş Atasözü ve Anlamı

Bu söz ile tembel insanları kastetmiş atalarımız. Genel olarak kırsal kesimlerde yazın ekin, hasat zamanları olur bu zamanlarda ekinine değer vermeyip, ağaç altında gölgelenerek az veya hiç çalışmadan yatan insanların kışın aç kalacağı aşikardır. Gençlik zamanı bizler için en kıymetli ve geri döndürülemeyen zamandır. Bu zamanlarda dinamik, güçlü ve istediğimiz birçok şeyi yapabileceğimiz zamandır. Bundan dolayı gençlik yıllarını boşa harcayan insanların, ihtiyarladığı zaman ki çekeceği sıkıntıları anlatmaktadır.


Yazın Gölge Hoş, Kışın Çuval Boş


Şu örnekle daha açık anlatabiliriz: Gençlik yıllarını hiç çalışmadan tembel şekilde geçiren kişiler, herhangi bir işte çalışmadığı için sigortası da olmayacağına göre, emeklilik zamanı da olmayacaktır. Bundan dolayı yaşlandığı zaman gençlik döneminde hiçbir aktivitesi olmadığı için büyük sıkıntılar çekecektir.

Yaz ayları bildiğiniz gibi sıcak geçer. İnsanın canı bir türlü o zamanlarda çalışmak istemeyebilir. Ağaç altında, tatil yerlerinde veya rahat edeceği herhangi bir mekanda insanın dinlenmesi ve hep zamanını böyle geçirmesi kişiye hoş gelir. Bu her ne kadar güzel gibi görünse de her yazın bir kışı vardır.  Kışın boş çuvallar hiç bir işe yaramaz. Bu çuvalların yaz mevsiminde, toprağın en verimli olduğu anlarda doldurulması gerekmektedir. 

Tıpkı gençlik zamanlarını da buna benzetiyoruz. Eğer geçliğimiz sorumsuz, uyuşuk ve tembellikle geçerse, ileri zamanlar için bazı hazırlıklar yapılmaz ise, hayat çekilmez duruma gelebilir. Gençlik yılları hiç bir zaman bitmeyecekmiş gibi gelir. Enerjinin her zaman aynı olacağı düşüncesi, yarın yaparım, ederim derken bir bakıldığında insanın hızlı bir şekilde yaşlandığı ve o yıllardan hiç bir esinti kalmadığı bireyler  tarafından görülür. Ve sonu  pişmanlık  olur. 

Buna bağlı olarak hastalıklar çıkar, el ayak tutmaz hale gelir. Zamanı geriye getirmenin hiçbir çaresi yoktur. Zamanda yolculuk yapılmayacağına göre çaresiz şekilde kalınacaktır. 

Sonuç olarak  ihtiyarladığında rahat etmek isteyen bir insan gençlik günlerini ileriye dönük çalışmalara hazırlayarak günlerini değerlendirmeli ve yaşlılık zamanında rahat etmesi için en doğru seçim olacaktır. 

Bir önceki konumuzda "Yaş Kesen Baş Keser" atasözü anlamı ve özdeyiş hakkında bilgilerin yer aldığı yazımızı okuyabilirsiniz

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. bu söz acı bir ifade barındırıyor aslında insan bazı şeylerin yokluğunu vakit geçtikten sonra anlıyor....

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.