-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Güzel Ahlak

ads
ads
Ahlak kelimesi "huylar, mizaçlar, karakterler, tabiatlar" anlamındadır. Ayrıca insanın, iyi veya kötü olarak vasıflandırmaya yol açan manevi nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya koyduğu iradeli davranışlarının tamamına ahlâk denir.


Güzel Ahlak


Güzel Ahlâkın Önemi:


Güzel Ahlâk hakkında Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

"Şüphesiz ki sizin en hayırlı olanınız ahlâkı en güzel olanınızdır." (Buhari, Edeb, 39;, Fezail, 68.)

"Mümünlerin iman bakımından en üstün olanı, ahlâk bakımından en güzel olanıdır." (Ebû Davud, Sünnet, 14; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/250)

Güzel ahlâkın önemi ile ilgili yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet ve sevgili Peygamberimiz'den nakledilen çok sayıda hadis-i şerif bulunmaktadır. Yukarıda örnek olması açısından birkaç hadis yazdık. Özetle ifade etmek gerekirse kişide güzel  ahlâk bulunmadığı zaman, yapılan amel ve ibadetlerin bir ehemmiyeti kalmamaktadır. Yine sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'den öğrendiğimiz göre ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi kötü huylar da salih amellerin sevabını bitirmektedir. Nitekim Peygamber Efendimiz haset hakkında şöyle buyurmuştur:

"Şüphesiz ateşin odunu yakıp kül etmesi gibi haset de iyilikleri yer bitirir." (Ebû Davud, Edeb, 44; İbn Mace, Zühd,22.)

Bir sonraki yazımızda anne ve baba haklarından başlayacağız ve güzel ahlakın ana hatlarını detaylarına kadar inceleyeceğiz.



Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan

Yararlanılan kaynak: Efendimizin (s.a.v.) İzinde Günlük Hayat (Semerkand)

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Her insanda olmasini bekledigimiz ama olmayan sey ahlak umarim herkes bu meziyete sahip olabilir

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.