-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » İnsaf Dinin Yarısıdır.

ads
ads

Sütlere Su karıştırmayın


Hazreti Ömer (Radıyallahu Anh) Çok adaletli bir insandı. Halife olduktan sonra sık sık kıyafet değiştirip halkın arasında dolaşarak onların durumunu incelerdi.

Gene bir günün gecesinde Medine sokaklarında dolaşmaktaydı. Çok dolaştığı için biraz yorulmuştu ve bir evin önüne oturdu. Evden bir konuşma sesleri geliyordu. Buna kulak misafiri oldu. Kadın:

- Kızım, haydi kalk da sabah sütçü gelmeden sütlere biraz su karıştır dedi. Kız, annesine:

"Anne, bunu nasıl dersin? Halife Hazreti Ömer'in sütlere su karıştırılmamasını yasakladığını duymadın mı? diye karşılık verdi.

Annesi:

- Aman kızım! Halife Ömer şimdi rahat döşeğinde uyuyordur. Bizim sütlere su karıştırdığımızı nereden bilecek? dedi.

Genç kız, kararlı bir sesle:

- Anneciğim Halife uyusa bile, Allahu Teala da mı uyuyor? Allah (Celle Celâlühû) bizi görmez mi? Yaptığımızı bilmez mi? deyincei annesi kızına diyecek bir şey bulamadı. Hatasını anladı ve söylediğine pişman oldu ve tövbe etti.

Hazreti Ömer (r.a.) ise dışarıda bu konuşmaları dinlerken sessiz sessiz ağlamaktaydı. Oturduğu yerden kalktı, doğruca evine döndü. Bu adaletli, insaflı genç kızı oğlu Asım'a istedi.

İşte o genç kız, ileride ikinci ömer olarak adlandırılan Ömer Bin Abdülaziz'in anneannesi oldu.

Ömer Bin Abdülaziz'in adaletlive dürüst yönetimi sayesinde ülke, çok kısa bir zamanda kalkındı ve gelişti. Hatta halk öyle zenginleşti ki, ülkede zekat verilecek fakir  dahi kalmadı.


İnsaf Dinin Yarısıdır.

İnsaf ve Vicdan


İnsaf: Hak ve eşitliği gözeterek davranmak , gerçeği kabul etmek, adaletli davranmak demektir.

Vicdan: İyi ile kötüyü ayırt edebilme özelliğidir.

İnsan ve vicdanın ciddi, iyi huylu insanın özelliklerindendir. Bu iki güzel özellik sayesinde ruhumuzun adalet terazisi diyebiliriz. İyi bir Müslüman hiçbir zaman doğru yoldan ayrılmaz, köyü yollara başvurmaz.  Hangi şartla olursa olsun adaletli gözetir ve gözetmelidir de.

Kainatın Efendisi Hz. Muhammed ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) "İnsaf dinin yarısıdır" buyurmuşlardır. İnsaflı olmanın ne denli önemli olduğunu bu hadis-i şerif ile bizlere duyurmuştur.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. Turist omer afrika'da filmi geldi aklima, basligi gorunce. Terkos suyu sutten faydali diyordu...

    YanıtlaSil
  2. İnsan bu devirde zor insaflı oluyor.Herkes herkese karşı bilenik bir şekilde duruyor hayatta

    YanıtlaSil
  3. Vicdan sahibi insanin yapacagi bir is degil zaten bu Allah korkusu olan biri yqpmaz

    YanıtlaSil
  4. Hazretlerden alınacak o kadar çok dersler varkı anlatmakla bitmez bizler o mübarek insanların devede kulağı bile olamayız.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.