-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Sünnet

ads
ads
Sünnet kelime olarak "yol, adet, gidişat, huy, karakter, mizaç, hal, tavır davranış" gibi anlamlara gelmektedir.

Terim olarak sünnet Hz. Peygamber'e nisbet edilen her türlü söz, fiil ve takrirlerin tamamına verilen isimdir. Kısaca sünnet, Resûlullah'ın islam'ı yaşayarak yorumlaması demektir. Bir başka ifade ile sünnet yaşayan Kur'andır; kelam-ı kadimin mücessem/somutlaşmış halidir.


Sünnet


Günümüzde hadis denince sünnet, sünnet denince de hadis anlaşılmaktadır. Yani ki kavram yekdiğerinin yerine de kullanılmaktadır.

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in sözlerine kavli sünnet, davranışlarına fiili sünnet, sahabelerinin yaptıklarını onaylamasına ise takriri sünnet denir. 


Sünnete Uymanın Önemi


Tarih boyunca Kur'an ve Sünnetin ayrılmaz iki temel kaynak olduğu inkar edilemez bir vakıadır. Müslümanlar için bu iki  temel kaynağın önemi izaha gerek duymayacak kadar açıktır. Asrı saadetten itibaren Müslümanlar gerek ferdi gerekse içtimai hayatlarını hep bu iki esasa göre şekillendirmişlerdir. Bu dönüşümden dolayıdır ki Cahiliye devri sona ermiş ve yerini "saadet devri"ne, o unutulmaz döneme bırakmıştır.

Sünnet, İslam'ın anlaşılması için Kur'an-ı kerim'den sonra vazgeçilmez bir kaynaktır. Kur'an-ı Kerim'in hayatımıza tatbiki ancak sünneti anladığımız kadarıyla mümkündür. Bu sebeple sünneti dikkate almadan yapılan Kur'an yorumları ve Kur'an'dan pratik çözüm üretme gayretleri islam alimleri tarafından onaylanmamıştır. Namazın nasıl kılınacağı, orucun nasıl tutulacağı, haccın nasıl yapılacağı ve kurbanın nasıl kesileceği sünnet bilinmeden anlaşılamaz. Bütün ibadetlerin, ahlaki davranışların ve insanlar arası ilişkilerin bilinmesi sünnetin iyi kavranmamasına bağlıdır.



Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan

Yararlanılan kaynak: Efendimizin (s.a.v.) İzinde Günlük Hayat (Semerkand)

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Bütün ibadetlerin, ahlaki davranışların ve insanlar arası ilişkilerin bilinmesi sünnetin iyi kavranmamasına bağlıdır.sözü konuyu tam olarak anlatmaya yetmiş

    YanıtlaSil
  2. Bütün ibadetlerin, ahlaki davranışların ve insanlar arası ilişkilerin bilinmesi sünnetin iyi kavranmamasına bağlıdır.sözü manayı tam olarak anlatmaya yetmiş

    YanıtlaSil
  3. Hayatta yaptığımız her şey sünnet ve ibadet olabilir. Yemeği allah rızası için yerseniz bu sünnettir ve ibadettir. Suyu Allah rızası için içerseniz bu da sünnettir ve ibadettir.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.