-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Utanan İnsan Neden Kızarır?

ads
ads
Tam olarak yüz kızarması utanma ile alakalı olmasa da genel olarak utanan kişilerde belirgin hal alır. Herhangi bir hata yaptığında, komik duruma düştüğünü sandığında veya komik duruma düşmesi durumunda. Bazı durumlarda ise karşı cinsten hoşlandığımızı söylemeye çalışırken yaşanan durumdur yüz kızarması. Bu durumlarda ki yüz kızarması utanma belirtisi ile ortaya çıkar. Fakat hiç düşündünüz mü neden insanın bu gibi durumlarda kızarır?

Utanan İnsan Neden Kızarır?


Bunun cevabını farklı yollar ile verelim:  Yüz kızarması yukarıda belirttiğimiz gibi sadece utanma duygusu ile oluşan bir durum değildir. Kızgın insan, sinirlendiği zamanda daha fazla kızarır. Aynı zamanda insanın heyecanlandığı zaman, korktuğu anlarda da yüz kızarması oluşur.

Kızarma utanma duygusu ile birleşerek zihinsel süreçlerin üst üste binmesi ile meydana çıkan durumdur. Yani bu durum beyin ile alakalı, piskolojik yönü ağır basmaktadır. 

Eğer zihnimizin karışık olduğu durumlarda bilindiği gibi sinir sistemi hemen devreye girer. Bu durumdan dolayı yüzeysel kılcal damarlar bazı maddeler ile etkileşim içine girerek genişleme meydana getirir.  Bunun nihayetinde ise kan akışı hızlanır ve boyun bölgesi, kulak, yüz kısmına daha çok kan pompalama devreye girer. Bütün bu olanlara kısaca "hipotalamus" denmektedir.

Genel olarak utanma anında gerçekleşen bu durum en çok yüz  bölgesi ve açık bölgelere kan pompalar aynı zamanda kan hızlandığı için o bölgeler kızarır. Bunun nedeni ise çabuk soğuyacağı yerlere doğru pompalanmasıdır. Buna dahil olarak eller ve ayaklarda örnek gösterilebilir. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. Benim sevmediğim bir durum beyaz tenli olduğum için hemen belli oluyor. Hissediyorum kızardığımı sanki birde sıcaklık oluyor gibi.

    YanıtlaSil
  2. Utanan insan candır. Utanma duygusunu kaybeden insanlar var günümüzde asıl bunları konuşmak lazım. Acaba nasıl başarabiliyorlar bunu? Gerçekten çok vahim bir durumdayız...

    YanıtlaSil
  3. hipotalamus kızarmanın adı olduğunu öğrendik sonuç itibarı ile kan basıncının yoğunlaşması denilebilir.

    YanıtlaSil
  4. Aradığım sorunun cevabıydı benimde yüzüm kızarır ve bununla birlikte yanaklarda olusan o sıcaklık ve kızarıklığı yok etme cabalarıyla dahada durumu kötüleştiriyorum :D

    YanıtlaSil
  5. Evet cogu zaman yasanabilir bir durum bu ama yuzu kizarmayan bir cok insanda var bu ulkede

    YanıtlaSil
  6. Fiziksel bir durum olduğunu biliyordum ama utanmamızın kılcal damarlarından olduğunu bilmiyordum

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.