-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Tesisinizde Kompanzasyon Yaptırın

ads
ads
Endüstriyel tesislerde elektriksel bakım her açıdan oldukça önemli ve kritik bir süreçtir. Bakım faaliyetlerinde yapılacak yanlışlar tesisin performansını doğrudan etkiler. Bunlardan en önemli süreçlerden biri kompanzasyon sistemlerinin tam olarak yapılmasıdır. İyi bir tesis reaktif güç hatasına düşmeden güç katsayısı  bire yakın olan tesistir. Endüstriyel işletmeler ne yazık ki bu hatalara sık sık düşmektedir. Kapasitif ve reaktif güç oranları ve bunun aktif güce olan oranı hep korunmalıdır. Aksi halde boş yere elektrik faturasında artış ve ceza ödeme durumunda kalabiliriz. Bunun önüne geçmek için tesislerde kompanzasyon şarttır. 

Tesisinizde Kompanzasyon Yaptırın


Neden Kompanzasyon Yapmalı?

EPDK yasasına göre her işletme tükettiği reaktif gücü dengede tutmak zorundadır. İşletmeler özellikle fabrika gibi tesisler aktif gücün yanında bol miktarda reaktif güç çekerler. Bu güç ise istenmeyen ve tesislere zararı olan yüktür. EPDK işletmelere kapasitif reaktif güç %15, endüktif ise yüzde yirmi sınır koymuştur. Bunun nedeni işletmelerin kompanzasyon yaparak bu boşa harcanan gücü emmelerini sağlamaktır.

Tesisinizde Kompanzasyon Yaptırın  1


Adım Adım Kompanzasyon Nasıl Yapılır?

Öncelikle tesisin çekeceği güç hesaplanır. Bu hesaba göre istenen aktif ve reaktif güç belirlenir. Bu noktada beklenen güç kat sayısına göre endüktif ve reaktif güç hesabına geçilir. Sistemler genellikle endüktif olduğu için kapasite bağlanarak sistemlere istenen kadar güç sisteme basılır. Bunun ardından ise sistem için kompanzasyon seçimine geçilir.  Burada seçilen kondansatörler bildiğimiz kapasitelerden güç ve gerilim seviyesi olarak daha farklıdır. Daha güçlü ve dayanıklı sistemlerdir. Özellikle ani aşırı gerilim darbelerine karşı daha dayanıklı ve güçlüdür. İçinde bulunan yağlar sistemi korur. Kondansatörlerle birlikte kontaktör kullanımı bir diğer önemli unsurdur. Bu kontaktörler uygun zamana göre devreye kondansatörleri alarak gerekli gücü sisteme sağlarlar. Ayrıca kondansatörleri sırayla devreye alarak aşınmasını engellerler. Bu noktada yine uygun güçte kapasite ve kontaktör seçimi önemlidir. Ayrıca yine akıllı röleler kullanarak sistemde kompanzasyon hesabı yapılabilir. Eğer tesisinizde bir arıza sonucu reaktif güç sınırını aşarsanız. Herhangi bir ceza ödemezsiniz. Ancak bu değer yılda birden fazla olursa ilk fatura tarihine ceza eklenir.

Kaynak: http://www.voltimum.com.tr/haberler/kompanzasyon-nedir


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.