-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Ritalin Nedir? Ne için kullanılır? Ritalin zararlı mı?

ads
ads

Ritalin ne işe yarar, ritalin etkileri nasıldır, ritalin kullananlar, ritalin zararları var mı?


Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında bulacaksınız. Bundan önce Ritalin nedir ve ne için kullanılır hangi hastalara verilir? Kısaca bilgi verelim:

RİTALİN tabletler halinde olup, etkin madde olarak 10 mg metilfenidat hidroklorür içermektedir.   RİTALİN, uyarıcı bir ilaçtır. Yani merkezi sinir sistemini uyarmaktadır.  RİTALİN, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılımaktadır.

Genelde ritalin gençlerde ve çocuklarda kullanılmaktadır. Dikkat eksikliği olan kişilere reçete edilir ve kırmızı reçete ile satılır. Kırmızı reçete ile satılmasının nedeni  insanların kötüye kullanımını engellemek içindir. Oldukça güçlü uyarıcı olup etkisi bir saat içinde başlayıp ortalama  4 yada 5 saat kadar sürer. Uyuyamama gibi durumlar olabilir. Bu sebeple gece alınması zaten önerilmez.

Ritalin Nedir? Ne için kullanılır? Ritalin zararlı mı?


Genel olarak en çok reçete edilen durumlar sınav öncesi ve sınav zamanı ders çalışmak için odaklanmak isteyen kişilere reçete edilmektedir. Bu sayede derslerine çok iyi odaklandıklarını 3  - 5 saat kesintisiz ders çalıştıklarını söyleyenler var. Ve bununla birlikte çok iyi üniversiteleri kazananlar oldukları bilinmektedir. Tabi bu sadece ritalinle alakalı değil zaten ancak aşırı derecede dikkat eksikliği varsa bu zaten bir rahatsızlıktır ve giderilmesi gerekir. Doktor uygun görmediği sürece reçete etmez. Kırmızı reçete narkotik ilaçlar sınıfına girmektedir.  Birçok kişi yorumlarda ritalinin kafa yaptığını ve kokaine benzer etki gösteriğini söylemektedirler. Bu ne kadar doğru ne kadar yalan bilinmez. Ama içerdiği "metilfenidat" amfetamin veya kokaine benzer olduğu birçok bilimsel çalışmalar ile ortaya koymuşlardır ancak kesin ve net bir sonuç onlarda alamamışlardır. 

Madde bağımlıları bu tür ilaçları kafa yapmak amacı ile kullandıkları söylemler arasındadır. Ancak ritalinde böyle bir durum söz konusu değildir. Sadece o kişiler kendini kandırır. Sadece uyarıcı birçok kahve içmiş gibi dinç ve uyanık aynı zamanda işinize odaklanmış olursunuz. Bağımlılık yapma riski de vardır. 


Bu sebeple kontrol dışı bu tür ilaçları kullanmanız hiçbir zaman önerilmez. Sağlık açısından riskler taşıyabilir. Hekim kontrolünde kan tahrili ve bunun gibi araştırmalar sonucunda uygun görülen dozu dikkat eksikliği olan kişilere yazarlar. Normal yollardan almak mümkün değildir. Ve dediğimiz  gibi kırmızı reçeteye tabidir. 

Ritalin nedir, bunu fazla merak etmenize gerek yok yukarıda belirtiği gibi tedavide kullanılan bir ilaç. İnternette dolaşan kullanıcı  yorumları sizi aldatmasın, içtim de kafam iyi oldu, çok iyi bir şey buna benzer özendirici yorumlar çok bulunmaktadır ve bunları da yazanlar mutlaka ergen kişilerdir zaten maddeye ilgisi olana bu tür ilaçların verilmesi sakıncalı art niyetle kullanabilir ve ani ölümle bile sonuçlanabilir. Bu sebeple doz ayarlamasını hekim yapacak ona göre kullanacaksınız.


Ritalinin yan etkileri nelerdir?

Ajerjiniz varsa kullanmayın veya doktorunuza bildirin. Kalp ritim bozukluğu, kalp hastalığı, sıkıntı, bulantı, baş ağrısı, mide ağrısı, sersemlik, uykusuzluk, iştahsızlık, ağız kuruması gibi yan etkileri bulunmaktadır.

Peki Ritalin Zararlı mı?

Birçok araştırmacı halen bu konunun üzerinde durmaktadırlar ve kesin ve ne bir bilgi şuana kadar verilmiş değil. Ancak yan etkileri olduğu gibi tedavi edici yönleri de var. Tüm ilaçlarda olduğu gibi. Bu ilaç genelde Amerika'da çok kullanılmaktadır. Büyümeyi  yavaşlatma gibi bir etkisinin de olduğu söylenmektedir. 

Son sözler: Ritalin tedavi amaçlı kullanılır, başka nedenlerle özellikle kafam güzel olsun diye kullanılmaz zaten öyle bir etkisi yok. Dikkat eksikliğiniz varsa odaklanamıyorsanız  bir hekime görünün ve gereken ilacı size reçete edecektir. Kendi başınıza arayışlara girmeyiniz. 

Yukarıda anlatılanlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tavsiye bulunmamaktadır. Sizlerde bu konu ile alakalı yorumlarınızı yazabilirsiniz.



Google aramaları:

ritalin etkileri

ritalin zararları

ritalin etki süresi

ritalin ekşi

ritalin yan etkileri

ritalin kullanıcı yorumları

ritalin nedir

yetişkinlerde ritalin kullanımı

Bir önceki nedir konumuzda "Dünyanın En iyi 5 Psikolojik Filmi Nedir?"

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. genelde sınava hazırlanan öğrenviler tarafından limitless etkisi bekleyerek kullanaılan bir ilaç. etkisi yok diyebilirim.

    YanıtlaSil
  2. Ben Kimim 'Who am i' filmi ile öğrenmiştim ritalinin ne olduğunu yazınız sayesinde ritalin nedir bilgimi tazelemiş oldum teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. ritalin zararlıdır kullanmayınız.

    YanıtlaSil
  4. kpss için kullandım 110 net yaptım muhteşem bir ilaç

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.